Leve de Plofkip! Weg met Wakker Dier!

Wij zijn dol op dieren, mits goed bereid. In ‘Geert Wilders gaat steeds meer op Micha Kat lijken‘ zeiden wij dan ook:

Wat betreft de ontwrichting van ons menu hebben wij een grotere hekel aan de fascisten van Wakker Dier die ons onze plofkip willen afnemen.

Daar gaan wij het nu wat uitgebreider over hebben en wel door de text dienaangaande op de webzijde van Wakker Dier met u te kloosrieden. Hierbij willen wij overigens wel aantekenen dat wij al vele jaren een schijthekel hebben aan Wakker Dier en consorten, daar wij er heilig van overtuigd zijn dat je wel degelijk kunt overdrijven, maar dat dat nergens goed voor is. Wij beginnen.

De text heeft als kop ‘Stop de plofkip bij supermarkten!‘ en daar zijn wij het al meteen niet mee eens. Maak de plofkip goedkoper, zouden wij willen zeggen. Maar goed.

Van alle dieren die in Nederland voor vlees worden gehouden, scoort het vleeskuiken het slechtst op dierenwelzijn.

Ja, en? Hoe scoort het Nederlandse vleeskuiken op dierenwelzijn in vergelijking tot de ongetwijfeld sneue vleeskuikens in landen waar ze niet van die zeikerds als Wakker Dier, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en aanverwante verwende welvaartshuilebalkjes hebben? Mogen we dat ook even horen? Bovendien is dierenwelzijn een vaag begrip, zoals welzijn überhaupt uitermate moeilijk te bepalen of te kwantificeren valt. Tevens is welzijn bij ons weten geen erkende sport, dus scoren op welzijn lijkt ons niet echt mogelijk.

Deze zogenaamde ‘plofkip’ is ontstaan door jarenlang doorfokken op steeds goedkoper vlees.

Goed zo. Als je de evolutie een handje kunt helpen, moet je het niet laten, vooral als het iedereen ten goede komt.

In 6 weken tijd wordt een kuikentje van 50 gram afgemest tot vleeshomp van ruim 2,2 kilo.

Voorwaar een mooi resultaat. Vanuit onze sportieve achtergrond denken wij echter zomaar dat dat beter moet kunnen en het zou ons dan ook helemaal niet verbazen als het record dit jaar met een aantal honderdsten van seconden of misschien zelfs een hele week, want wij weten niet hoeveel rek er nog in zit, verbroken wordt. Hier zitten een paar nieuwe televisieprogramma’s in: ‘De snelste Plofkip van Nederland’, ‘De allerslechtste Plofkip van Nederland’ en ‘Plofkip’s’ got talent’ zijn titels die ons spontaan te binnen schieten, hoewel we die laatste niet echt zien zitten, daar het talent van de gemiddelde kip niet veel groter is dan dat van de gemiddelde kip zonder kop en wij niet verwachten dat dat bij plofkippen heel erg anders ligt.

Deze snelle groei zorgt voor veel welzijnsproblemen: hart kan de groei niet bijbenen.

Dat lijkt ons geen probleem, want dan gaat het beest dood en op het gebied van welzijn hebben lijken nooit klachten, dus is dat probleem dan meteen opgelost.

Gewrichten doen zeer en lopen is moeilijk.

Zolang niemand de plofkip dwingt te gaan sporten lijkt het ons geen probleem dat het beest niet kan lopen. Dat die gewrichten zeer doen lijkt ons pijnlijk voor het beest, maar dat kan er vast wel uitgefokt worden en anders kan de plofkiphouder ongetwijfeld een heel behoorlijke korting bedingen bij de aanschaf van grote hoeveelheden pijnstillers. Als men bij het fokken wat beter let op de beenspieren, is het loopprobleem misschien ook wel op te lossen, maar dan gaat Wakker Dier natuurlijk weer pleiten voor de scharrelplofkip en dat moeten we niet hebben. Wij denken dan ook dat het beter is een plofkip zonder poten te fokken.

Een deel van de kuikens kan de voerbak amper nog bereiken.

De plofkiphouder moet derhalve bereid gevonden worden de voerbak binnen het bereik van de plofkip te zetten, zodat het kuiken niet meer aan de wandel hoeft.

Mede door het leven in de eigen poep krijgen ze zweren op hun pootjes en borst.

Dat is naar. De eigen poep moet dus regelmatig worden verwijderd. Wij zouden zeggen: ieder uur even de waterstraal erop. Wij weten echter niet of de plofkip waterdicht is, maar mocht dat niet het geval zijn, dan moet er een andere oplossing gevonden worden. Overigens is de plofeend een te overwegen alternatief, al was het maar omdat eenden sowieso kortere pootjes hebben dan kippen en er dus minder weggefokt hoeft te worden en omdat eenden gegarandeerd waterdicht zijn. Dat geldt ook voor de kuikens, want anders zouden ze niet blijven drijven, toch?

Daar komt nog bij dat de dieren met 20 anderen op een vierkante meter in een stinkende, donkere stal wonen.

Als ze toch niet kunnen lopen, hebben ze ook geen ruimte nodig. Als de poep regelmatig wordt opgeruimd, stinkt het niet meer. Tenzij de plofkip een boek wil lezen, lijkt het ontbreken van licht ons geen bezwaar. Kippen zijn geen nachtdieren, dus het gaat niet ten koste van hun nachtrust en een goede nachtrust is ongeveer het belangrijkste in het leven.

Meer weten over het leven en leed van de plofkip?

Nou, neen. Wij hebben een vrij duidelijk beeld van het leven van de plofkip (geboren worden, lekker veel eten, goed slapen en doodgaan, wie zou het niet willen?) en veel leed kunnen wij niet ontwaren, nog afgezien van het feit dat leed een antropocentrisch begrip is waarover je heel erg lang en uitgebreid kunt filosoferen zonder dat iemand er iets aan heeft. Maar als wij kunnen kiezen tussen geen kip eten omdat wij het niet kunnen betalen, of lekker veel goedkope kip eten, is de keuze heel snel gemaakt en roepen wij ‘leve de plofkip’. Als een andere kip net zo goedkoop of goedkoper kan, vinden wij dat ook niet erg, op voorwaarde dat de producent er financieel niet bij inschiet. Als dat betekent dat Wakker Dier het verschil bijpast, vinden wij dat best, op voorwaarde dat de club niet vanuit onze belastingcenten wordt gesubsidieerd, want wij hebben er een hekel aan om langs de omweg van de belastingen te betalen voor dingen die wij niet willen hebben, of althans niet wensen te bekostigen.

Bekijk dan onze pagina over het vleeskuiken.

Hebben we heel even gedaan, maar bevatte weinig nieuws.

Een kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming heeft echt een beter leven.

Zegt wie? Heeft Wakker Dier of de Dierenbescherming een enquête gehouden onder de verschillende soorten kippen? En zo ja, wat waren precies de vragen? Hoe kwamen de geïnterviewde kippen aan hun vergelijkingsmateriaal?

Het is geen ‘plofkip’, maar een ras dat langzamer groeit.

Dus langzame groei betekent automatisch een beter leven? Dat is nieuw voor ons. En wij zouden graag weten waar die gedachte op gebaseerd is. Wij vermoeden namelijk dat het een loze aanname is, die niet met feiten valt te onderbouwen, ook al doordat de ene kip de andere kip niet is. Strax gaan ze ons ook nog vertellen dat ze voor de paardenrennen voortaan alleen nog maar trekpaarden willen toestaan, omdat langzamer altijd beter is en trekpaarden langzamer lopen.

In de stal heeft het diertje meer ruimte en er is een overdekte uitloop naar buiten.

Fijn voor het diertje, als het diertje dat fijn vindt. Maar dat is nou net het probleem met Wakker Dier, de Dierenbescherming en dergelijke: welzijn is een menselijk begrip en de dieren wordt qualitate qua niets gevraagd.

Voetzweren en borstpukkels komen minder voor, en gebruik van antibiotica is veel lager omdat deze dieren veel gezonder zijn, nu ze niet zo snel hoeven te groeien.

