Vuurwerk

'Gootsteenontstopper taboe voor jongeren', kopt de De Telegraaf vandaag, op pagina negen. Een gootsteenontstopper is van origine een grote rode rubberen dop, waarmee je de gootsteenniet effectief kunt ontstoppen. Het ding wordt dan ook voornamelijk gebruikt in de oudestijljazz en dixieland, als trompetdemper, voor het betere waawaa-effect. Dit soort gootsteenontstopper is voor jongeren niet taboe, maar aangezien je als rapper voor joker staat met zo'n ding in je hand, is hij ook niet populair.

Wel populair is de chemische gootsteenontstopper. Daar kun je vuurwerkbommen mee maken. Op internet is te vinden hoe dat werkt. Jeugdige vuurwerkmakers houden elkaar daar op de hoogte, en geven tips. Je blijkt bijvoorbeeld geen losse korrels in je broekzak mee naar school te moeten nemen, omdat je dan brandwonden op je bovenbeen oploopt. Bij gebruik van dat spul in je trompet krijgt het begrip waawaa-effect een heel andere inhoud. Na de klap kunnen ze je tanden en kiezen met vulling en al uit de muren en het plafond trekken. Het toppunt van 'uit je bol gaan' en nooit meer kaakkramp, maar het is de pest voor je embouchure.

De afgelopen dertig jaar is men steeds kinderachtiger geworden met vuurwerkregeltjes en na het grote vuurwerk van Enschede mag er helemaal niets meer. Wie echt wil knallen moet dus wel vuurwerk uit Belgiƫ halen, of zelf gaan knutselen. Het Centraal Bureau Levensmiddelen (gootsteenontstopper een levensmiddel? Bij die mensen ga ik maar nooit eten.) wil nu de verkoop van gootsteenontstopper aan jongeren gestopt zien. Maar ja, je kunt ook heel leuke dingen doen met kunstmest.



23-12-2004 13.52 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.



Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere