Nooit meer Ubuntu

Ubuntu is op zich helemaal niet zo slecht, maar toch gaan wij ermee stoppen. Niet dat wij het op stel en sprong gaan vegen, maar nieuwe versies komen er bij ons niet meer op. Wij hadden vroeger al bezwaar tegen Ubuntu’s voorkeur voor GNOME en toen Ubuntu met een eigen interface, Unity, kwam, namen wij ons voor die niet te gaan gebruiken, omdat wij er alleen maar lelijke verhalen over hoorden.

Verder is ons opgevallen dat Ubuntu bij elke nieuwe release slechter wordt, zodat dingen die vroeger gewoon werkten dat nu niet meer doen. Zo moeten wij regelmatig onze rondvliegende laptops pingen, omdat de server anders in slaap valt en mensen “no route to host” krijgen als ze via ssh hun email willen checken. Dat hoefde vroeger nooit. Allemaal de schuld van Ubuntu.

De druppel die de emmer heeft doen overlopen vonden wij echter in ‘Ubuntu gaat Amazon-reclame nog dieper integreren‘, alwaar wij lazen:

Ubuntu zet door met de plannen om Amazon nog dieper te integreren in Ubuntu 13.04, tot grote onvrede van open source-goeroe Richard Stallman. Hij noemt Ubuntu ‘spyware’.

Niet alleen tot grote onvrede van Richard Stallman. Ook tot grote onvrede van ons. Wij hebben nix met Amazon en dat willen we graag zo houden.

Open source-goeroe Richard Stallman heeft geen goed woord over voor Ubuntu dat hij ‘spyware’ noemt. Dit vanwege de samenwerking van Ubuntu-maker Canonical en Amazon, waardoor Ubuntu nu advertenties brengt naar gebruikers. Canonical is ondertussen van plan de aankopen bij Amazon te stroomlijnen door een koopkanaal toe te voegen aan de dash in de aankomende versie, 13.04.

Wij hebben een schijthekel aan advertenties en wij hebben dus ook een schijthekel aan advertenties in ons besturingssysteem. Tegen Ubuntu en Amazon zouden wij willen zeggen: “rot een eind op met je advertenties”.

Stallman, oprichter van de Free Software Foundation, is niet blij met het feit dat gebruikersgegevens van mensen die Ubuntu draaien uitkomt op de servers van Amazon. In de laatste versie, 12.10, voegde Canonical een feature toe waardoor gebruikers makkelijker kunnen zoeken naar producten. Volgens ceo Mark Shuttleworth is dit een slimmere dash dan voorheen, omdat het zoekvenster reageert op de vraag van gebruikers.

Wij vinden niet alleen dat onze gebruikersgegevens niet horen uit te komen op de servers van Amazon, maar ook dat onze gebruikersgegevens hier niet eens de deur uit horen te gaan. Bovendien vinden wij dat wij zelf wel kunnen bepalen hoe wij moeten zoeken. Wij zoeken trouwens zelden naar producten en als we producten zoeken, doen wij dat nooit bij Amazon. Wij draaien nog een 10.zoveel versie van Ubuntu, wegens geen reden op op te waarderen.

Software die gebruikers bespiedt is volgens Stallman per definitie malware. “De advertenties zijn niet het kernprobleem. Het voornaamste issue is het spioneren. Canonical zegt dat het niet aan Amazon vertelt wie er naar wat heeft gezocht. Maar het is net zo erg dat Canonical je persoonlijke gegevens verzamelt als wanneer Amazon dat zou doen”, aldus Stallman.

Wij zijn het met Stallman eens. In de rest van het stukje staat waarom het volgens Ubuntu allemaal wel meevalt, maar daar hebben wij geen boodschap aan, met als gevolg dat ons besluit voorlopig vaststaat: onze volgende Linuxdistributie wordt geen Ubuntu. Geen idee wat dan wel, maar dat maakt niet uit: voorlopig draait de Ubuntuversie die we nu hebben nog wel even door.

10-12-2012 10.52 | Door: De Grote Vrager | Categorie: Computerij, Reclame

Er zijn 6 reacties op “Nooit meer Ubuntu”

 1. Ruud Harmsen says:

  “Wij hebben een schijthekel aan advertenties […]”

  Ik ook, maar niet aan verdienmodellen. De bomen groeien niet voor nks tot in de hemel, of een soortgelijke uitdrukkingenverhaspeling.

  Toch maar PC-BSD dan? Maar dat heeft ook nadelen.

 2. Jerry S. says:

  Linux Mint Debian. Werkt hetzelfde, alleen een stuk prettiger. Zoals Ubuntu ooit was, dus, eigenlijk.

 3. Ruud Harmsen says:

  > Niet dat wij het op stel en sprong gaan vegen, […]

  Grappig, toen ik iets heel anders zocht, zag ik dat Renkema in de Rode Schrijfwijzer 2002 op blz. 51 dit een “bescheidenheidsmeervoud” noemt. Ik ervaar het hier juist als ironiserende arrogantie.

  * NOOT VAN DGV: Wij hanteren hier de pluralis modestiae, dwingend voorgeschreven door Captain Iglo’s stijlboek (zie ook ‘Cpt. Iglo en de pedo kok‘) EINDE NOOT *

 4. Traxor says:

  Xubuntu bevalt me prima. De Linux Mint van Jerry S (reax #2) is ook niet slecht, maar Xubuntu werkt net even lekkerder. Dus…. ‘t is maar een tip :-)

 5. […] voorgeschreven door Captain Iglo’s stijlboek (zie ook ‘Cpt. Iglo en de pedo kok‘; en ‘Nooit meer Ubuntu‘). Gezien het weblog van respondente denken wij overigens niet dat wij iets gaan doen met haar […]

 6. Fuck Ubuntu says:

  […] ‘Nooit meer Ubuntu‘, schreef De Grote Vrager in december vorig jaar. Weliswaar gaat hij daar niet over, maar hij had wel helemaal gelijk. En naar aanleiding van recente gebeurtenissen zien wij helemaal geen reden meer om ooit nog een nieuwe versie van Ubuntu te installeren. Wij gebruiken Ubuntu inmiddels al jaren en het is ons opgevallen dat het bij iedere nieuwe release een stuk slechter wordt en dingen die het eerst wel deed in de nieuwe versie verdomt. Dingen die eerst goed functioneerden, doen het later een stuk slechter, ook nog. […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.22 RSS-feed/RSS-feed reacties