Kijk, dat zijn nuttige weetjes. Als het voorkomen van voetzweren en borstpukkels bij de plofkip dus verminderd kan worden en er een gezondere plofkip gefokt wordt, zodat er minder antibiotica in hoeven, is Wakker Dier al minder fel tegen de plofkip. Dat is heel mooi, want antibiotica kosten geld en de producent van de plofkip wil natuurlijk wel winst maken, dus zo min mogelijk geld weggooien, en die is in dat geval ook blij.

Wakker Dier is gestart met een nationale campagne om een einde te maken aan de verkoop van vlees van ‘plofkippen’.

Dat was ons opgevallen en wat wij daarvan vinden kunt u vast wel raden.

Wij vragen bekende A-merken en supermarkten om dit te vervangen door kip met minimaal 1 ster van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming.

“Wij vragen”? Wij kregen meer de indruk dat de fascisten van Wakker Dier de bekende A-merken en supermarkten door middel van een buitengewoon smerig soort chantage proberen te dwingen, eerlijk gezegd. Dat is een van de redenen dat we ze de fascisten van Wakker Dier noemen.

Bij deze campagne maken wij gebruik van een breed scala aan publicitaire middelen, inclusief televisie, radio en dagbladen.

Op kosten van de belastingbetaler, nemen wij aan, en op kosten van de donateurs die dachten geld gegeven te hebben voor het welzijn van lieve donzige beestjes en daarmee nu een peperdure landelijke propagandacampagne ter meerdere eer en glorie van Wakker Dier blijken te betalen. Een paar telefoontjes naar de verantwoordelijke personen bij de bekende A-merken en supermarkten zijn ongetwijfeld veel goedkoper en effectiever, maar daarmee kom je niet in de publiciteit en Wakker Dier heeft zich altijd al meer bekommerd om publiciteit dan om het welzijn van dieren, voor zover wij weten.

Daarin spreken wij onder andere bedrijven die met ‘plofkip’ blijven werken, via reclameboodschappen publiekelijk aan.

Zouden die bedrijven Wakker Dier niet gewoon een proces aan kunnen doen, bijvoorbeeld wegens smaad en laster, of om een schadevergoeding los te peuteren?

Tevens zetten wij aanbieders die omschakelen in het zonnetje.

Chantage dus.

Door deze aanpak verdween al eerder het kooi-ei uit het supermarktschap en kwam er een einde aan de onverdoofde castratie van biggetjes.

Waarbij het maar helemaal de vraag is of die beesten zich daar überhaupt druk om zouden maken als ze zich ervan bewust waren. Bovendien doet zich de vraag voor of de import van goedkope eieren en varkensvlees niet heel erg gestimuleerd is, met als gevolg dat het enige wat er echt verdwenen is, de werkgelegenheid in de kooieierenindustrie en de onverdoofdebiggetjescastrerensector is. Overigens maakt het niet zo gek veel uit of je biggetjes onverdoofd castreert of terwijl je wel onder invloed bent, zolang je het maar niet met twee bakstenen doet, of althans je vingers er niet tussen krijgt, want dat doet zeer.

Ook kwam zo een einde aan de verkoop van blank – bloedarmoede – kalfsvlees en stopten veel restaurants met het serveren van foie gras.

Misschien is dat waar, maar of het ook goed is, blijft de vraag. Het heeft allemaal te maken met de eenzijdige definitie van dierenwelzijn die Wakker Dier hanteert, willen we maar zeggen.

Een aantal bedrijven heeft al toegezegd te stoppen met plofkip.

Dus die gaan binnenkort helemaal stoppen met kip, want daar kunnen ze geen winst meer op maken, tenzij ze veel hogere prijzen hanteren en het is nu eenmaal crisis. De importeurs van goedkope kip lachen zich ondertussen een slag in de rondte. Zou Wakker Dier niet weten dat de wereld niet ophoudt buiten de grachtengordel?

Kijk hier wie er al omschakelt, maar ook wie nog geen toezegging heeft gedaan en gewoon doorgaat met de verkoop van plofkip.

Dat zien we vanzelf aan de prijzen in de foldertjes, dus dat slaan we even over.

Veel A-merken hebben al toegezegd te stoppen met plofkip, maar de meeste supermarkten gaan nog stug door.

