Kloosrieden werkt zonder skakels

Bij het stuk ‘Peter Breedveld begint overspannen te raken‘ merkte een respondent op:

Maar als skakels (linkjes binnen de tekst dus) buiten het kloosrieden vallen, dan kun je wel blijven beweren dat iemand geen “voorbeelden, cijfers, feiten” levert.

Op zo’n manier maak je je wel héél kwetsbaar voor het verwijt dat je bewust de aangeleverde bewijsvoering (of iets wat bewijsvoering moet voorstellen) negeert.

Welnu: wij denken dat wij even moeten verduidelijken waarom wij doorgaans geen skakels volgen als wij met kloosrieden bezig zijn. Dat is omdat kloosrieden in principe wordt toegepast op text, en niet op hypertext. Het is al lastig genoeg om de draad van de text niet kwijt te raken als hij wel goed geschreven is, laat staan als je je ook nog door allerlei afleiding moet heenworstelen. In ons eerste HTML-boek (Het HTML boek voor versie 2 en 3, Larry Aronson, ISBN 90-229-3960-X) staat ons bezwaar als volgt verwoord (op bladzijde 14):

Een hypertext-document is niet lineair, maar bestaat uit een aantal met elkaar verbonden stukjes tekst, die geen vaste onderlinge volgorde hebben. Verschillende lezers kunnen verschillende routes door de tekst volgen; iedere lezer kiest uit de vele links die de schrijvers van het document hebben aangebracht die links die op dat moment voor hem het meest relevant zijn.

Als wij dus in een text een skakel zouden volgen, zouden wij ook de text waarnaar die skakel verwijst moeten gaan kloosrieden, of in ieder geval lezen, en daar hebben we meestal helemaal geen tijd voor en geen zin in. De desbetreffende schijver heeft zijn text maar mooi lineair op te bouwen en skakels hooguit te gebruiken om daarmede te verwijzen naar de vindplaats van een in de text gebruikt letterlijk citaat, voorbeeld of andere vorm van adstructie.

Bedoelde citaten, voorbeelden, cijfertjes en wat niet al, dienen en dient in de text opgenomen te zijn. Gebeurt dat niet, dan is dat niet onze fout. Door de gevraagde informatie in de text op te nemen voorkomt de schrijver bovendien dat wij ernaar moeten zoeken, waar wij te lui voor zijn, en dat de informatie door derden wordt verwijderd of verplaatst omdat ze zo nodig hun webzijde weer moeten reorganiseren, wat wel hun goed recht is, maar ook knap irritant.

3-06-2013 18.34 | Door: De Grote Vrager | Categorie: Losse skakels, Taal, Webzijden

Er zijn 6 reacties op “Kloosrieden werkt zonder skakels”

 1. Ruud Harmsen says:

  Kan ik het bij nader inzien wel mee eens zijn.

  Ik doe zelf zo mogelijk en voorzover van toepassing altijd:

  Aanduiding site, programma, tijdschrift e.d., ISBN van boek, datum, bladzijde e.d., letterlijk citaat, én ook nog een hyperlink wie het graag ook zelf wil kunnen nakijken.

  Maar een hyperlink en dan vaag parafraseren wat iemand schreef, en dáárop reageren, dat is in principe niet acceptabel. Iemand als Peter Breedveld doet dat meestal wel zo, en dat deugt niet.

 2. […] die webzijde. Met behulp van dat stukje, de cursus kloosrieden van Stommeling Jones en ons ‘Kloosrieden werkt zonder skakels‘ moet iedereen die flutstukjes van Peter ‘ik ben nu eenmaal een flutfiguur’ […]

 3. […] U kunt dat met behulp van de cursus kloosrieden van Stommeling Jones en onze stukjes ‘Kloosrieden werkt zonder skakels‘ en ‘Hoe lees ik Frontaal Naakt?‘ ook uitstekend zelf, denken […]

 4. […] zo werkt dat niet. Als je voorbeelden wilt geven, neem je die netjes op in je text en maak je duidelijk waarom het […]

 5. […] dat zo? Hoewel Kloosrieden zonder skakels werkt hebben we dit keer het geskakelde screenshotje even bekeken. De oorspronkelijke twiet hebben wij […]

 6. […] alle duidelijkheid: niet alleen werkt kloosrieden zonder skakels, maar ook is er in dit geval van skakels geen sprake. Kennelijk heeft Peter […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties