Pure uitlokking op de Neude

Stommeling Jones
Wij hebben een schijthekel aan godsdienstwaanzin in al zijn verschijningsvormen en vinden het dan ook nog steeds jammer dat de Atheïstische Beeldenstorm vorig jaar niet is doorgegaan.U begrijpt dan ook dat wij bloedgolven kregen toen wij lazen: 'Kerk staat als een huis op Neude'. Bij ons weten stond er helemaal geen kerk op de Neude, en ook niet op het Neude, zoals sommige mensen zeggen, en er hoort ook helemaal geen kerk op de of het Neude.

Volgens het stukje betreft het hier "een twaalf meter hoge, withouten kerk":

"De 25 meter lange kapel vormt het culturele hart van jeugdtheaterfestival Tweetakt, dat zaterdag van start gaat."
Waarom er een kerk neergezet moet worden voor een jeugdtheaterfestival ontgaat ons volkomen. Het stukje zegt:
"Het idee voor de kerk komt van festival- en televisiekok André Amaro. ,,Hij zag dit soort kerkjes in het door een orkaan verwoeste New Orleans,’’ zegt ontwerper Ernst Sluimer (40). ,,Die werden daar als ontmoetingsplaats gebruikt.’’"
Ja, en? Utrecht is New Orleans niet, zelfs al ziet de stad er uit alsof er recentelijk niet alleen een paar orkanen doorheen gegaan zijn, maar ook nog een op hol geslagen karavaan overvolle vuilniswagens met open laadklep, waarmee we maar willen zeggen dat het in Utrecht gewoon een enorme zooi is, en nog goor ook.

Dat je in het centrum van een stad met een eenvoudig te provoceren moslimbevolking en een behoorlijke concentratie Marokkaans straattuig een nieuwe withouten kerk neerzet, getuigt misschien van een enorm godsvertrouwen, maar lijkt vooral een geval van pure provocatie. Een molotovcocktail is zo gemaakt en voor zo'n withouten kerkje is één molotovcocktail genoeg, lijkt ons.

De pyromaan in ons zegt trouwens dat zo'n ding brandt als een lier en ook in dier voege lijkt de plaatsing ervan ons niet verstandig. Als het een withouten moskee was geweest, had de pyromaan in ons hetzelfde gezegd, nog geheel afgezien van de godsdienstwaanzinnige connotaties. Ieder withouten gebouwtje op de Neude is vragen om pyromaniakale moeilijkheden. Wij hebben de pyromaan in ons redelijk onder controle en komen bovendien niet zo gek vaak in de buurt van de Neude, dus van ons valt niets te vrezen, maar wij zijn reuze benieuwd of de withouten kerk in quaestie de voorziene einddatum van het festival haalt en of ontwerper Sluimer zijn zin krijgt:

"Het festival duurt tot zondag 29 maart. Na die tijd krijgt de kerk voor Sluimer nog een speciale persoonlijke functie. ,,Het is een mobiele constructie. Op 9 mei sleep ik het mee naar het strand in Nijkerk, om er met mijn 39-jarige vriendin in het huwelijk te treden!’’"
Met een beetje pech heeft hij genoeg aan een asbak en moet hij op 9 mei trouwen in een tent.

18-03-2009 13.22 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere