Lokmotief

In Amerikaanse televisieseries zie je nog weleens dat de politie probeert een boef te foppen door iemand in vermomming op hem af te sturen, die de boef dan tot eenstrafbaar feit probeert te verleiden en hem vervolgens arresteert. De usapolitie bedient zich ook in werkelijkheid van dergelijke taktieken, die bij ons onder de noemer "uitlokking" geschaard worden, maar stiekem wel worden toegepast. Op die manier worden onschuldigen die de verleiding niet konden weerstaan tot criminelen en de doorgewinterde boeven gaan vrijuit, aangezien die de uitlokking op kilometers afstand ruiken. Uitlokking stinkt namelijk een uur in de wind.

De Utrechtse politie houdt zich er ook mee bezig. Nu hadden ze weer ergens een zogeheten lokauto neergezet ("Was het een deux chevaux? Dan was het een echte lokeend. Hahahahahaha. Sorry."), met daarin een kapotte schootcompjoeter. De schootcompjoeter was echter niet dermate kapot dat zulks van buitenaf zichtbaar was en er werd dan ook in de auto ingebroken, door twee personen maar liefst. Deze beide personen waren samen, dus dat scheelt. Aangezien die auto daar stond om onder toezicht gekraakt te worden, sprongen de verzamelde agenten onmiddellijk uit hun hinderlaag te voorschijn en de beide dieven werden gearresteerd en afgevoerd.

Dus niet. Een van de beide autokrakers wist helemaal te ontkomen en om de ander te vinden hadden de Utrechtse dienders zelfs nog een speurhond nodig. De vraag is dan, waarom de Utrechtse hermandad er kennelijk niet met de speurneus bovenop zat. Bovendien wordt niet duidelijk waarom ze een lokautomobiel inzetten als ze het ding toch niet in de gaten kunnen houden. Dit heeft veel weg van verspilling van tijd, mankracht en lokautomobielen. Het is mij ook niet bekend of ze de schootcompjoeter nog teruggekregen hebben. In het financieel jaarverslag van de Utrechtse politie wordt zoiets waarschijnlijk afgeboekt onder "oefening speurhond".

30-11-2005 22.30 | Door: Arnold Kuijk

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere