Donald Duck, Ruud Straatman en Cardona voor de Zweedse rechter?

In 2007 publiceerde de Nederlandse Donald Duck een verhaal waarin Donald Duck zich schuldig maakte aan het branden en verkopen van illegale CD's.Het was een heel moraliserend verhaal en wij waren er best kwaad over aangezien wij dachten dat de Donald Duck hiermee propaganda maakte voor BREIN, waar wij een pleurishekel aan hebben, al was het maar omdat het begin van zoveel DVD's, die wij keurig netjes kopen, maar natuurlijk wel altijd in de aanbieding, waar ze dan nog te duur zijn, doch dit terzijde, verziekt wordt door een stukje propaganda dat ons aanspoort geen DVD's te downloaden, wat wij sowieso nooit doen, zodat wij ons iedere keer weer moeten ergeren omdat ze tegen de verkeerde lopen te preken en we ons voornemen om dan de volgende keer ook maar gewoon te gaan downloaden, aangezien ze ons toch al aanspreken alsof wij dieven zijn, terwijl de enige dieven de mensen zijn die nog zo veel geld durven vragen voor dingen die al lang en breed uit de kosten zijn en waar dus iedere cent die ze boven de aanmaakprijs van twee kwartjes krijgen pure winst is, maar we dwalen af.

Genoemd donaldduckverhaal is nu verschenen in Kalle Anka, de Zweedse Donald Duck en kennelijk heeft er iemand een vertaalfout gemaakt, want in Zweden schijnt men nu te denken dat Donald Duck de verkoop van illegale CD's propageert, zo vernemen wij van Actua BD, in het stukje 'Donald Duck, promoteur de la copie illégale ?':

"Donald Duck a des ennuis en Suède : un organisme d’état lui reproche de faire la promotion de la copie illégale. Un signe avant-coureur de l’application de la Loi Hadopi en France ?

Nous l’apprenons par notre ami Stéphane Rosse, fidèle lecteur et correspondant scandinave d’ActuaBD : l’hebdomadaire suédois Kalle Anka (Donald Duck en suédois, publié par Egmont Publishing) fait l’objet d’une plainte de la part d’un organisme d’état chargé de la protection du droit du consommateur suédois, ”Konsumentombudsmannen”, en raison de la publication dans le numéro 30 de juillet 2009, de deux pages dans lesquelles Donald est en train de faire la copie illégale d’un CD.

La dite histoire, signée Ruud Straatman (scénario) et Cardona (Dessins) et bien entendu marquée de l’imprimatur de Walt Disney, fut publiée aux Pays-Bas en 2007 sans susciter le moindre émoi."

Wij vragen ons nu af of Walt Disney, Donald Duck, Ruud Straatman en Cardona binnenkort voor de Zweedse rechter moeten verschijnen en durven zo maar te denken van wel. Al sinds de boeken van Sjöwall en Wahlöö hebben wij namelijk de indruk dat Zweden een buitengewoon triest land is, waar je nog minder mag dan in Nederland, en al die droevige Zweedse bagger die ze in KRO's Kindertijd over onze kleuters uitstorten heeft die indruk bepaaldelijk niet weggenomen. En nu niet zeuren dat ze in KRO's Kindertijd helemaal niet zo veel Zweedse bagger verwerken (of verwerkten. Bestaat dat programma eigenlijk nog? We hebben er al heel lang niet meer naar gekeken, vanwege die Zweedse bagger), want het gaat om de gedachte en zelfs van de gedachte aan Zweedse bagger worden wij al niet vrolijk. Daar. Nu weet u het.

Wij hebben hier niet het hele artikel van Actua BD geciteerd, want zo zijn wij niet, dus de rest leest u daar maar. Daar kunt u dan tevens het desbetreffende verhaal vinden, in het Zweeds, maar de vraag is hoe lang. Disney is altijd vrij fel op de rechten van hun produkten en wij hebben ons laten vertellen dat zelfs kleuterscholen die een Donald Duck op de muur schilderen of laten schilderen daar meteen een vette rekening voor krijgen toegestuurd, zodra Disney er lucht van krijgt, terwijl de verf nog nat is.31-07-2009 10.18 | Door: De Grote Vrager

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere