Agnes Kant mailt Cpt. Iglo

Gisteren ontving uw captain het volgende mailtje, met als onderwerp: “Geen vertrouwen dat fouten Irak niet nogmaals worden gemaakt”.

Beste Cpt. Iglo,

In 2007 bood het platform ‘Openheid over Irak’ ook jouw handtekening aan bij de Eerste Kamer. Die handtekening was onderdeel van de jarenlange strijd binnen en buiten het parlement voor een onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak. In 2009 kwam er schot in de zaak. De commissie Davids werd door premier Balkenende ingesteld, en kreeg opdracht de gebeurtenissen te onderzoeken.

Allereerst wil ik zeggen dat wat de SP betreft een parlementaire enquête nog steeds noodzakelijk is. Er zijn immers nog steeds mensen niet gehoord en er zijn nog steeds stukken niet boven tafel. De SP zal elke mogelijkheid aangrijpen om deze parlementaire enquête er alsnog te laten komen.

De commissie Davids heeft echter wel goed werk afgeleverd. Uit het rapport en hun scherpe conclusies blijkt dat Balkenende heel wat te verbergen heeft gehad. Het toenmalige kabinet heeft de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd, en een adequaat volkenrechtelijk mandaat voor deze oorlog ontbrak.

Balkenende verschuilt zich achter de kennis van toen. Maar met de kennis van nu is de conclusie dat met de kennis van toen er geen volkenrechtelijk mandaat was voor de oorlog in Irak. Dit wil premier Balkenende nog steeds niet erkennen. Daarom diende de SP samen met vier andere oppositiefracties dinsdagnacht een motie van wantrouwen in tegen deze premier.

Op basis van de conclusies die dit kabinet uit het Irak-rapport trekt, kan de SP-fractie er niet op vertrouwen dat dezelfde fouten niet nogmaals worden gemaakt. Het kabinet heeft lessen geleerd, maar die gaan allemaal over de vorm, niet over de inhoud. Er is politieke steun gegeven aan een illegale oorlog en dat mag nooit meer gebeuren.

Meer lezen? –
‘Geen vertrouwen dat fouten Irak niet nogmaals worden gemaakt’
Dossier Irak op sp.nl

Vriendelijke groet,

Agnes Kant

18-02-2010 15.00 | Door: Cpt. Iglo | Categorie: Bewindslieden, Irak, Juridisch, Kamerleden

Reactieveld gesloten.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.19 RSS-feed/RSS-feed reacties