Volksvertegenwoordiging? Waar dan?

Wij waren iets aan het opzoeken in onze boekenkast, toen ons oog viel op ‘Worte eines Rebellen (Aufsatzsammlung BD I)’ van Pjotr Kropotkin die op de omslag Peter wordt genoemd. Het stond in de buurt van ‘Under the Volcano’, ‘De schaal van Richter en andere getallen’ en ‘The complete Fawlty Towers’, waar het hoort, omdat het daar altijd staat, en als u daaruit denkt te kunnen concluderen wat wij oorspronkelijk aan het opzoeken waren, moeten wij u teleurstellen, want we zaten op de verkeerde plank en hadden tussen ‘Het afzien van 2007’ en ‘The Darwin Awards 1’ moeten zijn, want daar staat ‘Le Petit Larousse Illustré 1995’, die wij nodig hadden.

Misschien moeten we de zaak toch eens wat systematischer organiseren, maar misschien ook niet. Nu raakten wij in ieder geval even aan het lezen in het boekje van de oude baardaap en daardoor voelen wij ons plots geroepen een paar stukjes over te tikken, omdat ze nog steeds actueel zijn. Het hoofdstuk heet: ‘Die repräsentative oder parlamentarische Regierung’ en wij citeren:

Eine allgemeine Regel ist: “Wollen sie mit Erfolg studieren, dan beginnen Sie damit, von den tausenden von Vorurteilen, die Ihnen eingeprägt worden sind, eines nach dem anderen zu vernichten!

Daar is iets voor te zeggen, hoewel je ook zou kunnen stellen dat de vooroordelen vanzelf vernietigd worden als je effectief studeert. Of als je Paul tegenkomt, maar de kans daarop is vrij klein daar hij fictief is. Het derde deel in de Cornetto Trilogy, wat Paul dus niet is, komt overigens later dit jaar uit, maar we dwalen af.

Diese Worte, mit denen ein berümter Astronom seine Vorlesungen einleitete, finden ihre Anwendung auch in allen übrigen Zweigen menschlichen Wissens; sogar noch viel mehr in der Gesellschaftskunde wie in den Naturwissenschaften, denn gerade auf diesem Gebiete stossen wir vom ersten Schritte an auf einen ganz ungeheuren Wust von aus längst vergangenen Zeiten vererbten Vorurteilen, von gänzlich falschen Vorstellungen, in Umlauf gesetzt, um das Volk besser zu taüschen; von Sophistereien, sorgfältig ausgearbeitet, um das Urteil des Volkes zu fälschen.

It’s a thin line between stupid and clever en kennelijk ook tussen anarchist en aluhoedje. Waarom nu weer een samenzwering “um das Volk besser zu taüschen” veronderstellen, waar, bijvoorbeeld omdat dit lang geleden geschreven is, schijt aan het volk veel meer voor de hand ligt? Gaat de schrijver misschien zelf van vooroordelen uit? Nou, laat dat misschien maar weg.

Wir haben also eine bedeutende Vorbereitungsarbeit nötig, um mit Sicherheit vorgehen zu können.

Een goede voorbereiding is nooit weg, vooroordelen of geen vooroordelen.

Und unter diesen Vorurteilen gibt es eines, welches vor allen unsere Aufmerksamkeit verdient, nicht allein weil es die Grundlage aller unserer modernen politischen Einrichtungen ist, sondern weil wir seine Spuren auch in fast allen sozialen Theorien wiederfinden, welche von den Reformen aufgestellt werden.

Wij zijn benieuwd.

Es ist das Vorurteil, welches darin besteht, sein Vertrauen in eine volksvertretende Regierung, in eine vom Volke beauftragte Regierung zu setzen.

