Een schaakklok met een ethernetkabel

Wij hadden nog ergens een oude schootcompjoeter liggen, die wij net zo goed al lang geleden hadden kunnen weggooien, wat wij toen niet gedaan hebben, met als gevolg dat we hem nog ergens hadden liggen. Omdat wij even niets beters te doen hadden en van uw en onze captain de opdracht hadden gekregen wat ruimte te maken op onze redactiezolder, stonden wij voor de keuze eerder genoemde schootcompjoeter alsnog weg te flikkeren, of er iets mee te gaan doen. Aangezien het alternatief was dat wij verder zouden gaan met het opruimen van de zolder, gingen wij iets doen met de schootcompjoeter, want onder de vele dingen waaraan wij een hekel hebben, staat het opruimen van zolders vrij hoog genoteerd.

We hebben het hier over een Dell Latitude Cpi, want dat staat op de deksel, met een Intel Pentium II processor met MMX, “Designed for Microsoft Windows NT/Windows 98”. Een museumstuk dus. Volgens het stikkertje op de bodem is het een 266XT, wat ons ook nix zegt. De technische specificaties besparen wij u, omdat we te lui zijn om ze op te zoeken. Waar het ons nu om gaat, is te vertellen wat wij ermee gedaan hebben.

Om te beginnen hebben wij allerhande Linuxdistributies uitgeprobeerd, met name die voor oudere en tragere machines. Helaas leverde dat geen goede resultaten op, in dier voege dat sommige zich helemaal niet lieten installeren en dat we bij anderen een heel eind kwamen, maar dat dan bleek dat ze het beeldscherm of de grafische kaart niet goed herkenden, zodat we alleen beelden te zien kregen in een soort van groenwitte kruissteek en daar houden wij niet van. Bovendien hadden wij er nix aan, doordat de resolutie te laag was en we dus niets konden herkennen. Heel vervelend allemaal.

Na lang spitten in onze archieven vonden wij echter nog een distributie die wij zelf ooit in de boekwinkel hadden aangeschaft, te weten SuSE Linux personal 8.2. Die liet zich probleemloos installeren en nu zouden wij genoemd apparaat weer kunnen gebruiken, maar intussen is ons opgevallen dat de w het niet goed doet en bovendien kunnen we er niet draadloos internet mee op, dus erg veel gaan wij er niet mee doen. Wel hebben we nog een Thomson SpeedTouch 120g liggen, en die zouden wij er aan vast kunnen knuppen, maar waarschijnlijk hebben we daar dan geen drijvertje voor en bovendien zit er een snoer aan vast van pakweg anderhalve meter, dus dat laten we dan maar even.

Inmiddels heeft uw en onze captain de opruimopdracht doorgeschoven naar onze stagiaire, dus kunnen wij met een gerust hard stoppen met ons vermijdingsgedrag. Dat betekent echter niet dat wij de Dell nu alsnog aan de straat gaan zetten. Stommeling Jones is namelijk bezig het dochtertje van onze stagiaire te leren schaken (hij kan er zelf nix van, maar hij ligt een paar bladzijden voor in ‘Oom Jan leert zijn neefje schaken‘, dus voorlopig redt hij zich wel) en vroeg ons of wij hem niet aan een schaakklok konden helpen, maar wel gratis, omdat het hier allemaal altijd nix mag kosten. Welnu: dat wordt dus die Dell. We hadden namelijk ook nog tien meter ethernetkabel liggen en als je die inplugt, kan de Dell wel internet op, maar ook, en dat is het belangrijkste, het lokale netwerk. Wij hebben Stommeling Jones dus uitgelegd wat hij met die kabel moet doen (we hebben ook wel een paar ideetjes over wat hij met die kabel zou kunnen doen, doch dit terzijde) en hoe hij het schootcompjoetertje moet aanzetten. Daarna doet hij ssh -X met de server, alwaar hij slechts “gameclock” hoeft in te kloppen, waarna zijn schaakklok op het scherm verschijnt. De bediening gaat via de spatiebalk. En nu op naar nieuwe avonturen.

8-12-2012 13.54 | Door: De Grote Vrager | Categorie: Computerij, Schaken

Er zijn 6 reacties op “Een schaakklok met een ethernetkabel”

 1. Ruud Harmsen says:

  “net zo goed al lang geleden hadden kunnen weggooien”

  Inleveren!

 2. Ruud Harmsen says:

  PC-BSD zou er waarschijnlijk op kunnen. Ik had laatst een soortgelijke situatie, maar die computer had geen netwerkkaart, wel cdrom maar geen dvdrom en ik had geen lege cdroms meer om te branden. Toen maar opgegeven.

  PC-BSD wil eigenlijk 512 MB intern, maar met 64 werkt het misschien ook wel. FreeBSD (dat er onder zit) is namelijk nogal zuinig met dingen.

  Overigens is Ubuntu beter en vriendelijker dan PC-BSD.

 3. Ruud Harmsen says:

  ssh -X kende ik niet.

  man ssh

  -X Enables X11 forwarding. This can also be specified on a per-host
  basis in a configuration file.

  X11 forwarding should be enabled with caution. Users with the
  ability to bypass file permissions on the remote host (for the
  user’s X authorization database) can access the local X11 display
  through the forwarded connection. An attacker may then be able
  to perform activities such as keystroke monitoring.

  For this reason, X11 forwarding is subjected to X11 SECURITY
  extension restrictions by default. Please refer to the ssh -Y
  option and the ForwardX11Trusted directive in ssh_config(5) for
  more information.

 4. […] Gelukkig hebben wij hier De Grote Vrager, die ons onlangs kwam verblijden met een gratis schaakklok: […]

 5. […] ‘Een schaakklok met een ethernetkabel‘ zeiden wij onder […]

 6. […] u zich onze schaakklok nog herinneren? Vast niet. Wij hadden er ook een hele poos niet aan gedacht, maar toen wij de […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.22 RSS-feed/RSS-feed reacties