Vleugellamme grapjas

In de aflevering van 'QI' (Quite Interesting) van gisteren op de BBC bleek Jeremy Clarkson, de razend irritante presentator van het autoprogramma 'Top Gear', als quizdeelnemer eenstuk minder irritant te zijn dan als autoprogrammapresentator. Hij wist ook nog verrassend veel, en niet alleen over auto's, wat overigens niet wegneemt dat hij presentator Stephen Fry moest aanvullen toen het over de kleur van de T-Ford ging. Volgens Stephen Fry werd die oorspronkelijk in drie kleuren gebouwd, namelijk rood, groen en grijs, maar Jeremy wist dat ze in Manchester ook nog in het blauw gemaakt werden. Dit alles gebeurde naar aanleiding van de bekende aan Henry Ford toegeschreven opmerking dat de klant de T-Ford in elke kleur kon krijgen, als het maar zwart was. Dat schijnt Ford nooit gezegd te hebben en op dat soort doorgegeven fouten is het programma QI gebaseerd.

Dit programma is gebouwd op hetzelfde stramien als 'Have I Got News For You' (wat bij ons 'Dit was het nieuws' is geworden), 'A Question of Sports' en 'Never Mind the Buzzcocks', om er maar eens een paar te noemen: men neme een presentator, twee teams met bekende personen, wat vragen en een volslagen onduidelijke puntentelling en men heeft er weer een spelshow bij. Het hoeft nergens over te gaan, maar als het wel ergens over gaat, worden er leukere grappen gemaakt en daar draait het om.

Dat is ook waarom 'Top Gear' zo'n rotprogramma is. Daar draait het namelijk voornamelijk om nieuwe auto's. Dan moet je als presentator uitkijken met je grappen, want voor je het weet heb je een proces aan je broek van een autofabrikant die beweert dankzij jouw grappen zijn producten direct te kunnen doorrijden naar de schroothoop. Als je daar dan weer een goeie grap over maakt, hang je helemaal.

12-11-2005 22.36 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere