Loden proefballon

Groen Linx wil af van het begrip uitkering en iedereen die om de een of andere reden werkloos is, moet onmiddellijk tegen het minimumloon aan de slag. Bovendien moetenmensen makkelijker ontslagen kunnen worden en moeten de loonkosten omlaag. Hier blijkt maar weer eens hoezeer het ouderwets linxe stalinisme en het op godsdienstwaanzinnige leest geschoeide neostalinistische kapitalisme van het huidige kabinet op elkaar lijken. Dat behoeft geen verwondering te wekken, aangezien de bestaande politieke partijen nog steeds uitgaan van de negentiendeëeuwse ideeën die dit land tot de schijndemocratie hebben gemaakt die het nu is.

"Actie is reactie", denk je dan. Was dat trouwens, afgezien van een natuurkundig principe ook niet een populaire gedachte in de negentiendeëeuwse filosofie? Het had erger gekund, want in de Verenigde Staten zijn ze in de achttiende eeuw blijven steken, in Rusland in het feodale tijdperk en in een groot aantal andere landen in de allervroegste middeleeuwen.

Ze hebben allemaal gemeen dat ze uitgaan van het begrip "gemeenschap" en dan niet in de vrolijke pornografische betekenis van dat woord, maar in de gedachte dat er zoiets zou moeten bestaan als het "wijgevoel". Iemand die ontslagen is, krijgt een uitkering van "ons" en dan moet hij daarvoor werken, anders geven "wij" hem geen geld meer. De gedachte dat "wij" ook ontslagen kunnen worden, of dat er onvoldoende echt werk op "ons", of "hen" ligt te wachten, komt bij Groen Linx niet op. Er is best wat voor het plan te zeggen, maar zodra Femke Halsema zich alsnog realiseert wat er gebeurt als haar partij geen zetels meer krijgt en ze niet meteen ergens anders aan de slag komt, wordt het weer ingetrokken. Een zaterdagochtend wilgenknotten vindt ze misschien nog wel leuk, maar een vaste baan bij de plantsoenendienst, zonder riant wachtgeld, is toch iets anders.

11-11-2005 21.21 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere