Arjan Dokelaar niet zuiver op de graad

Of Arjan Dokelaar van 'Psychiater.nu' nu wel of niet van Scientology is (zie 'Psychiater.nu heeft vermoedelijk een psychiater nodig'), doet er eigenlijk niet toe. Misschien dat de anonimi van 'Taartenlollies' zich daar eens in kunnen verdiepen.Wij hebben, uit pure nieuwsgierigheid, 'psychiater.nu' aan ons RSS-lezertje toegevoegd, zodat we er niets van hoeven te missen. Vandaag bracht genoemde webwerf een bericht onder de kop 'Psychiaters bepleiten hersenpepmiddelen voor kinderen'.

Arjan inmiddels een beetje kennende, verwachtten wij natuurlijk een negatief verhaal, want alles wat psychiaters doen, is slecht, volgens Arjan. En onze verwachting kwam uit. Wij zijn echter geoefende internetgebruikers en kennen de werkwijze van collega Stommeling Jones, om maar eens iemand te noemen die het, zij het in zijn geval onder het mom van satire, niet altijd even nauw neemt met de waarheid en een overtrokken suggestie in de kop niet uit de weg gaat. Vandaar dat we even verder gekeken hebben dan eerdergenoemd stukje lang was. Er werd een bron genoemd. Dus wij daarheen.

'Geheugenpil bevordert prestaties', was de kop die de bron (HLN.BE) erboven had gezet. Dat klinkt meteen al anders. In het hele stuk, wat overigens niet zo lang is, is geen psychiater te vinden en zelfs niemand die het gebruik van de "twee geneesmiddelen, waarvan de uitwerking wordt beschreven als 'kennisverruimend'" bepleit. Wel wordt er gezegd dat er best eens veel vraag naar zou kunnen zijn:

"[...] de voordelen zijn onmiskenbaar. Want we zijn nu eenmaal niet altijd in topvorm. Na een slapeloze nacht met een huilende baby of na een lange nachtvlucht zouden veel mensen baat hebben bij iets waardoor ze helderder kunnen denken. Het is niet verboden om energiedrankjes te gebruiken met veel cafeïne. Het effect van de nieuwe geneesmiddelen verschilt daar niet zo vreselijk veel van."
Waar haalt Arjan Dokelaar de kop boven zijn versie dan vandaan? Welnu: Arjan Dokelaar heeft het opportuun geacht een paar dingetjes toe te voegen.

De eerste alinea luidt bij HLN.BE:

"Verschillende farmabedrijven leggen momenteel de laatste hand aan medicamenten die het geheugen versterken, zo meldt de Sunday Times. Die middelen zouden niet alleen Alzheimerpatiënten baat brengen, maar ook jongere mensen kunnen helpen om beter te presteren op het werk of bij de studie."
Bij Psychiater.nu lezen we, en we hebben Arjan's toevoegingen vetgedrukt:
"Verschillende farmaceutische bedrijven leggen momenteel de laatste hand aan medicamenten die het geheugen gaan versterken en andere hersenfunctionaliteiten gaan oppeppen, zo meldt de Sunday Times. Die middelen zouden niet alleen Alzheimerpatiënten baat gaan brengen, maar ook kinderen kunnen gaan helpen om beter te presteren op school of bij de studie."
Bij "Sunday Times" heeft hij weliswaar een skakel aangebracht, maar helaas niet naar het bedoelde artikel. Of dat opzet is, weten we niet. Vervolgens krijgen we van Arjan een extra stukje text, geheel gratis en voor niets:
"De door de Britse overheid gefinancieerde denktank Futurelab voorspelt dat kinderen binnen 1 generatie op recept cognitieve pepmiddelen zullen slikken.

The Academy of Medical Sciences heeft de ministers reeds geadviseerd dat het gebruik van dergelijke medicijnen - algemeen bekend als Cogs - op korte termijn zo wijdverbreid zal zijn dat het zal moeten worden gereguleerd.

Futurelab heeft het concept een stap verder genomen en waarschuwt Britse scholen om voorbereid te zijn om kinderen die slechter presteren op school van dergelijke medicijnen te voorzien om ervoor te zorgen dat ze niet achter raken op kinderen die zeer goed presteren."

Hm. Dit stuit ons tegen de borst. Als je dan als bron HLN.BE noemt, vertel er dan even bij wat je niet aan je bron ontleend hebt, dat is wel zo netjes. Maar: Arjan heeft zowel bij 'Futurelab' als bij 'The Academy of Medical Sciences' een skakel aangebracht. Fluks doorgeklikt dus. Helaas: beide skakels leiden alleen naar de voorpagina's van de webwerven in quaestie en wij hebben er zo gauw niets van belang kunnen vinden. Op deze manier doorverwijzen is ofwel heel dom van Arjan, ofwel niet netjes. Wij houden het op het laatste, want wij denken dat hij het expres gedaan heeft. Wij willen nog net niet zo ver gaan hem er van te beschuldigen dat hij alles uit zijn duim gezogen heeft, maar we houden wel ernstig rekening met de mogelijkheid.

De tweede alinea luidt bij HLN.BE:

"Kennisverruimend
Het gaat om twee geneesmiddelen, waarvan de uitwerking wordt beschreven als 'kennisverruimend'. Ze zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen die kampen met geheugenverlies dat wordt veroorzaakt door hun leeftijd. Maar neuroloog Steven Ferris, een vroeger lid van de gezaghebbende Amerikaanse FDA, die nieuwe geneesmiddelen moet (goed)keuren voordat ze op de markt komen, zegt "geen reden te zien waarom ze over enkele jaren ook niet gewoon bij de apotheek te verkrijgen zijn als 'lifestyle drugs' voor iedereen die zijn of haar geheugen wil verbeteren".
"
Ook hier is Arjan aan het knoeien geslagen. De tussenkop wordt bij hem:Kennisverruimend resultaat. Hopseflops: een woord toegevoegd. Maar dan volgt:
"De ultieme drugs voor kenniswerkers. Maar zijn de ‘medicijnen’ ook wel goed voor het komen tot belangrijke vernieuwing en daarmee het welzijn van mensen in de toekomst? Psychiaters kennende worden de schadelijke gevolgen weer eens danig gebagatelliseerd.

Het gaat om twee geneesmiddelen, waarvan de uitwerking wordt beschreven als ‘kennisverruimend’. Ze zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen die kampen met geheugenverlies dat wordt veroorzaakt door hun leeftijd. Maar neuroloog Steven Ferris, een vroeger lid van de gezaghebbende Amerikaanse FDA, die nieuwe geneesmiddelen moet (goed)keuren voordat ze op de markt komen, zegt “geen reden te zien waarom ze over enkele jaren ook niet gewoon bij de apotheek te verkrijgen zijn als ‘lifestyle drugs’ voor iedereen die zijn of haar geheugen wil verbeteren”."

Ook hier zijn de toevoegingen niet tot een betrouwbare bron te herleiden. De volgende alinea van HLN.BE wordt door Arjan vrijwel ongemoeid gelaten (met uitzondering van de tussenkop, die bij hem luidt 'Energiedrankje ook niet verboden'):
"Energiedrankjes
"Veel mensen vinden zo'n verbetering een onaangenaam idee, maar de voordelen zijn onmiskenbaar. Want we zijn nu eenmaal niet altijd in topvorm. Na een slapeloze nacht met een huilende baby of na een lange nachtvlucht zouden veel mensen baat hebben bij iets waardoor ze helderder kunnen denken. Het is niet verboden om energiedrankjes te gebruiken met veel cafeïne. Het effect van de nieuwe geneesmiddelen verschilt daar niet zo vreselijk veel van."
"
Hierna besluit HLN.BE met:
"Ritalin
Dat daar inderdaad vraag naar is, blijkt al uit het groeiende gebruik van Ritalin, ook in dit land. Barbara Sahakian, professor klinische neuropsychologie aan de universiteit van Cambridge, bevestigt dat "we hier weliswaar geen cijfer op kunnen plakken, maar vast staat dat er steeds meer belangstelling bestaat voor dergelijke middelen". (belga/bf)
"
Arjan kan het weer niet laten en verandert de tussenkop: "Ritalin groot succes". Ook van de text kan hij weer niet helemaal afblijven:
"Dat er inderdaad vraag is naar hersenpepmiddelen voor kinderen, blijkt al uit het groeiende gebruik van Ritalin, ook in Nederland. Barbara Sahakian, professor klinische neuropsychologie aan de universiteit van Cambridge, bevestigt dat “we hier weliswaar geen cijfer op kunnen plakken, maar vast staat dat er steeds meer belangstelling bestaat voor dergelijke middelen”."
Al bij al is het stukje zelfs in de versie van Arjan Dokelaar niet echt boeiend. Het vervelende is echter, dat niet iedereen de moeite zal nemen te doen wat wij net gedaan hebben, waardoor er te veel mensen zullen zijn die hem serieus nemen.

Wij hebben ook nog de moeite genomen het oorspronkelijke stukje van de Times te zoeken en denken dat gevonden te hebben: 'Memory pills to help you get ahead'. Zoals u ziet (zolang deze skakel nog niet dood is, natuurlijk), wordt er in dat stukje ook geen enkele psychiater sprekend opgevoerd, noch wordt er gesuggereerd dat men de middelen anders dan op recept zou moeten gebruiken. Een woordvoerder van een van de fabrikanten zegt zelfs: “There are risks though. It can raise blood pressure, people shouldn’t do it.”

Welnu. Vooralsnog geven wij Arjan Dokelaar niet het voordeel van de twijfel en zeggen wij dat hij ons niet zuiver op de graad lijkt. Tevens geven wij even door wat uw en onze captain zojuist in het voorbijgaan tegen ons zei: "Waarom zou je eigenlijk zo veel tijd besteden aan zo'n overduidelijke halve zool?" Een goede vraag. Daar hadden we zelf aan moeten denken.19-01-2009 18.28 | Door: De Grote Vrager

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere