Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten

'Betalen voor bezoek aan eerste hulp', aldus een kop bij de Telegraaf.Ooit was Nederland een beschaafd land, heb ik mij laten vertellen, maar dat moet voor mijn tijd geweest zijn. Ver voor mijn tijd. Nu is het in ieder geval niet meer zo en het wordt er alleen maar slechter op ook.

Eén van de rijkste landen ter wereld gaat mensen de keus geven om een paar tientjes te betalen of dood neer te vallen. En waarom? Vermoedelijk omdat minister Klink zelf de gewoonte heeft om voor ieder wissewasje naar de dokter te gaan, of liever nog, de dokter te laten langskomen. Dat soort lui heeft dan ook altijd wel een huisarts die er geen been in ziet om op huisbezoek te komen, ook al is het midden in de nacht.

Dat de normale mens niet zo'n huisarts heeft, weet minister Klink niet, of hij wil het niet weten. Wel heeft hij zich voorgesteld wat de normale mens doet als hij denkt iets te mankeren waar dringend iets aan gedaan moet worden: dan gaat de normale mens naar de eerste hulp. En omdat minister Klink zelf ongetwijfeld een kleinzerig type is, denkt minister Klink dat de eerste hulp vol zit met mensen die daar voor de lol zitten. In het stukje staat te lezen:

"De maatregel past in het voornemen van Klink om meer zorg over te hevelen van de overbelaste ziekenhuizen naar de huisartsen. Hij wil voorkomen dat mensen voor allerlei wissewasjes aan de bel trekken in een ziekenhuis, terwijl ze ook prima door de huisarts geholpen kunnen worden."
Ziet u wel? Hij heeft niet eens gecontroleerd of er nu al sprake is van wantoestanden, hij "wil voorkomen dat". En dat dan onder de noemer: voorkomen is beter dan genezen.

Zou die man niet weten dat genezen juist de taak van zijn ministerie is, of zou moeten zijn? Neen, dat weet die man niet. En de volgende zin van het stukje laat zien waar het echt om gaat: "Klink moet een gat van bijna een miljard euro dichten op zijn begroting". Dat betekent ongetwijfeld dat de voorgestelde domme maatregel doorgaat, met als gevolg dat dezelfde mensen die nu naar de eerste hulp zouden gaan dat ook in de toekomst gaan doen, dus kassa! Verder krijgt iedere Nederlander een eigen risico van een paar duizend euro, zodat je wel verplicht betaalt aan een verplichte ziektekostenverzekering, maar er in principe nooit iets van terugkrijgt.

De eenvoudigste manier om miljarden te bezuinigen, is het ministerie van Klink op te heffen. Volgens deze minister is dat ministerie immers overbodig, aangezien heel Nederland bestaat uit kleine Klinkjes die nooit iets mankeren, maar wel altijd doen alsof. Een andere manier om de heer Klink ervan te overtuigen dat de eerste hulp wel degelijk gratis en laagdrempelig moet zijn, is hem op een ongunstig moment in het holst van de nacht zijn geld en telefoon af te nemen en hem daarna de gemengde berichten in te slaan, waarna hij bloedend op straat liggend kan overdenken waar hij is en hoe hij vanaf die plek bij zijn huisarts terechtkomt.20-04-2009 11.38 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere