Noordse woelmuis

De Noordse woelmuis is een bedreigde diersoort. Schijnt. Persoonlijk geloof ik niet dat ik ooit zo'n beest ben tegengekomen, wat de gedachtedat hij zeldzaam is vrij aannemelijk maakt. Nou weet ik niet hoe groot de Noordse woelmuis is, dus het zou kunnen dat ik hem alleen door zijn beperkte formaat al gemist heb en dat het bij mij op het balkon krioelt van de Noordse woelmuizen. Blijkt de Noordse woelmuis echter de omvang te hebben van een stevig nijlpaard, dan kan ik garanderen dat het bij mij op het balkon niet krioelt van de Noordse woelmuizen. Er is in dat geval namelijk slechts ruimte voor hooguit twee van die beesten, zodat er van krioelen geen sprake kan zijn. Bovendien zou ik zulke grote beesten allang gezien hebben. Hoop ik.

De Noordse woelmuis krijgt nu à raison van 1,2 miljoen euro een stuk moeras in Friesland. Dat is heel lief van Friesland. Een paar jaar geleden was Zeeland ook al van plan iets liefs te doen voor de Noordse woelmuis, maar hoe dat is afgelopen, is mij helaas een beetje ontgaan. Misschien heeft de Noordse woelmuis daar ook al een stukje moeras gekregen. Laten we dat eens aannemen. In dat geval zijn er dus twee enclaves waar de Noordse woelmuizen dapper weerstand kunnen bieden aan de hun bedreigende bedreigingen. De volgende stap is logisch: verbindende reservaten van Zeeland naar Friesland en vice versa. Op die manier kunnen de Zeeuwse en Friese Noordse woelmuizen bij elkaar op bezoek om zich hardnekkig te gaan voortplanten en nog lang en gelukkig te woelen.

Laat ons die gedachte eens uitwerken. De gemiddelde Noordse woelmuis is in dit model ongeveer zo groot als een Golden Retriever. Hij weet waar hij heen wil, namelijk van Zeeland naar Friesland of terug. Ik stel voor dat we begin- en eindpunt van het nieuwe reservaat duidelijk markeren. Het reservaat hoeft niet veel breder te zijn dan de ruimte die twee Noordse Retrievers nodig hebben om elkaar te passeren. De zijkanten van het reservaat markeren we door stalen staven, die we, om te voorkomen dat ze wegzakken, laten rusten op houten balken. Bij eventuele hindernissen bouwen we een brug of maken we een tunnel. Zo kan de Noordse woelmuis veilig en voordelig reizen.

Het langgerekte Noordsewoelmuizenreservaat zou overigens niet uniek zijn in de wereld, en zelfs niet in Nederland. Op dit moment wordt er al stevig gewerkt aan een miljarden kostend stiltereservaat voor wasberen en andere beesten die ongestoord van de Duitse grens naar Rotterdam of van Rotterdam naar de Duitse grens willen kunnen lopen. Het heet de Betuwelijn.



09-09-2004 14.24 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere