Beit Arye-Ofarim

Beit Arye-Ofarim is 8.5 km2 groot, volgens de Wikipedia. Stan van Houcke, wie kent hem niet, windt zich er enorm over op dat het CIDI dit plaatsje “een plaatsje” noemt.

Nu weten wij niet welke criteria meneer van Houcke hanteert, maar wel dat wij zeker niet geneigd zijn Beit Arye-Ofarim een wereldstad te noemen. Wij gaan het eens vergelijken met een ons bekend plaatsje, te weten Zwingelspaan. Daar gaat het dus al meteen mis, want daar staat geen oppervlak bij. En dan nog: het zit hem bij meneer van Houcke niet in de oppervlakte, maar in de ligging, durven wij te wedden. Beit Arye-Ofarim ligt op de Westelijke Jordaanoever, en dat mag niet van meneer van Houcke. Hij zegt:

Desalniettemin nodigt het [CIDI] een crimineel (illegale bezetter, mensenrechtenschender, dief, etc.) uit om te fêteren in politiek Nederland, met als doel de bezetting van de Westelijke Jordaanoever te legitimeren.

Grote woorden voor zo’n klein kereltje, vindt u niet?

De Westelijke Jordaanoever, ook wel de West Bank genoemd, heeft “a land area of 5,640 km2“, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Wat er wel toe doet, is de vraag of het er voor het betoog van meneer van Houcke toe doet of je Beit Arye-Ofarim een plaatsje, een wereldstad of een dronken kameel noemt. Volgens ons niet: als het een nederzetting is, blijft het echt wel een nederzetting, daar zijn wij nix bang voor. Of, om Shakespeare te citeren: “That which we call a rose, by any other name would smell as sweet” Daar heb je natuurlijk nix aan, maar wij laten zo af en toe graag zien dat wij wel eens een saai boekje gelezen hebben.

Het probleem voor meneer van Houcke is, dat hij een volslagen ongenuanceerde drammer is, die zelf bij het woord ‘Israël’ al een rood waas voor ogen krijgt en voor wie het woord ‘nederzetting’ zo ongeveer synoniem is aan ‘vernietigingskamp’. Als gevolg hiervan kun je van wat hij zegt over de burgemeester van Beit Arye-Ofarim niet meteen geloven dat het waar is, wat best lullig is voor meneer van Houcke, want het zou natuurlijk zomaar waar kunnen zijn. Met andere woorden: Stan van Houcke heeft een geloofwaardigheidsprobleem en dat is funest voor een journalist en zelfs voor een, in het geval van meneer van Houcke, publicist.

De geloofwaardigheid van meneer van Houcke wordt er in dit geval zeker niet groter op, doordat het stukje ‘CIDI moet en zal een crimineel in Nederland fêteren‘ integraal is overgenomen van een abjecte webzijde (alsof het blergh van meneer van Houcke geen abjecte webzijde is, doch dit ter zijde), te weten De Israel Lobby, die gedreven wordt door een van de fans van Stan van Houcke.

Maar goed: al bij al weten we nou nog steeds niet of Beit Arye-Ofarim een ‘plaatsje’ is of niet. Misschien hadden we eens moeten kijken hoeveel inwoners het heeft. Van de webzijde van Beit Arye-Ofarim worden wij niet veel wijzer, want ons Hebreeuws is niet meer wat het nooit geweest is.

Stan van Houcke, plaatje. Strip eigenlijk meer. Op het eerste plaatje zegt iemand, in wien wij 'de logger' herkennen, in de telefoon: "Nou moet u eens even goed luisteren, meneer van Houcke, dat u een waardeloze ouwe zak bent is nog tot daar aan toe. Zit ik niet mee." Op het tweede plaatje zegt hij: "Maar u raaskalt nogal veel en daar moet u onmiddellijk mee ophouden, begrijpt u wel. Gewoon niet meer doen. Anders zet ik het op mijn log." Op het derde plaatje staart hij zwijgend naar zijn scherm. Wij weten niet wat er in hem omgaat. Of in Stan van Houcke.

26-11-2010 13.15 | Door: Stommeling Jones | Categorie: Aardrijkskunde, Arabische wereld, Boeken, Stan van Houcke, Taal

Er zijn 4 reacties op “Beit Arye-Ofarim”

 1. > bekend plaatsje, te weten Zwingelspaan.

  Merkwaardig, katter noojt fan gehoord, terwijl verscheidenen van mijn voorouders toch aantoonbaar uit Klundert stammen!!

 2. > Het probleem voor meneer van Houcke is, dat hij een
  > volslagen ongenuanceerde drammer is, die zelf bij het
  > woord ‘Israël’ al een rood waas voor ogen krijgt […]

  En u bijt woord Palestijnen?

  Het stukje is ongenuanceerd en past niet in het profiel van deze webzijde, dient derhalve voorgedragen te worden voor rituele verwijdering, een voordracht die ik bij dezen op mij neem. En aldus geschiedde.

  * NOOT VAN UW CAPTAIN: Wij zijn hier de baas over het profiel van de webzijde en als u daar ooit enige nuance in heeft kunnen ontdekken verzoeken wij u vriendelijk ons spoorslags te melden waar dan wel, want dat was dus typisch niet de bedoeling. Verder kunnen wij u mededelen dat de aanvoegende wijs van geschieden niet over twee dees beschikt en dat “aldus” dus niet “geschiedde”, “geschood” of “zal geschieden”. Daar. Nu u weer. EINDE NOOT *

 3. > want ons Hebreeuws is niet meer wat het nooit geweest is.

  Dat heb ik nou ook vaak, maar dan met Russisch. Daarvan en van Arabisch kan ik de letters nog lezen, maar van Hebreeuws ook al niet eens niet, omdat ze allemaal zo veel op elkaar lijken.

  Thais of Tamil is ook best een mooi schrift, mooier zelfs. http://omniglot.com

  * NOOT VAN VISSTICK R.: Vlak het Koreaans (Zuid, geen ervaring met Noord) niet uit. EINDE NOOT *

 4. > Merkwaardig, katter noojt fan gehoord,

  U kent het woord ‘katter’ niet? Beter woordenboek kopen!!

  (Oké, voor de taalresearchers uit 2360: tizzen samentrekking van “ik had er”. Niet gebruikelijk in 2010, alleen in gebruik bij “ik zei de gek”.)


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.22 RSS-feed/RSS-feed reacties