Italiaanse wikipedia op zwart

De Italiaanse wikipedia staat op dit moment min of meer op zwart. In ‘Komma Negenentwintig: Wikipedia op zwart‘ kunt u lezen waarom:

[…]dat iedereen die zich beledigd voelt door een bericht op een website, een rectificatie krijgt. Er hoeft niet te worden aangetoond dat het geschrevene onwaar is en er komt geen onafhankelijke derde aan te pas om de gevraagde rectificatie te beoordelen.

Met andere woorden: als ik morgen schrijf dat Marcello Dell’Utri, een zeer invloedrijk politicus uit de kring rond de premier, veroordeeld is wegens banden met de maffia – een feit – en Dell’Utri maakt bezwaar, dan moet ik rectificeren. Een volstrekt onwerkbare situatie dus – niet alleen voor kranten met een online editie, maar ook voor bloggers en wellicht zelfs voor encyclopedische sites.

Wikipedia is dan ook “op zwart” gegaan; in plaats van de gevraagde pagina krijgt de lezer een uitleg te zien van wat de wet inhoudt en wat deze ook voor Wikipedia kan betekenen.

5-10-2011 13.25 | Door: De Grote Vrager | Categorie: Juridisch, Webzijden

Er heeft iemand gereageerd op “Italiaanse wikipedia op zwart”

  1. Ruud Harmsen says:

    Een kwalijke zaak, vind ik. Het Nederlandse ‘ex parte’ vind ik nog wel verdedigbaar, maar dit Italiaanse voorstel gaat echt VEEL te ver.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2019 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.18 RSS-feed/RSS-feed reacties