Zo bizar zijn die internetverboden niet

Onze trouwe lezers weten allebei dat wij met Bits of Freedom van mening verschillen over de vraag of mensen al dan niet van internet moeten mogen worden afgesloten. Wij vinden van wel en Bits of Freedom vindt van niet, ruw gezegd. Wij hebben het daar al eens over gehad, bijvoorbeeld in ‘Sommige mensen horen internet niet op te mogen‘. Toen wij dan ook in ons RSS-lezertje de kop ‘Vier bizarre internetverboden van de grootste providers‘ lazen, zijn wij daar meteen even heengefietst om te kijken of die verboden wel zo bizar waren. En raai eens wat? Dat waren ze niet.

Lees maar even mee:

Nummer 1: KPN – uitwisselen van muziek
Stel: als klant van KPN wissel je een muziekje via filesharing-technologie uit (iets wat meer dan 4 miljoen Nederlanders in 2008 hebben gedaan, PDF). In dat geval kan KPN je afsluiten wegens het “inbreuk maken op de intellectuele eigendomsrechten van KPN en/of derden” (art. 10.7 sub b jo. art 18.5 sub a, PDF).

Als KPN in zijn algemene voorwaarden of gebruiksvoorwaarden of hoe het ook heet heeft staan dat je met je gore poten van andermans intellectuele eigendommen af hoort te blijven en je doet dat niet, dan zit je fout. Wel is het natuurlijk zo dat de inbreuk aangetoond moet worden voordat de KPN je afsluit, maar dat zullen ze bij de KPN ook wel weten en toepassen. Per slot van rekening willen ze geld aan je verdienen en iemand die afgesloten wordt, kon het wel eens verdommen de rest van de rekening te betalen of zijn abonnement te verlengen en daar schiet de KPN niets mee op.

Ook het tweede internetverbod is niet zo bizar als men bij BoF schijnt te denken:

Nummer 2: UPC – bekijken van Uitzending Gemist in HD
Omdat je bij KPN niet meer welkom bent, neemt je maar het snelste ‘120 Mbps’ internet abonnement bij UPC af. Je besluit er volledig gebruik van te maken en begint de laatste afleveringen van Uitzending Gemist in HD te bekijken. Je buurman belt met de helpdesk en klaagt over zijn ‘trage internet’. UPC kan je nu afsluiten omdat je niet hebt voorkomen dat “andere gebruikers last hebben van u als zij een dienst willen gebruiken”. (art. 11.6 jo. art. 4.8, PDF)

Je bent al een idioot als je Uitzending Gemist gaat zitten kijken, aangezien dat alleen programma’s van de staatsomroep bevat, waar je per definitie nooit iets aan mist, maar als je dat dan ook nog in het bandbreedteverslindende HD doet, begint het bijna crimineel te worden. Als je van UPC medegebruikers geen last mag bezorgen en je bent daarmee akkoord gegaan, heb je als uitzendinggemistinhdkijker geen poot om op te staan. Opgesodemieterd.

Laat ons een blik werpen op nummer drie:

Nummer 3: Ziggo – zonder toestemming publiceren van een foto
Je stapt daarom over op Ziggo. Aan het einde van een gezellige vakantie zet je de foto’s van je reis op Facebook. In alle enthousiasme vergeet je toestemming te vragen van je reispartner die de foto’s maakte. Je reispartner komt erachter en vraagt of je drie foto’s verwijdert. Omdat je in strijd met auteursrecht van je reispartner hebt gehandeld, kan Ziggo je afsluiten vanwege “strijd met de wet”. (art. 5.1 jo art. 5.2 Aanvullende Voorwaarden Ziggo Internet, PDF).

Je bent natuurlijk een ongelofelijke eikel als je zonder toestemming vakantiefoto’s gaat plaatsen die een ander gemaakt heeft dus ook hier geldt: als Ziggo je beloofd heeft dat je van internet geflikkerd wordt als je zoiets doet, kan Ziggo zich gewoon aan die belofte houden. Daarbij gaan we er wel van uit dat Ziggo dat pas doet als de rechthebbende erom vraagt, maar dat zal best: het is niet in het belang van de provider om iedereen bij het minste of geringste van internet af te gooien.

Als laatste van de vier hebben we nog nummer 4 (heel consequent van BoF):

Nummer 4: Tele2 – doorsturen van World Press Foto
Je zoekt je heil bij Tele2. Maar helaas: daar kan je al afgesloten worden als je een winnende World Press Foto uit 2005 naar een vriend stuurt. Daar kom je niet zomaar achter. Bij Tele2 hebben ze de spreekwoordelijke ‘kleine lettertjes’ van een contract wel erg letterlijk genomen. De Algemene Voorwaarden zijn alleen in een minuscuul lettertype beschikbaar. Na analyse met een vergrootglas (en vooral van art. 14.6) ontdekken we dat Tele2 je in hun Gedragsregels verbiedt om “elementen van geweld” te verspreiden (PDF).

Zullen wij u eens iets vertellen? Zo bizar zijn die internetverboden helemaal niet. Sterker nog: het is heel jammer dat de desbetreffende en andere providers alsmede talloze hosters ze niet wat strakker toepassen. Dan zou bijvoorbeeld Micha ‘de loze dreiger’ Kat al lang geleden noodgedwongen hebben moeten stoppen met zijn flauwekul en zou niemand meer last hebben van Stan ‘de vuile dief’ van Houcke of van de koppiepeestende zelfbenoemde pedojaagster Yvonne van Hertum, om maar eens een paar overbodige dwazen te noemen.

10-01-2011 19.31 | Door: Cpt. Iglo | Categorie: Computerij, Juridisch, Stan van Houcke, Yvonne van Hertum

Er zijn 3 reacties op “Zo bizar zijn die internetverboden niet”

 1. Frank says:

  Over nummer 1 en 3:
  Intellectuele eigendomsrechten zijn iets tussen de gebruiker en diegene die de rechten claimt te hebben. Waarom zou de provider zich daarin willen mengen? Ik wil liever een provider die bespaart op de juridische afdeling die daar voor nodig is.

  Over nummer 2:
  Waarom moet ik bloeden voor de incompetentie van de provider?

  Over nummer 4:
  Mag het nieuws dan?

 2. Eric says:

  Wat is dit nou voor een ongeloofelijk gekleurd en hufterig opgesteld artikel….. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de provider waar de redactie bij aangesloten is.

  Want als die straffeloos accepteren dat er zomaar 3 mensen met naam én publiek aan de schandpaal genageld worden…….

  Ik vind de toon van dit artikel schofterig, en als ik een optreden van mijn eigen band per mail of hoe dan ook naar 100 mensen wil sturen…. Dan is dat welliswaar niet slim…. Maar wel MIJN zaak.
  Ik betaal immers voor de toegang….. En dat wilde ik even kwijt.

  Eric

 3. […] de antisemitische idioot van ‘La Reconquista’ wat ons betreft in aanmerking komt voor een internetverbod. Afsluiten, die gek. Dat zal hem […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.19 RSS-feed/RSS-feed reacties