Blaffende koeien bijten niet (76)

Wat voorafging: een oude vrouw en haar lijfwacht zijn uit het ziekenhuis ontsnapt. De oude vrouw is vervolgens zogenaamd omgekomen bij een parachutesprong. Haar kleinzoon zit nu met haar lijfwacht in een jeep uit zijn nek te kletsen.

“Ja, lul maar raak”, zei Gerald nog maar eens.
“Ik zou natuurlijk in een koelcel kunnen gaan werken, of een duo oprichten. Of een band of zo, maar ik kan zelf nog niet eens een liedje zingen, dus dat wordt lastig. Dan zou ik dus de manager moeten worden. Maar ik weet niet eens wat dat inhoudt. Tenminste niet van een band. Misschien moet ik een managementscursus gaan doen? Dan kan ik manager worden van een fabriek ofzo. Andere mensen beter laten werken, of überhaupt laten werken, en dan zelf het vetste salaris opstrijken. Maar ik kan me geen cursus veroorloven, dus dat schiet ook niet op.”
“En kun je niet gewoon ergens solliciteren”, vroeg Gerald, terwijl hij een aanzet maakte om het stuur achteloos drie keer rond te draaien, maar zich bijtijds herinnerde dat je dat niet moet doen in een auto met stuurbekrachtiging.
“Neen”, zei Jan. “Er moet direct brood op de plank. Ik kan niet eens een complete sollicitatieprocedure doorlopen, dat duurt te lang en bovendien stellen ze dan altijd van die stomme vragen: ‘Waarom ambieert u deze functie?’ ‘Die ambieer ik helemaal niet, ik wil alleen het geld.’ Nou, dan val ik al weer meteen af. Het zou wat anders zijn als ik ervan uit zou gaan dat werken de menselijke vervulling is, of zo. Maar volgens mij is de mens veeleer een roofdier. Helemaal niet geschapen om veertig uur of langer in de week te werken. Niet eens geschapen om volgens schema te werken. Niet eens geschapen, ook nog, maar dit terzijde. Roofdieren moeten vooral veel slapen. En dan af en toe hun energie gebruiken om een prooi te verschalken. Misschien moet ik dierenarts worden en dan mensen vertellen dat ze altijd voldoende plakband in huis moeten hebben als ze hun hamster bier gaan laten drinken.”
“Pardon?”, mompelde Gerald, die net bezig was een stukje te spookrijden en dus zijn aandacht bij het verkeer nodig had.
“Dat heb ik een keer gehoord,” zei Jan, “Je moet hamsters eigenlijk geen bier laten drinken, want hamsters kunnen niet boeren. En als ze dan bier drinken, ontploffen ze. Maar als je je hamster wel bier wilt laten drinken, moet je hem eerst in plakband wikkelen, zodat hij niet kan ontploffen. Maar goed, ik kan dus moeilijk hele dagen op mijn nest blijven liggen om dan alleen af en toe een prooi te verschalken. Ja, als tasjesrover. Maar ik ben geen junk en ik heb geen moeilijke jeugd gehad, dus als ik een criminele carrière wil beginnen, en ik wordt gepakt, dan word ik wel gestraft, dit in tegenstelling tot sommige anderen. Misschien moet ik dan gewoon doen alsof ik ontoerekeningsvatbaar ben, want dan sta je ook zo weer op straat, heb ik wel eens gelezen. Zou ik niet gewoon ergens subsidie kunnen krijgen? Net als de boeren in tijden van overproductie? Een subsidie op het braak laten liggen van talenten, zoiets? Zodat dat verhaal uit de bijbel nu eindelijk eens op zijn waarde wordt geschat. De dienaar die zijn talent begroef, die had beloond moeten worden. Dan was de aarde nu een stuk beter afgeweest, en liep niet iedereen zich voor anderen uit de naad. Voor anderen? Was het maar voor anderen. Of liever nog voor zichzelf. Maar ze weten niet eens waarvoor ze zich uit de naad lopen. Ze doen het alleen maar omdat ze het zo gewend zijn, en omdat het zo hoort.”
“Het is toch wat”, zei Gerald.

15-12-2009 13.56 | Door: Een Schrijver | Categorie: Feuilleton

Er heeft iemand gereageerd op “Blaffende koeien bijten niet (76)”

  1. […] Wat voorafging: een oude vrouw en haar lijfwacht zijn uit het ziekenhuis ontsnapt. De oude vrouw is vervolgens zogenaamd omgekomen bij een parachutesprong. Haar kleinzoon zit nu met haar lijfwacht in een jeep uit zijn nek te kletsen. […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties