Stalken, chanteren en bedreigen: het moest niet mogen

Een computer of compjoeter
Wie niets weet kan zich nooit vergissen
Iedere idioot kan alles op internet plempen.Wij weten waar wij het over hebben, al was het maar omdat wij gezegend zijn met Stommeling Jones. Dat iedere geestelijk minvermogende zijn eigen webzijde kan beginnen is enerzijds prachtig, daar het de desbetreffende dwaas in ieder geval een paar minuten van de straat houdt, maar anderzijds brengt het soms ook nieuwe ellende met zich mee, als de gevaarlijke gek in quaestie zich op de digitale snelweg gaat misdragen. Aangezien er nog geen samenscholingsverbod voor internet bestaat, komen de idioten elkaar soms tegen, wat niet goed is voor hun ziektebeeld, daar ze de sterke neiging hebben elkaar bij te vallen in hun merkwaardige fantasieën.

Gelukkig zijn er een paar handvatten om de ongerichtste projectielen onder de randdebielen aan te pakken via het strafrecht, bijvoorbeeld als ze overgaan tot 'stalken' of 'belagen' van personen. Uit het pestwebstukje (een stukje van pestweb dus, geen peststukje van het web, als u begrijpt wat wij bedoelen) 'Digitaal pesten; wat is strafbaar?' citeren wij:

"Stalking (wet belaging)
Belaging of stalking is in Nederland bij wet verboden.
Dit is het stelselmatig lastigvallen van een persoon door die persoon te achtervolgen, steeds op hinderlijke wijze contact op te nemen en soms ook te bedreigen met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen. Artikel 285b.
Bijvoorbeeld iemand die een leerling steeds lastig valt door het sturen van sms’jes of e-mail.
Mogelijke straf: geldboete of gevangenisstraf.
"
Er zijn mensen voor wie het stalken of belagen nog niet genoeg is, of die kwaad worden als de gestalkte of belaagde persoon ze geplonkt blijkt te hebben en dus niet op hun zinloze provocaties reageert. Dat soort mensen gaat er dan wel eens toe over foto's van hun beoogde slachtoffers op een webzijde te plaatsen. Dat is ook strafbaar:
"Plaatsen van foto’s van elkaar (portretrecht)
Als je mensen fotografeert, dan heb jij als fotograaf daarop auteursrecht. Maar: met die foto's mag je niet zomaar alles doen wat je wilt! De personen op jouw foto's hebben ook rechten.
Er zijn 2 mogelijkheden:
1. Je maakt de foto's van mensen in (hun) opdracht.
Die mensen hebben 'portretrecht'. Dat betekent dat je niet zonder hun toestemming de foto's openbaar mag maken. Je mag ze dus bijvoorbeeld niet afdrukken in de schoolkrant of ze op internet zetten.
2. Je maakt ze zomaar. Ook nu is publiceren riskant! De mensen kunnen 'een redelijk belang' hebben om zich tegen publicatie te verzetten. Privacy of goede smaak bijvoorbeeld.
"
En om het even af te maken: pesten op zich is niet strafbaar. Wij pesten ook wel eens iemand, soms zelfs zonder dat we er erg in hebben, bijvoorbeeld door per ongeluk een vraag te stellen waar de ander geen fatsoenlijk antwoord op heeft. Maar:
"Is pesten strafbaar?
Pesten in het algemeen is niet strafbaar, wel een aantal uitingsvormen van pesten:
Bedreigen: bijv. “Als jij niet doet wat ik vraag, dan slaan wij je in elkaar" (artikel 284, 285 wetboek strafrecht).
Als degene die bedreigt ook nog vrienden vraagt om te helpen, dan is er sprake van openlijk geweld in vereniging (artikel 141 strafrecht).
Smaad, laster en belediging (“Je bent een smerige hoer”).
Discriminatie (“je bent een vuile nikker”)
Spullen kapot maken, vernieling, beschadiging.
"
Zo bezien kun je je van een groot aantal webzijden afvragen waarom ze nog in de lucht mogen zijn. Helaas kennen niet alle ISP's (Internet Service Providers) de wet en sommigen die de wet wel kennen ontduiken hun verantwoordelijkheid, door te zeggen dat ze strafbare zaken pas weghalen als ze daartoe opdracht krijgen van de rechter, zelfs als iedere idioot (hé, daar heb je hem weer) kan zien dat het materiaal in quaestie in strijd is met de wet. Het gekke is, dat die ISP's daar nog mee wegkomen ook. En dat in een tijd waar sommige forumbeheerders worden veroordeeld wegens strafbare uitingen gedaan door anonieme bezoekers. Het moest niet mogen.

13-07-2009 12.30 | Door: De Grote Vrager

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere