Blaffende koeien bijten niet (V)

Wat voorafging: een honderdentweejarige moeder ligt in het ziekenhuis. Gerald lijkt op Mike Tyson en is lijfwacht (van de moeder dus, niet van Mike Tyson). Een zuster heeft de baby opgehaald en loopt ermee weg.

Nu duidelijk was, dat Gerald de journalisten niet meer bij Oma zou toelaten en zelf ook geen interessante opmerkingen meer zou plaatsen, koos de meute eieren voor zijn geld en volgde collectief de verpleegster, kennelijk in de hoop dat zij of de baby wel tot communicatie bereid zou zijn.


"Het lijkt de rattenvanger van Hamelen wel", zei Gerald.
"Een zeer toepasselijke vergelijking, " zei Oma. "Ik vraag me overigens af, nu we toch in de sprookjessfeer zitten, of Mozes bij de Rode Zee dezelfde woorden gesproken heeft als die jij net gebruikte om deze mensenzee te splijten."
"Pardon?" zei Gerald.
"Je weet wel, Mozes. Die bijbelse figuur die zijn volk uit Egypte naar het beloofde land moest voeren. De farao van Egypte, trouwens ook het enige land waar ze ooit farao's gehad hebben, vond dat hij Mozes niet kon laten gaan. Hij zette de achtervolging in. Bij de Rode Zee aangekomen zag Mozes dat er een schrijnend gebrek aan veerponten was, en daarom moesten de Israëliërs lopen. Mozes deed de wateren uiteengaan, en toen de Farao met zijn troepen door het water het op deze wijze ontstane pad wilde volgen, stortten de wateren zich weer op hem. Maar ik geloof nooit dat Mozes toen geroepen heeft 'Opsodemieteren, want ik moet erdoor."
"Ik zou het niet weten, "zei Gerald. Maar nu wil ik tekenfilmpjes kijken."
"Jij altijd met je tekenfilmpjes", zei Oma, "waarom kijk je niet eens naar iets culturelers. Of een mooi kunstprogramma of zo. Daar heb je toch veel meer aan."
"Neen", zei Gerald. "Tekenfilmpjes zijn buitengewoon leerzaam, als je de juiste instelling maar hebt, en als je maar met de juiste concentratie kijkt en eerlijk gezegd zie ik niet zoveel verschil tussen tekenfilmpjes en de bijbel, als ik het objectief probeer te bekijken. Vooral dat zogeheten Oude Testament, dat was het toch? Dat staat vol met prachtige verhalen, maar zoals ik ze van u te horen krijg, zijn de tekenfilmpjes van de Simpsons toch net iets realistischer, en waar het om de vragen des levens gaat, moet je Southpark en Spongebob ook niet onderschatten."
"Ja maar", antwoordde Oma, "al die tekenfilmpjes wortelen wel in de Amerikaanse christelijke traditie, en zijn op die manier dus toch afgeleid van de bijbel."
"Dat zal best, maar wat wilt u daarmee zeggen? Dat ik eerst de hele bijbel uit mijn hoofd moet leren voor ik de diepere zin van Donald Duck kan begrijpen? Of dat Bugs Bunny een moderne uitvoering van Jezus Christus is? Moet ik mij de messias voortstellen als een grijs konijn dat heel goed op zijn achterpoten kan lopen en heel slecht is in kaartlezen?"
"Bij mijn weten hoeft de Messias geen kaart te kunnen lezen", merkte Oma op, "hij is immers zelf de weg."10-07-2005 18.06 | Door: Een Schrijver

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere