Waarom laten we die banken eigenlijk niet gewoon failliet gaan?

Wij vinden het een vreemde zaak dat Nederland al sinds de negentiende eeuw geregeerd wordt door coalities bestaande uit partijen met negentiendeëeuwse ideologieën.In de negentiende eeuw was een negentiendeeeuwse ideologie misschien nog modern, maar in de twintigste eeuw al een stuk minder. En nu leven we in de eenentwintigste eeuw, dus je zou best wat verandering willen, of wat modernisering verwachten.

Dat was de verzuchting. Dan nu de vraag: wij hebben hier met zijn allen sinds de val van de Sovjetunie de overwinning van het kapitalisme moeten ondergaan, met zijn privatisering en afbraak van de verzorgingsstaat, alsmede de uitverkoop van de nutsbedrijven, de gezondheidszorg en het onderwijs, dus waarom moeten wij nu de ergste van de ergste kapitalisten, die zichzelf door hun eigen verkeerde inzichten in de problemen hebben gebracht, uitkopen? Waarom moet het hun mogelijk gemaakt worden hun geldhandel voort te zetten op hun voorwaarden? Is er dan niemand die de zaken nu even praktisch wil bekijken en hen gewoon glashard op hun gezicht durft te laten gaan?

Niemand heeft die Amerikaanse banken gedwongen geld uit te lenen aan mensen die het niet terug konden betalen en niemand heeft die mensen gedwongen het geld te lenen. Niemand heeft iemand gedwongen zijn geld op een IJslandse bank te zetten. Waarom moet de belastingbetaler nu opdraaien voor de pech van mensen die hun geld verkeerd belegd hebben? Waarom moeten de bescheidenen lijden onder de pech van de hebberigen? Is daar een reden voor?

Is het kapitalisme dan nu afgeschaft? Gaan we de boel dan eindelijk eens goed organiseren? Gaan we het openbaar vervoer, het onderwijs, de gezondheidszorg, de infrastructuur, de energievoorziening en al die andere dingen die je door de staat moet laten regelen, als je dan toch een staat hebt, dan nu allemaal nationaliseren, of zelfs op Europese schaal aanpakken? Neen? Waarom niet? Omdat we kapitalisten zijn? Dat telt toch niet meer? De vraag blijft: waarom laten we die banken niet gewoon failliet gaan?03-02-2009 23.14 | Door: De Grote Vrager

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere