Krant van rechts Nederland blind achter Balkenende

Stommeling Jones als kamerclown
Wat ons betreft hoeft er alleen maar geen onderzoek naar de illegale inval in Irak te komen als Balkenende toegeeft dat hij vreselijk fout zat en de eer aan zichzelf houdt door seppuku of harakiri (origami komt niet in aanmerking) te plegen en dat zit er niet in.

De krant van rechts Nederland (u weet wel: de De Telegraaf, die wij hier lezen omdat je moet weten wat er leeft onder de vijand) denkt daar anders over. Het kan die krant geen reet schelen dat een van de vorige neostalinistische godsdienstwaanzinnige griezelkabinetten Balkenende (vraag ons even niet welk, want wij zijn met die van falend kabinet naar falend kabinet struikelende brekebeen de tel kwijtgeraakt) de boel belazerd heeft. In het commentaar van vandaag verwoordt genoemd schotschrift het iets anders, onder de kop 'Steun' ("en zucht", dachten wij er meteen achteraan, doch dit terzijde):

"De discussie over de politieke steun die ons land in 2003 verleende aan de inval in Irak laait telkens weer op."
Ja natuurlijk, al was het maar omdat het niet alleen om politieke steun ging en Nederland vrolijk heeft meewerkt aan een illegale inval. Dat hoort niet.
"Nu is er een document opgedoken waaruit zou blijken dat topambtenaren meenden dat er onvoldoende juridische argumenten waren om de inval te steunen."
Dat 'document' is volgens ons een tamelijk doorzichtige poging van Balkenende c.s. om zich vrij te pleiten, door erbij te vertellen dat de ministers dat 'document' nooit gezien zouden hebben. Als er koppen zouden gaan rollen, zouden dat dan de koppen van de ambtenaren zijn die, o schande, de ministers niet op de hoogte gesteld hebben. Als de Tweede Kamer zijn werk zou doen, zouden de ministers de lul zijn, wegens verantwoordelijk, maar de Tweede Kamer doet al tientallen jaren zijn werk niet (eigenlijk al niet sinds 1848), dus de kans dat de verantwoordelijke ministers alsnog op enigerlei wijze bestraft worden, of zelfs maar aan de schandpaal genageld, is vrijwel nihil.
"Dit is voor een aantal partijen opnieuw reden om te pleiten voor een parlementair onderzoek naar de manier waarop de politieke besluitvorming rond Irak verliep."
Aangezien vrijwel iedereen boter op het hoofd heeft, zou zo'n onderzoek hooguit de conclusie opleveren dat "de politieke besluitvorming rond Irak" "geen schoonheidsprijs verdient", waarna men weer overgaat tot de orde van de dag. Voor de krant van rechts Nederland is dat kennelijk nog te erg.
"Maar het nieuwe document is vooralsnog geen reden om zo'n onderzoek te eisen."
De De Telegraaf kan zich namelijk geen enkele reden voor zo'n onderzoek voorstellen, dus dat is makkelijk.
"Het is heel goed mogelijk dat de feiten uit het advies al bekend waren of dat het advies wel is meegewogen, maar niet tot een ander besluit heeft geleid."
De De Telegraaf vindt het dus niet erg als de ministers wisten dat ze fout zaten, maar het ze geen reet kon schelen. Het interesseert de De Telegraaf niet eens of de ministers wisten dat ze fout zaten.
"De noodzaak van het onderzoek is er nog steeds niet."
Al hadden ze heel Irak platgebombardeerd en waren er honderdduizenden doden gevallen, dan was er volgens de De Telegraaf nog geen reden voor onderzoek geweest. Hm. Hoeveel doden waren er uiteindelijk ook al weer? Best veel, toch eigenlijk? En wat was de reden voor de inval precies? Daar wordt nu toch een beetje omheen gedraaid en gelogen? Lijkt ons een goede reden voor een strafrechtelijk onderzoek eigenlijk.