Hup de supermarkten.

Men heeft zich wel in algemene termen uitgelaten over structureel duurzamere vleesproductie, maar wat dat concreet voor de kippen betekent weet niemand.

Neen, maar dat geldt ook voor de tegenovergestelde situatie. Sterker nog: ook niemand weet wat het abstract voor de kippen betekent.

Kort samengevat: Mooie woorden en vage beloften voor een verre toekomst.

Om van het gezeur af te zijn, heheh. Zou Wakker Dier kinderen hebben? Waarschijnlijk niet, want dan had Wakker Dier deze aanpak herkend als het afpoeieren van een verwend kreng door uitstel te bedingen in de zelden vergeefse hoop dat er afstel van komt. De supermarkten hebben duidelijk meer ervaring met kinderen. Dat is ook logisch, want supermarkten hebben te maken met geld verdienen en als je kinderen hebt, moet je meer geld verdienen omdat je meer moet uitgeven, bijvoorbeeld aan eten. Als Wakker Dier kinderen heeft, behoort Wakker Dier ongetwijfeld bij de bovenmodaalverdieners, want anders kun je je niet veroorloven te veel te betalen voor je eten. En Wakker Dier zal wel vegetariër zijn ook, zulx in tegenstelling tot normale mensen.

Wakker Dier wil dat supermarkten de plofkip voor 2015 uit de schappen halen.

Wij willen dat de supermarkten Wakker Dier vertellen dat Wakker Dier de pot op kan.

Supermarkt DEEN in Noord-Holland heeft dit al toegezegd; zij laten zien dat het kan.

Wanneer zou supermarkt DEEN in Noord-Holland uitstel van betaling aanvragen, failliet gaan of worden overgenomen?

Ook op korte termijn!

Maar voor hoelang?

Daarom geven we de andere supermarkten nu extra aandacht in onze campagne.

Dat is logisch.

We richten ons deze keer in het bijzonder op Jumbo en AH.

Waarom?

En daar zijn goede redenen voor:
AH is de grootste plofkip verkoper van Nederland, ongeveer een derde van alle plofkippen die in een supermarkt verkocht worden, komt uit een AH winkel. Dat zijn tientallen miljoenen dieren per jaar.
AH is supermarktkoning – marktleider – van Nederland en andere supers kijken wat AH doet.

Dat zal best.

Zolang AH publiekelijk verkondigt voorlopig niet te stoppen met plofkip, blijven anderen ook gewoon plofkip verkopen.

Goed zo. Hup AH!

Jumbo is de kroonprins in supermarktland. Deze keten is weliswaar (nog) niet de grootste, maar groeit snel. Veel van de C1000 winkels die zij hebben gekocht worden omgebouwd. Over enige jaren is JUMBO – na AH – met een geschat marktaandeel van 20% waarschijnlijk de één na grootste supermarkt van Nederland.

Behalve als JUMBO (wij dachten trouwens dat het Jumbo was, doch dit terzijde) zich vertilt en bijvoorbeeld vergeet dat ze zo groot geworden zijn doordat ze zo goedkoop waren. Dan verdwijnt Jumbo net als indertijd Konmar als sneeuw voor de zon.

Jumbo voert de laagste prijs garantie, nu officieel nog alleen voor merkartikelen, maar men wil dit ook voor de versafdeling doorvoeren.

Ze zullen wel moeten, want de lage prijs is hun hele bestaansrecht. Ons is overigens opgevallen dat de prijzen bij de Aldi de laatste tijd vrij snel stiekem gestegen zijn, maar we kunnen ons vergissen.

In een snel groeiend aantal winkels wordt deze garantie nu al gegeven op de belangrijkste vleesproducten.

Dan moeten wij eens wat vaker onze boodschappen gaan doen bij de Jumbo. Zo blijkt Wakker Dier toch nog ergens goed voor, want dat hadden we zonder Wakker Dier niet geweten. Bedankt, Wakker Dier.

Dat klinkt leuk maar dat betekent dus ook de goedkoopste in plofkip, zolang dit product nog in de winkel ligt.

Zou Wakker Dier nou veel geld van de Jumbo krijgen voor deze gratis reclame?

