Historisch Museum: canon niet centraal
De afgelopen jaren heeft het er alle schijn van dat de opeenvolgende regeringen Nederland een onnederlands soort nationalisme willen opleggen, wat in het onderwijs onder andere tot uitdrukking komt in initiatieven als de geschiedeniscanon. Ook het Nationaal Historisch Museum past in die trend. Het Nationaal Historisch Museum neemt die onzinnige canon echter niet als leidraad en dat is ook wat waard. Het bericht komt van de NRC-site.Historisch Museum: canon niet centraal
Rotterdam, 10 dec. Het nieuwe Nationaal Historisch Museum in Arnhem zal de geschiedeniscanon niet als leidraad nemen. Dit hebben de twee directeuren, Erik Schilp en Valentijn Byvanck, vanmiddag bekendgemaakt. Eerder had minister Plasterk (Cultuur) daar wel op aangedrongen.
De officiële canon uit 2007 is bedoeld voor het onderwijs en toont de culturele en historische geschiedenis van Nederland in vijftig thematische ‘vensters’, elk gewijd aan een bepalende persoon (Rembrandt, Annie M.G. Schmidt) of gebeurtenis (zoals de watersnood of Srebrenica). Het museum kiest daarentegen vijf eigen thema’s: ‘ik en wij’, ‘land en water’, ‘rijk en arm’, ‘oorlog en vrede’ en ‘lichaam en geest’. Elk onderdeel krijgt een eigen ruimte met daarin objecten, films, beeldende kunst en games. De canon is in het museum „geruisloos aanwezig”, schrijven Schilp en Byvanck, maar „het museum ziet het niet als zijn taak een visueel beeldverslag van de canon te leveren. Het bevat geen vijftig kamers met canonvensters.”
Schilp en Byvanck leggen de nadruk op de digitale informatievoorziening. Zo krijgt het museum een eigen opnamestudio, waar programma’s, films en games worden gemaakt. Die zijn niet alleen bestemd voor tv, maar ook voor sites als YouTube. Ook willen de directeuren een digitaal geschiedenispakket laten ontwerpen, dat ook informatie geeft over historische objecten buiten het museum, zoals de hunebedden of de Deltawerken.
Een onderdeel is het Land van Als, met ‘alternatieve Nederlandse geschiedenissen’. De bezoeker kan scenario’s indienen. Als voorbeeld noemen de directeuren de vraag ‘Wat als Nederland zich in de zeventiende eeuw had afgekeerd van de handel in de West?’ „Dan hadden we nu geen Surinaamse toko’s in Amsterdam en Rotterdam gehad.”
10-12-2008 16.13 | Door: Cpt. Iglo
Reacties
Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.