Stan van Houcke, journalist?

Naarmate wij ons meer verdiepen in Stan van Houcke verbazen wij ons meer over het aantal keren dat wij op internet de woorden ‘journalist’ en ‘Stan van Houcke’ in dezelfde zin tegenkomen. Wij weten dat hij ooit verslaggever is geweest (een gegeven dat wij misschien nog eens gaan verwerken in ‘Koninginnedag 1980, de musical’, doch dit terzijde) en dat hij voor de VPRO allerhande reportages gemaakt heeft, maar dat maakt iemand nog niet tot journalist. Althans niet volgens onze definitie.

Volgens onze definitie is een journalist iemand die zich (onder andere) bezighoudt met zogeheten waarheidsvinding en bij uitbreiding zelfs met het beschrijven van de werkelijkheid aan de hand van onderzoek, wat dus iets anders is dan alleen maar met een lulijzer in de hand vertellen wat je denkt te zien of wat je denkt dat je luisteraars willen dat je denkt te zien. Of zelfs wat ze juist niet willen, om te pesten. Iedereen kan verslaggeven, maar niet iedereen kan als journalist aan de slag. Of als onderzoeksjournalist.

Wij vragen ons overigens af waarom Stan van Houcke niet meer bij de VPRO werkt, want dat hebben we op internet nog niet kunnen vinden. Misschien hebben we op de verkeerde woorden gekoekeld, en misschien ook niet, maar vooralsnog weten we het dus niet. De Wikipedia zegt er nix over. Wij hebben trouwens afgezien van het aanbrengen van een wijziging in het Wikipediastukje over Stan van Houcke, hoewel de aanvechting sterk was. Dat stukje begint namelijk met de mededeling “Stan van Houcke is een journalist”, of woorden van gelijke strekking. Wij hadden daarvan willen maken “Stan van Houcke was een journalist” of misschien “Stan van Houcke noemt zich (ten onrechte) journalist”, maar dan zal je altijd zien dat hij dat lemma zelf geschreven heeft en voortdurend in de gaten zit te houden of het niet in zijn nadeel gewijzigd wordt. En aangezien van de paar wijzigingen die wij ooit hebben aangebracht alleen die over Bix Beiderbecke (voluit Leon Bix Beiderbecke en niet Leon Bismarck Beiderbecke) is blijven staan, vonden wij het wat veel moeite voor een flauwe grap.

Stan van Houcke, plaatje. Strip eigenlijk meer. Op het eerste plaatje zegt iemand, in wien wij 'de logger' herkennen, in de telefoon: "Nou moet u eens even goed luisteren, meneer van Houcke, dat u een waardeloze ouwe zak bent is nog tot daar aan toe. Zit ik niet mee." Op het tweede plaatje zegt hij: "Maar u raaskalt nogal veel en daar moet u onmiddellijk mee ophouden, begrijpt u wel. Gewoon niet meer doen. Anders zet ik het op mijn log." Op het derde plaatje staart hij zwijgend naar zijn scherm. Wij weten niet wat er in hem omgaat. Of in Stan van Houcke.

26-11-2010 9.40 | Door: Cpt. Iglo | Categorie: Muziek, Stan van Houcke, Zoektermen

Er zijn 4 reacties op “Stan van Houcke, journalist?”

 1. […] Met andere woorden: Stan van Houcke heeft een geloofwaardigheidsprobleem en dat is funest voor een journalist en zelfs voor een, in het geval van meneer van Houcke, […]

 2. > “Stan van Houcke noemt zich (ten onrechte) journalist”,

  (mogelijk ten onrechte) ?

  Kkenm vedde niet, dus kep cheen mening.

 3. […] Wij weten het niet, maar we lachen ons rot. Al was het maar omdat meneer van Houcke hier weer eens laat zien dat hij misschien wel een publicist is, maar niet een serieus te nemen journalist. […]

 4. Chris Houthuijsen says:

  Van Houcke is een doorgedraaide actievoerder.
  Dat blijkt maar weer eens uit het feit hoe hij te keer
  gaat op Joop.nl


Opinieleiders.nl © 1999 - 2019 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.18 RSS-feed/RSS-feed reacties