"Nederland verleende politieke steun aan een oorlog tegen Saddam Hoessein die zijn eigen volk terroriseerde en een bedreiging was voor de toch al wankele stabiliteit in het Midden-Oosten."
Pats: meteen twee redenen voor een onderzoek. Ten eerste de vraag of Nederland niet stiekem toch gewoon militaire steun verleend heeft (en er zijn voldoende berichten die daarop wijzen, dachten wij) en ten tweede de reden waarom die steun verleend werd. Volgens premier J.P. 'als het moet verzin ik iedere vijf minuten een andere reden' Balkenende ging het erom dat Saddam Hoessein een paar resoluties van de V.N. naast zich neergelegd had. Dat de V.N. daar zelf niet genoeg mee zat om de invasiemacht een mandaat te geven of de invasie goed te keuren, zal hem kennelijk worst wezen.
"De steun aan de inval was en is te billijken."
Helemaal niet. Nederland heeft in Irak niets te zoeken en nooit iets te zoeken gehad ook. Nederland heeft geen functie als politieagent van de wereld en Nederland heeft net zo min het recht om Irak binnen te vallen als Irak het recht heeft Nederland binnen te vallen. Daar. Het moest maar eens gezegd worden.
"De situatie in Irak was bovendien, zoals alle internationale conflicten, uniek en het is maar zeer de vraag of een onderzoek iets zal leren voor toekomstige besluiten."
Wat een kul. Er is gewoon een aantal regels waaraan iedere regering, zelfs die van Balkenende, zich te houden heeft en die samen het bouwwerk van het Internationaal Recht vormen. Als we zo gaan beginnen zijn we namelijk gauw klaar: de situatie in Nederland van dit moment onderscheidt zich op een groot aantal punten van de situatie van vijf minuten geleden en is in dier voege probleemloos uniek te noemen. Hoeven de Nederlanders zich daarom niet meer aan de wet te houden?
"De politici die per se een onderzoek willen, moeten zich ook afvragen wat de beeldvorming is bij de samenleving."
Hahahahahaha. Snort. Snif. Even bijkomen. Dat was lachen. Omdat hij zo leuk is, herhalen we hem even:
"De politici die per se een onderzoek willen, moeten zich ook afvragen wat de beeldvorming is bij de samenleving."
Zou het de De Telegraaf werkelijk ontgaan zijn dat "de beeldvorming" "bij de samenleving" is, dat onze fijne politici, en dan met name die in de regering, lekker doen waar ze zin in hebben en zichzelf de ene enorme salarisverhoging na de andere toebedelen? Zou de De Telegraaf werkelijk niet weten dat "de samenleving" van kamerleden het beeld heeft dat het waardeloze zakkenvullers zijn? De politici die nu heel druk lopen te doen alsof ze werken, kunnen op meer bijval rekenen dan de politici die zelfs daar te arrogant voor zijn.
"Nederland zakt weg in een zware recessie en onze militairen voeren thans een ongelooflijk zware missie uit in Afghanistan."
Maar daar hadden we het niet over. Weet u trouwens dat die "zware missie" "in Afghanistan" ook op hoogst twijfelachtige gronden plaatsvindt (Nederland heeft in Afghanistan namelijk helemaal niets te zoeken) en dat die zaak ook wel eens onderzocht zou mogen worden? Als we ons onmiddellijk terugtrekken uit Afghanistan houden we bovendien genoeg geld over om de "zware recessie" ruimschoots het hoofd te bieden. Doe daar dan ook meteen even onderzoek naar, zouden wij zeggen. De De Telegraaf besluit met:
"De politiek zou andere dingen aan het hoofd moeten hebben."
Misschien wel, ja. Maar laat de politiek eerst dat Irak-onderzoek maar eens doen. En als dat er niet komt, is een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van 'de democratie' in Nederland ook dringend gewenst. "Democratie in Nederland? Een goed idee. Zit dat er deze eeuw al in?"

19-01-2009 14.59 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere