Hef die staatsomroep nou gewoon op

Wij kijken haast nooit naar de staatsomroep, al was het maar doordat wij haast nooit televisiekijken in verband met een steeds groter wordend DVD-archief dat wij bij te houden hebben (als wij iedere dag een paar afleveringen kijken van alle series die wij inmiddels bezitten, zijn wij toch nog wel even bezig, om het voorzichtig te zeggen), maar iedere keer dat wij kijken, zien wij uitsluitend argumenten om de staatsomroep op te heffen en geen argumenten om de staatsomroep te behouden.

Neem nu vandaag. Vandaag dachten wij bij aanvang van onze dienst: “Laat ons het staatsjournaal van 13.00 uur eens bekijken om te zien of er nog wat relevants gebeurd is in de wereld en of men nog wat leuke beelden van actuele autoongelukken te bieden heeft, met veel blikschade, slippen en omvallen, doch zonder doden en gewonden, zoiets. Sneeuwpret als het ware.” Welnu, wij kwamen bedrogen uit. Om te beginnen waren wij iets te vroeg, met als gevolg dat wij eerst een poosje tegen een paar glazig starende koppen zaten aan te kijken, terwijl de een of andere idioot een lulverhaal aan het afsteken was.

Dit bleek het programma ‘Serious request tv’ te zijn, waar wij het verder maar niet over zullen hebben (dat bierglas van uw en onze captain is trouwens nooit boven water gekomen, en of de binnengehaalde bedragen van vorige ‘Serious requests’ ooit verantwoord zijn en of het allemaal niet gewoon een onaangenaam staaltje eigenpijperij van de ongetwijfeld zwaar overbetaalde diskjochies in quaestie is, blijven onbeantwoorde vragen. Als ze die diskjochies gewoon ontslaan en die salarissen op de begroting van volksgezondheid storten, kunnen er vermoedelijk meer mensen geholpen worden dan met dit soort geschooi. Was bedelen eigenlijk niet verboden in Nederland? Doch dit terzijde).

Vervolgens moesten wij ons door een reclameblok heenploegen, wat natuurlijk op zich al heel erg is, maar nog erger wordt als je beseft dat je hier als belastingbetaler op eigen kosten als volslagen debiel wordt aangesproken, terwijl de STER ook nog eens door middel van jouw belastingcenten de tarieven oneerlijk laag kan houden en wij ons al jaren afvragen wie er door de Nederlandse overheid of de staatsomroepbazen precies is omgekocht in Brussel, of Straatsburg, of waar die uitvreters van de ‘Europese Unie’ zich ook mogen ophouden, zodat deze duidelijke vorm van illegale staatssteun jaar in jaar uit wordt gedoogd. Daar klopt iets niet, maar misschien heeft mevrouw Neelie Smit-Peper-Kroes-Hoe nu weer er een leuk optrekje ergens ter wereld aan overgehouden. Zoiets moet het toch wel zijn?

Afijn, toen het staatsjournaal begon, kwam de stoom ons reeds uit de oren, maar door de bloedgolven en de stoom heen konden wij nog wel zien en horen dat het selectiebeleid voor nieuwslezeressen inmiddels aangepast is. Waar de selectiecommissie of de hoofdredacteur, of wie er dan ook over gaat, er een aantal jaren geleden voor koos om zoveel mogelijk liefst jeugdige negerinnen voor de camera te zetten, werden wij heden geconfronteerd met een duo dat kennelijk geselecteerd was volgens de volgende criteria: ofwel een nietwesters allochtoons uiterlijk, ofwel een spraakgebrek, ofwel een nietwesters allochtoons uiterlijk én een spraakgebrek. En nou niet zeuren: iemand die het woord ‘rijkswaterstaat’ niet fatsoenlijk kan uitspreken om dat het met een r begint, heeft een spraakgebrek. Klaar.

Op zich hebben wij nix tegen mensen met een spraakgebrek en mensen met een spraakgebrek mogen best werken, maar ze moeten geen overbetaalde baantjes krijgen waar het niet hebben van een spraakgebrek nou net een van de cruciale criteria is of zou moeten zijn. Nieuwslezers en nieuwslezeressen moeten het nieuws verstaanbaar kunnen lezen. Duidelijk? Duidelijk.

De door ons verwachte reportages met betrekking tot het weer lieten zwaar te wensen over, maar waar wij ons helemaal scheel aan ergerden was dat het staatsjournaal van 13.00 uur voor meer dan de helft beheerst leek te worden door sport. Sport hoort in een grotemensenjournaal niet thuis. Sport heeft namelijk voor de gewone volwassene geen enkele relevantie. Zo ook horen shownieuws en de ‘koninklijke’ familie hun eigen (te mijden) programma’s te hebben. Op de commerciëlen, zodat ze geschrapt worden als er te weinig kijkers zijn. Sport, show en het ‘koninklijk’ huis horen in geen geval door de staat gesubsidieerd of gepromoot te worden.

En in dit geval ging het nog niet eens over iets populairs als voetbal, maar over oninteressante sporten als zwemmen (er kijkt geen hond naar zwemmen, en terecht, want als je niet mag wedden is er geen reet aan) en skieën (er is geen hond geïnteresseerd in skieën, want als je niet mag wedden is er geen reet aan), waarbij slechts opviel dat de camera bij het obligate interview met de zwemcoach niet eens scherpgesteld was op het pratende hoofd van de coach, maar wel op de sponsornamen op de achtergrond.

Toen het ‘journaal’ was afgelopen, werden wij eerst nog een keertje gemaand om toch vooral te kijken naar een paar uur propaganda voor de monarchie onder de titel het ‘Oranjejaaroverzicht’, of zoiets en toen wij bijgekomen waren van onze woedeuitbarsting was daar alweer zo’n seriousrequestnitwit die twee verminderd toerekeningsvatbare meisjes een liedje liet zingen.

Afijn, kortom. De staatsomroep heeft niets te bieden wat niet net zo goed of beter door de commerciëlen gedaan kan worden en een democratie heeft geen staatsomroep nodig. Dus hef die staatsomroep nou gewoon op en besteed het geld aan nuttiger zaken. Een democratie is trouwens ook onverenigbaar met een monarchie en de kleuren van Nederland zijn niet oranje maar wel rood, wit en blauw, in die volgorde.

Om even tot rust te komen hebben we nog maar eens het filmpje van Sven Kramer en zijn foute wissel bekeken. Dat hielp enorm. En nu luisteren we weer gewoon naar de redactionele jukebox (‘For the Benefit of Mankind – The Bonzo Dog Doo Dah Band’), dus gaat het al weer een beetje.

[stream flv=x:/www.opinieleiders.nl/svenkramer/svenkramerendewissel.flv img=x:/www.opinieleiders.nl/svenkramer/medaille.jpg embed=false share=false width=510 height=420 dock=false controlbar=over bandwidth=off autostart=true /]
Zie ook ‘Sven Kramer, Gerard Kemkers, de wissel en de flauwe grappen‘.
De muziek is van Ome Cor’s Show Duo en staat op de CD ‘Live in Lombok’ (OME reCORds nr. 2)

20-12-2010 14.33 | Door: De Grote Vrager | Categorie: Juridisch, Monarchie, Sport, Taal, Televisie

Reactieveld gesloten.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.22 RSS-feed/RSS-feed reacties