Het is maar televisie, lees eens een boek (LXX) - Handboek voor het hiernamaals

Handboek voor het hiernamaals
Van bevriende zijde werd ons medegedeeld dat het dagblad 'Trouw' gisteren een voorpublicatie gevoorpubliceerd zou hebben van een hoofdstuk uit een nieuw boek van Guido Derksen, en wel het hoofdstuk waarin de Rotterdamse exwethouder Marco Pastors aan het woord komt.

Voor ons aanleiding om eens aandacht te besteden aan een wat minder actueel, doch daarom niet minder interessant boek van deze schrijver (Guido Derksen dus, niet Marco Pastors), te weten het 'Handboek voor het hiernamaals', met als ondertitel 'Reizen naar hemel en hel'. Guido Derksen heeft dit boek geschreven in samenwerking met historicus Martin van Mousch en het resultaat mag er zijn. Dat komt mooi uit, want het is er. (Uitgeverij L.J. Veen, ISBN 90-204-0676-0). Wij citeren maar weer eens een flaptext:

"Dit boek gaat over die éne grote reis die iedereen ooit zal maken: de reis naar gene zijde. Wat zijn de bezienswaardigheden in het hiernamaals, wat moet je doen om er te komen? Heerst er in de hemel contemplatieve rust, of zijn er langdradige kerkdiensten ter ere van de Schepper? Zie je je dierbaren in de hemel terug, of je trouwe herdershond? Mag je in het paradijs rondspringen in de fontein des levens, mag je er trouwen, is er seks, draag je er kleren? Hoe afschrikwekkend is het activiteitenaanbod in de hel? Hoe zien de autochtonen eruit?

Er zijn in de loop van de tijd heel wat zieners geweest die antwoorden op deze vragen meenden te hebben. Zij hebben een enorme hoeveelheid informatie voor de mensheid achtergelaten over het hiernamaals.

Deel 1 van het Handboek voor het hiernamaals geeft een uitgebreid cultuurhistorisch overzicht van beelden en concepten van de andere wereld en omvat een periode van pakweg vijfduizend jaar.

Het tweede gedeelte van dit boek bevat de reisgids. Het geeft een actuele beschrijving van de bezienswaardigheden, de ligging, landschappen, bevolking en flora en fauna van hemel en hel. Ook praktische zaken komen aan bod. Hoe kom je in de hemel of de hel, wat zijn de beste reisroutes, welk vervoer is er, reis je individueel of in een groep, uit welke verblijfsarrangementen kun je ter plekke kiezen? Wie deel 2 leest, kan voorbereid op pad."

Dan staat er ook nog bij hoe de uitgever het boek ziet:
"Een geïllustreerde cultuurgeschiedenis en een praktische reisgids over de wereld aan gene zijde, lichtvoetig en toegankelijk geschreven."

Dit boek is zeer de moeite waard. Mocht u naar de winkel gaan om het aan te schaffen, dan bestaat de kans dat u het tegenkomt in het zweefkezenhoekje ("Esoterie","Paranormaal", dat werk) of de afdeling "Geloof" (dus ook het zweefkezenhoekje). Daar hoort het niet in thuis. Het hoort in de afdeling cultuurgeschiedenis of de afdeling 'algemeen interessant' en desnoods bij de reisboeken. Als u het boek in de winkel in de verkeerde afdeling aantreft, wilt u de boekhandelaar daar dan even op wijzen? Zeg maar dat wij het gezegd hebben.

Ondertussen gaan wij proberen een recensieëxemplaar van Derksen's nieuwe boek te pakken te krijgen, want als het maar half zo goed is als de verhalen die wij er tot nog toe over gehoord hebben, willen wij daar volgaarne een paar woorden aan wijden.13-11-2005 13.23 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere