Ab Gietelink gecorrigeerd

Zelfbeschikkingsrecht verdient internationale erkenning, vindt Ab Gietelink met betrekking tot de Krim en de Oost-Oekraïense provincies Loegansk en Donetsk (Opinie 22 juli). Maar kijk hoe Tsjetsjenië zich in 1991 van Rusland afscheidde. Met een tienduizenden mensenlevens kostende oorlog werd het op de knieën gedwongen, waarna een twijfelachtige Poetin-loyalist er de macht kreeg.

Gietelink plaatst de gebeurtenissen op de Krim en in Oost-Oekraïne in een verkeerd licht. De wettige president werd niet in een “bloedige staatsgreep” afgezet. Toen Janoekovitsj opdracht gaf de Majdan-demonstraties bloedig te onderdrukken, verloor hij zijn machtsbasis. Hij nam zélf de benen, het parlement (tot dan toe gedomineerd door zijn partij) zette de absente president vervolgens af en wees een opvolger aan. Anders dan wat eraan voorafging, gebeurde dit zonder bloedvergieten.

Het klopt ook niet dat de Krim en Oost-Oekraïne zich, zoals Gietelink schrijft, onafhankelijk verklaarden in een hieropvolgend machtsvacuüm. In opdracht van Poetin bezette een Russische speciale eenheid het lokale parlement van de Krim en dwong de inderhaast opgetrommelde leden de onafhankelijkheid uit te roepen en een referendum uit te schrijven. Hoe de uitslag zou zijn geweest zonder de plotseling opgedoken “groene mannetjes” (door hemzelf gestuurde Russische militairen, heeft Poetin na afloop toegegeven – Gietelink preciseert niet door wie ze zouden zijn “gevraagd”) weten we niet. Maar volgens een peiling van kort daarvoor was circa 40 % van de Krim-bevolking voor afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland, veel minder dus dan de 97 % van de officiële uitslag.

De Oost-Oekraïense “volksrepublieken” werden evenmin uitgeroepen door de plaatselijke bevolking, maar door Russische speciale eenheden plus een handjevol lokale medestanders. Toen steun van de eigen bevolking uitbleef, moest het Russische leger de volksrepublieken al gauw te hulp komen, in het geniep.

(Noot: de bovenstaande text verscheen eerder op de webzijde van de NRC. Einde noot.)

25-07-2015 11.06 | Door: M. C. Jansen | Categorie: Europese politiek, Geschiedenis, Juridisch, Oekraïne, Rusland

Er zijn 2 reacties op “Ab Gietelink gecorrigeerd”

  1. Ruud Harmsen says:

    Citaat:
    “An illo es probabile e credibile? No. An il habeva fraude electoral? Forsan. Un question rhetoric?”


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties