Domme vragen

“Domme vragen bestaan niet”, hoor je te pas en te onpas. Vooral te onpas eigenlijk. Het wordt ook wel eens uitgebreid tot: “Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden wel”. En op de Wikipedia kwam ik het volgende citaat tegen:

Er zijn naïeve vragen, saaie vragen, slecht geformuleerde vragen en vragen die vanuit onvoldoende zelfkritiek gesteld worden. Maar elke vraag is een schreeuw om de wereld te willen begrijpen. Domme vragen bestaan niet. (Carl Sagan)

Hoe die Sagan daarbij kwam, weet ik niet, maar ik weet wel dat hij ongelijk heeft. Domme vragen bestaan namelijk wel degelijk, al was het maar doordat lang niet “elke vraag een schreeuw” is “om de wereld te willen begrijpen.”

Als die Sagan zelf voor de klas gestaan zou hebben, had hij het geweten en had hij aan zijn rijtje vragen bijvoorbeeld de irritante vragen, de vragen om de meester te pesten, de vragen om een grap te maken en de vragen omdat je de uitleg gemist hebt doordat je zo nodig moest gaan zitten kletsen kunnen toevoegen.

Onthoudt u dus maar:

Er zijn naïeve vragen, saaie vragen, slecht geformuleerde vragen, vragen die vanuit onvoldoende zelfkritiek gesteld worden, irritante vragen, vragen om de meester te pesten, vragen om een grap te maken, vragen omdat je de uitleg gemist hebt doordat je zo nodig moest gaan zitten kletsen en ongetwijfeld nog veel meer soorten vragen. Heel veel van die vragen zijn ook domme vragen. Vragen die een schreeuw zijn om de wereld te willen begrijpen zijn buitengewoon zeldzaam. (Arnold Kuijk)

31-10-2012 10.13 | Door: Arnold Kuijk | Categorie: Onderwijs, Wetenschap

Er heeft iemand gereageerd op “Domme vragen”

  1. Ruud Harmsen says:

    Like! Zet ik op me feestboek.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2019 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.18 RSS-feed/RSS-feed reacties