Wij weten niet of je de gedachte dat je op een volksvertegenwoordigende regering zou moeten vertrouwen, of er vertrouwen in zou moeten hebben, als vooroordeel kunt bestempelen, maar dom vinden wij die gedachte wel. Zoals onze trouwe lezers allebei weten, stemmen wij bijvoorbeeld iedere keer weer op het laatste moment met grote tegenzin op de SP, maar zelfs als die kutpartij ooit in de regering terecht zou komen, zouden wij bezwaarlijk kunnen volhouden ons door de SP vertegenwoordigd te voelen. Kunt u nagaan hoe dat uitpakt voor mensen die er niet eens op gestemd hebben, of zelfs op een partij die als enige doel had de SP uit de regering te houden.

Het volk is een veel te grote groep om te kunnen vertegenwoordigen, en wel om de simpele reden dat het volk niet bestaat. Dat komt dan weer, doordat de groep niet bestaat. Iedereen die wel eens al dan niet zijns ondanks deel heeft uitgemaakt van een groep, bijvoorbeeld een schoolklas of een zeventiendaagse busreis, zou kunnen weten wat wij bedoelen, maar we leggen het toch nog even uit. De groep bestaat in zoverre dat de groep als zodanig benoemd kan worden, dat de groep rechten en plichten kan hebben en dat je er een schoolmeester of een reisleider voor kunt zetten die met de groep kan communiceren, of dat althans kan proberen. De groep bestaat ook in dier voege dat er sprake is van groepsprocessen en groepsdynamiek.

Desondanks bestaat de groep niet, zoals wij net al zeiden, doordat de groep bestaat uit individuen die hun eigen gedachten, emoties, wensen en verplichtingen hebben, waardoor ze er te allen tijde voor kunnen kiezen om de groep de groep te laten en hun eigen weg te kiezen. De schoolmeester of reisleider kan daar op reageren met een simpel “nou, dan rot je toch lekker op”, maar in het geval van het volk gaat dat wat lastiger, doordat mensen de neiging hebben niet te willen oprotten als ze denken dat het beter is als de rest opsodemietert.

We hebben onlangs ‘The Longest Day‘ weer eens bekeken en wij kunnen ons indenken dat die meneer Pluskat, die ietwat onverwacht al die schepen op zich af ziet komen (“Die fünftausend Schiffe, die die Alliierten gar nicht haben können, wie Sie meinen, sie haben sie! Ja, sie haben sie!”) daar best een groep in ziet en toch hopen wij dat u begrijpt dat ook zo’n groep militairen niet echt een groep is. Het heeft iets te maken met vrijheid en het individu, denken wij. Als zo’n groep trouwens echt een groep zou zijn, zouden deserteurs niet gefussilleerd hoeven te worden, dacht u wel?

Intussen zitten wij ons af te vragen of het überhaupt nog wel zin heeft om te stemmen, want welke regering er uiteindelijk ook komt, het resultaat is dat we bestolen worden, ter meerdere eer en glorie van de regering en de ‘volksvertegenwoordiging’. Volgens ons klopt dat niet, maar ja, een revolutie organiseren is ook zo wat, dus dan gaan we ons onder het motto ‘het zal onze tijd wel duren’ maar met leuke dingen bezighouden. Voetbal bijvoorbeeld. Wist u dat Go Ahead Eagles op dit moment met 1-0 voorstaat tegen FC Groningen?

25-08-2013 13.15 | Door: Stommeling Jones | Categorie: Aluhoofddeksels, Beesten in het nieuws, Boeken, Film, Israël, Monarchie, Politiek, Voetbal

Er zijn 2 reacties op “Volksvertegenwoordiging? Waar dan?”

  1. […] derhalve de lading niet dekt. Daarbij werd dan middels een noot verwezen naar ‘Volksvertegenwoordiging? Waar dan?‘. Iemand anders heeft die opmerking weer weggehaald. Wij weten al jaren dat de Wikipedia niet […]

  2. Ruud Harmsen says:

    Wij vonden een foutje: “vonden” moet zijn ‘von den’. Of staat het er echt zo?

    * Foutje is hersteld *


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.23 RSS-feed/RSS-feed reacties