Zo houden deze 2 aanbieders elkaar gevangen, geen van beiden durft als eerste met plofkip te stoppen en dus komen de andere supermarkten niet in beweging.

Dat dat nog maar lang zo moge blijven, want het geld groeit ons, in kennelijke tegenstelling tot Wakker Dier, niet op de rug.

Met deze campagne probeert Wakker Dier deze patstelling te doorbreken, want anders blijven de kippen de dupe.

Raai eens wat? Wij hebben liever dat de kippen de dupe zijn dan dat wij die rol krijgen toebedeeld. Evenmin zijn wij graag de lul of de klos. En we worden dankzij de eco-, milieu- en dierenwelzijnsfascisten dagelijks al genoeg genaaid, met belasting op belasting op heffing op van alles en nog wat, dus wij komen inmiddels structureel geld tekort en daar zijn wij niet blij mee. Wij zijn daarom wel blij met goedkoop goed eten. Zou Wakker Dier die redenering een beetje snappen?

Maar goed, wij hebben honger gekregen van het inkloppen van dit stukje, dus gaan we even boodschappen doen. Weliswaar zullen we meteen even kijken waar de kip nu het goedkoopst in de aanbieding is, maar waarschijnlijk komen we gewoon thuis met een witbrood en een stuk Vockingworst, want dat is toch eigenlijk wel het lekkerste wat er bestaat. Nog waarschijnlijker wordt het een gewone leverworst, want die zijn een stuk goedkoper en het kan niet alle dagen feest zijn. Zou dat eigenlijk plofleverworst heten?

11-01-2013 16.11 | Door: Stommeling Jones | Categorie: Beesten in het nieuws, Sport, Televisie, Wetenschap

Er zijn 7 reacties op “Leve de Plofkip! Weg met Wakker Dier!”

 1. Sjeng says:

  En de echte schuldige is…………..Walt Disney!
  Met al zijn ‘documentaires’ en cartoons over dieren die reageren, voelen, denken en handelen als mensen. Een dier is een dier. Primair in hun bestaan is om zo weinig mogelijk energie te verbruiken (verbruik van energie wilt zeggen meer voeding nodig) en zich zo spoedigst mogelijk voort te planten. Dus in dier voege bevindt de ‘plofkip’ (wie heeft die kreet ooit bedacht?!) zich in een redelijk goede situatie. Voedsel in overvloed zonder hier al teveel moeite voor te hoeven doen. Het enige ‘minpunt’ in het leven van zo een beestje is dan: “niks te neu….. per direct door naar de keuken.”

 2. […] het geval van Boerderij.nl ligt het anders. Wij wilden namelijk ‘Leve de Plofkip! Weg met Wakker Dier!‘ aldaar onder de aandacht brengen, en toen wij daarvoor cookies bleken te moeten toestaan, […]

 3. […] een serieuze brandbom, zeg nu zelf. Zou je een vuurwerkbom in de vorm van een kip trouwens ook een plofkip kunnen […]

 4. yirnick says:

  ik ben het er niet over eens. stop de plofkip.

 5. Paul says:

  Mooi verwoord,

  Te lang zijn dit soort malafide praktijken al aan de gang.
  Door middel van schuldgevoelens, doet deze partij een poging om geld en daden van mensen te chanteren.

  Tussen de “geef dit doel geld, want ik ben dood” en de “laten we een magere vorm van vlees verzieken” is het initiatief van Wakker dier niets meer dan een ordinaire vriendin, welke door goedkope manipulatie en chantage een punt moet maken.

  De oprichting Partij voor de Dieren was al een trieste dag voor de wereld, Wakker Dier moet zich schamen ooit naar buiten getreden te zijn.

  Zonde dat dit soort initiatieven ooit het daglicht vinden

 6. Annemarie says:

  Sjeng,
  het lijkt mij een goed idee eerst te leren spellen voordat u uw mening uit.

 7. annemarie says:

  Hetzelfde geldt trouwens voor de schrijver van deze tekst.
  Tot slot lijkt een extra lesje argumenteren me geen slecht idee voor u.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2019 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.18 RSS-feed/RSS-feed reacties