God vergist zich

God laat zijn licht erover schijnen. Hij denkt dat de Argentijnen wel degelijk hun best doen en maakt zich verder niet erg druk, hoewel hij er nog wel even op wijst dat het Nederlands positiespel te wensen overlaat, maar dat zegt hij altijd. Dat is een stokpaardje van hem. Onze stagiaire blijkt niet te weten wie God is, dus leggen wij haar uit dat zij hem zou kunnen kennen onder de naam Johan Cruijff.

Dat was een citaat uit ons eigen ‘Nederland – Argentinië, live gelogd‘, van 21 juni 2006. God leeft nog steeds en God communiceert al jaren met, of liever gezegd tot, de gelovigen via de De Telegraaf. God’s woorden worden wel eens verkeerd weergegeven, denken wij, daar wij anders niet kunnen verklaren dat er in Zijn column soms sprake is van klinkklare onzin.

Vandaag is er echter geen sprake van het verkeerd weergeven van God’s woorden. Het is God’s vergissing die hier voor de zoveelste keer wordt weergegeven en waarvoor de spookschrijver van dienst niet verantwoordelijk gesteld kan worden. God had namelijk graag gewild dat Nederland de Olympische Spelen naar Nederland gehaald had, of zou willen halen en dat is fout. Het is spijtig dat we het zeggen moeten, maar het is zo. Ja. Nederland moet de Olympische Spelen niet willen. Zo simpel is het.

En dan kan meneer Cruijff wel vinden van wel, maar dan vergist hij zich dus. Of misschien heeft hij gewoon niet goed nagedacht. Hij verhaalt namelijk in ‘Zo falen kan niet in de sport’ eerst van “de ontwikkeling rond die nieuwe snelheidstrein” en zegt vervolgens: “Als dit in de sport gebeurt, dan lig je eruit”. Hij gaat verder en komt even later met:

Het is een groot verschil met de sportwereld, waar veel atleten bezig zijn om zich met de wereldtop te meten.

Nou, dat geldt alvast niet voor de meeste Nederlandse atleten. De enige ‘sporten’ waarin Nederlandse ‘atleten’ “bezig zijn om zich met de wereldtop te meten” zijn langebaanschaatsen, waarin de Nederlandse ‘atleten’ vooral kunnen meedoen doordat die ‘sport’ alleen in Nederland serieus genomen wordt, en pijltjesgooien, wat je toch niet echt een sport kunt noemen. Zelfs geen ‘sport’. In alle andere sporten komen de Nederlandse ‘atleten’ er niet aan te pas, doordat ze overal elders betere doping hebben.

Ook bij Ajax is de ambitie uitgesproken om weer aansluiting bij de top van Europa te krijgen.

Voetbal is een leuk spel, en wordt voor het gemak overal, zelfs hier, onder de sporten geplaatst, maar laten we elkaar geen mietje noemen: een sport waarbij je de winnende treffer kunt scoren door toevallig op de goede plek te staan, de bal volkomen verkeerd te raken of hem alleen maar heel hard tegen je hoofd aangeschoten te krijgen, is geen sport. Het blijft leuk om naar te kijken, soms, maar het is geen sport en het zal het niet worden ook. Net als al die andere balspellen. Sterker nog: spel is leuker om naar te kijken dan sport, juist door de toevalsfactor. Het is immers helemaal niet leuk als de beste altijd wint, doping of geen doping. Zelfs om op te wedden heb je meer aan die spellen dan aan sport. Vooral om op te wedden, eigenlijk.

Verder zou Cruijff Ajax niet moeten noemen als voorbeeld van iets goeds zolang er nog niets tot stand gebracht is. Wij geloven bovendien niet dat de door Cruijff genoemde beleidsmakers en topbankiers nooit ambities hebben uitgesproken. Wij durven zelfs te beweren dat het juist door die blinde ambitie is dat bestuurders zo vaak de fout ingaan.

Zo zijn er nog talloze voorbeelden te geven hoe er vanuit het kleine Nederland gewerkt wordt om via de sport toch de wereldtop te halen.

O ja joh? Noem er eens één? Hij zal trouwens wel ‘in de sport’ bedoelen, in plaats van “via de sport”, of er moet een “de wereldtop” bestaan die je als land langs verschillende wegen kunt bereiken, en daar zijn wij dan reuze benieuwd naar.

Het is wel logisch dat een man als Cruijff zich druk maakt over de sport, of wat hij daarvoor aanziet, want het grootste deel van zijn leven heeft altijd om de sport gedraaid en als je als bejaarde terugkijkt, wil je toch niet het gevoel hebben dat je nooit iets zinnigs gedaan hebt, denken wij. Wij zijn niet zo oud als Cruijff en wij hebben wel degelijk een keer iets zinnigs gedaan (Noot van uw captain: Daar horen wij van op en graag meer over. Maar nu niet.) dus wij kunnen u met een gerust hart vertellen dat sport en spel best leuk kunnen zijn, maar verder nergens goed voor. Heel sneu, maar het is niet anders. Een grappige manier van kapitaalvernietiging, dat is het, en dan zeggen we het nog positief.

Daarom kan ik me nog kwaad maken als ik terugdenk aan het gemak waarmee de politiek een streep door de olympische ambitie heeft gezet.

Denk aan je bloeddruk opa.

Terwijl de sporters tijdens de Spelen in Londen juist hadden aangetoond hoe Nederland wereldwijd nog altijd een rol van betekenis kan spelen.

Nou. Een land met een zwemster, een turner en een hockeyploeg die niet eens de finale kan winnen is toonaangevend in de wereld en moet dat ook zijn. HAHAHAHAHAHA. Sorry.

Terwijl in Rusland, Noorwegen, Japan en Denemarken de treinen gewoon rijden, staan ze in Nederland stil.

En dat zou nooit gebeurd zijn als Epke Zonderland de baas was geweest bij de NS. Maar ja, Epke Zonderland had de afgelopen tien jaar geen tijd voor het spoor, omdat hij zo nodig aan die rekstok moest hangen.

Wij denken, eerlijk gezegd, dat deze column niet zozeer een pleidooi vóór de sport is, als wel er tégen. Immers, als al die geweldige, getalenteerde, ambitieuze, fantastische en intellectuele sporters niet zo druk waren met proberen of ze nog een extra draai om de lengteas in hun oefening konden proppen, een duizendste van een seconde sneller zouden kunnen zijn of hun rug konden verruïneren door kromgebogen achter een bal te gaan lopen aanjagen en de wandelstok daarbij verkeerd om te houden, zouden ze met hun ambitie, kunde en tijd ook iets nuttigs kunnen gaan doen. Kortom: Cruijff schat het belang van de sport te hoog in, of Zijn column van vandaag is een schitterend stukje satire, dat kan ook. Wij houden het op het eerste.

28-01-2013 14.12 | Door: Stommeling Jones | Categorie: Godsdienstwaanzin, Juridisch, Kranten, Politiek, Sport

Reactieveld gesloten.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties