Uitonderzocht

Het grote voordeel van dingen onderzoeken is dat je er in principe niet voor hoeft te hebben doorgeleerd. Je vraagtje iets af, over het een of ander, kijkt hoe het in elkaar zit, en klaar ben je. Een kind kan de was doen. Wie dat niet gelooft, kan een aantal kinderen en een aantal stapels wasgoed bij elkaar zetten, liefst in de buurt van een aantal wasmachines, omdat het oude ambacht van 'op de hand wassen' voor de meeste kinderen toch nog te hoog gegrepen zal zijn. Afhankelijk van de onderzoeksopzet zal dan blijken dat een kind wel degelijk de was kan doen, of toch niet, en daar moet dan weer meer onderzoek naar gedaan worden.

In Denemarken heeft iemand 'onderzocht' of je langer leeft als je naar de kerk gaat en het antwoord schijnt 'ja' te wezen. Maar ja, de groep onderzochten was wel erg klein, dus hier is ongetwijfeld nader onderzoek nodig, als er iemand in geïnteresseerd is. Verder heeft men elders in de wereld de conclusie getrokken dat het beter voor de mens is om elke dag een paar keer (of was het maar een keer?) kort en heel intensief te trainen, dan om enkele malen in de week lange trainingssessies te houden (we hebben het hier over sport, maar misschien geldt het mutatis mutandis wel voor elke vorm van oefening, doch dit terzijde).

De samenstelling van de groepen is altijd het probleem. De meeste mensen hebben namelijk wel iets beters te doen, moeten geld verdienen, of hebben geen enkel belang bij het desbetreffende onderzoek. Het verdient dan ook alle aanbeveling om elk resultaat van elk onderzoek onder groepen levende mensen met een grote korrel zout te nemen, hoewel uit onderzoek dan weer gebleken schijnt te zijn, dat te veel zout ook weer slecht is.



18-07-2005 15.54 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere