Wij houden niet van oranje

Rood, wit en blauw zijn de kleuren van Nederland. Rood, wit en blauw. Dat waren al de kleuren van Nederland toen Tsaar Peter I, ook wel bekend als Peter de Grote (niet te verwarren met de ons overigens onbekende Peter de Groot) zijn fameuze bezoek aan Nederland bracht, wat hem ertoe inspireerde om een heleboel boten, windmolens en bruggen te gaan laten bouwen en de Nederlandse vlag te gappen, maar de kleuren door elkaar te gooien. Rood, wit en blauw. Van de talloze kleuren en kleurschakeringen die er in die opsomming ontbreken, valt oranje het meest op. Waarom? Omdat het Nederlands elftal vanavond weer eens in de officiële clubkleuren voetbalde en niet in dat vermaledijde oranje.

Wij weten niet beter of oranje is de kleur van ons ‘koningshuis’, onze ‘vorsten’, de ‘koningin’, of hoe ze die idioten ook altijd betitelen, en van protestants Nederland. Oranje in combinatie met zwart vormt de clubkleuren (wij hebben hierover nagedacht en de persoonsvorm moet wel degelijk in het enkelvoud, doch dit terzijde) van talloze protestantsgristelijke sportclubs in Nederland, als daar waren, en misschien nog steeds zijn, de CJVjers, waarbij CJV staat voor Christelijke JongemannenVereniging. Oranje in combinatie met zwart was ook de NSB.

Ons ‘vorstenhuis’, of hoe die lafbekken toen ook met zijn allen genoemd werden, smeerde hem toen het erop aankwam, in de meidagen van 1940, zo snel mogelijk naar het buitenland om van daaruit de Nederlanders op te jutten om de belangen van de Oranjes veilig te stellen, terwijl onze ouders, onze grootouders en hun familieleden hun best deden gewoon door te leven, zich te verzetten en bomen in Yad Vashem bij elkaar te verdienen (als ze tenminste niet wegliepen van huis, in Antwerpen dienst namen bij de SS, Stalingrad van dichtbij gingen bekijken en nog overleven ook om daarna hun sterke verhalen aan niemand kwijt te kunnen omdat ze fout geweest waren in de oorlog, maar dat was een verre neef, een avonturier en het zwarte schaap van de familie, en misschien wel het oranjezwarte schaap. Hahaha.).

Zoals u ziet, hebben wij verschillende redenen om niet van oranje te houden. Monarchie en godsdienstwaanzin in één, daar staat die kleur voor. Wij zien trouwens niet in waarom Nederland al generaties lang door hele en halve Duitsers geregeerd moet worden en wij snappen ook niet waarom ons volgende ‘koningspaar’ zou moeten bestaan uit de zoveelste generatie halve rotmof en een honderd procent Argentijnse. Van die halve rotmoffen van Oranje kan je zelfs nog zeggen dat ze in de oorlog weliswaar erg laf waren en ‘hun volk’ er volledig in lieten zakken, maar die Argentijnen waren vooral in de eerste dertig à veertig jaar nà de oorlog ongelofelijk fout.

Wij hebben de oorlog niet bewust meegemaakt en hebben aan de verhalen van onze vader na de oorlog ook geen oorlogstrauma overgehouden (dat zou ook onmogelijk geweest zijn, hoewel Yvonne van Hertum daar in haar bij elkaar gejatte boekje, waar wij het nu verder niet over zullen hebben, anders over blijkt te denken) en vragen ons nog steeds af hoe lang die kachel daar op die halve zolder van het half weggebombardeerde huis had staan balanceren, of hij nog wiebelde toen onze vader en de zijnen het bestaan van genoemde kachel constateerden en of iemand op dat moment de neiging om het ding een duwtje te geven niet heeft kunnen onderdrukken. Dat moeten wij toch eens bij onze vader en naamgenoot (iedereen in de buurt kent hem als ‘de oude Stommeling’) navragen.

Maar goed, wij wilden eigenlijk alleen maar zeggen dat we blij waren met het tenue van het Nederlands Elftal van vanavond en dat we een pleurishekel hebben aan de monarchie, de NSB, het protestantsgristendom en bij uitbreiding aan de kleur oranje. Nu hebben wij het gezegd en nu gaan wij verder met ons glaasje port, waarna wij alsnog gaan proberen kampioen te worden met FC Utrecht op de Wii, in PES 2009 (lag voor €9,95 bij Dirk van den Broek, zodoende).

Gisteravond hebben wij van De Graafschap gewonnen en we staan nu zeuvende, maar het seizoen is nog jong. Vanavond speelde het Nederlands Elftal bij tijd en wijle de bal net zo rond als ons FC Utrecht, dus wij hebben goede hoop. Als we er maar eindelijk eens in zouden slagen om knop Z op de nunchuk los te laten op het moment dat we via A op de remote control een speler aan een free run willen laten beginnen, zodat we hem op tijd via knop B een bal in de voeten kunnen spelen en via het pookje, zoals wij dat noemen, op de nunchuk een dribble (of dribbel, zoals sommige mensen zeggen) kunnen laten maken, waarna hij de bal er, doordat wij aan de nunchuk schudden, keihard injoekelt of, doordat wij de remote control bewegen, over de keeper heenwipt, want dan worden we gewoon ongeslagen kampioen, maar dat is een heel ander verhaal.

[stream flv=x:/www.opinieleiders.nl/monarchie/beatrix.flv img=x:/www.opinieleiders.nl/monarchie/komlogo.jpg embed=false share=false width=510 height=420 dock=false controlbar=over bandwidth=off autostart=true /]

25-03-2011 23.03 | Door: Stommeling Jones | Categorie: Computerij, Godsdienstwaanzin, Monarchie, Voetbal, Woordspelingen

Er zijn 4 reacties op “Wij houden niet van oranje”

  1. […] negeren gaat helaas ook niet‘). Wij hebben over de desbetreffende Wii gezegd, in ‘Wij houden niet van Oranje‘: “waarna wij alsnog gaan proberen kampioen te worden met FC Utrecht op de Wii, in PES […]

  2. […] zou kunnen hebben, als hij gebruikt zou zijn in alle gevallen waarin FC Utrecht Ajax verslagen had. Bij ons op de Wii is het ook eerder gebeurd, maar het geval van afgelopen nacht (je moet toch wat als je nachtdienst […]

  3. […] Het enige positieve is, dat we de komende jaren geen last meer hebben van hysterie rond ‘Oranje‘. 9-07-2012 17.02 | Door: Stommeling Jones | Categorie: […]

  4. […] ‘Wij houden niet van oranje‘ hebben wij onze hekel aan oranje al eens besproken en dat gaan we hier dus niet dunnetjes […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2019 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.18 RSS-feed/RSS-feed reacties