Pakkans vergroten, straffen verlagen

Stommeling Jones op zijn ploffietsje. En nou kan hij het honderd keer de redactiemotorfiets noemen, het blijft een ploffietsje. Daar.

Stommeling Jones op zijn ploffietsje. En nou kan hij het honderd keer de redactiemotorfiets noemen, het blijft een ploffietsje. Daar.

Iedere keer als wij met de redactiemotorfiets met een snelheid van tweehonderd kilometer per uur over de veluwe rijden, bedenken wij weer hoe prettig wij het vinden dat de pakkans zo lekker klein is. Ook bij andere verkeersovertredingen hebben wij dergelijke overwegingen en ook wanneer wij elders strafbare feiten plegen, zijn wij reuzeblij dat wij geheel vrijuit gaan.

Evolutionair gesproken is er geen enkele reden waarom normaal menselijk gedrag door andere mensen zou mogen worden afgestraft. Ook is er evolutionair gesproken geen enkele reden waarom mensen die kans zien met een snelheid van driehonderd kilometer per uur over de Veluwe te jakkeren zonder ergens tegenaan te rijden dat niet zouden moeten mogen doen. Op de een of andere manier zijn de voorgaande feiten een aantal mensen ontgaan en dan wel net de mensen die iets te zeggen hebben in dit land. Weliswaar is er evolutionair gesproken geen reden waarom die mensen iets te zeggen zouden mogen hebben, maar helaas: de evolutie heeft nu eenmaal geen doel, geen zin en geen benul.

Goed. Als we ons er dus bij neerleggen dat er mensen zijn die volkomen ten onrechte iets te zeggen hebben over het gedrag van andere mensen, moeten we ook niet te beroerd zijn eerstgenoemden te helpen. Het kan namelijk veel beter. Dat leggen we uit aan de hand van ons voorbeeld, waarin wij met een snelheid van vierhonderd kilometer per uur over de Veluwe razen. Ziet u ons razen? Mooi. Nu zetten wij onderweg een politieman neer, die ons ook ziet razen. Begrijpt u wat dat inhoudt? Niet? Welnu, dat houdt in dat wij de lul zijn. De politieman houdt ons aan en wij mogen onze redactiemotorfiets inleveren. Daar worden wij niet vrolijk van.

Wat denkt u: als wij zeker weten dat wij bij iedere snelheidsovertreding aangehouden worden, gaan wij dan nog veel snelheidsovertredingen maken? Neen, natuurlijk. En als wij alleen maar bij iedere snelheidsovertreding aangehouden worden, zonder dat ons dat meteen de redactiemotorfiets kost, gaan wij dan weer wel veel snelheidsovertredingen maken? Volgens ons niet. Als u daar anders over denkt, zijn wij reuze benieuwd waarom dat is. Misschien maakt u weinig snelheidsovertredingen, maar wij rijden te hard om twee redenen: ten eerste omdat het leuk is en ten tweede omdat wij haast hebben.

Als je aangehouden wordt, houdt het al op leuk te zijn en het kost nog tijd ook. In plaats van iemand zijn motorfiets af te pakken omdat hij met een snelheid van vijfhonderd kilometer per uur over de Veluwe jakkert, moet je hem gewoon een paar uurtjes vasthouden, zodat je zeker weet dat hij zijn afspraak mist, zoiets.

Ook op andere terreinen is dit toe te passen. Als je de pakkans vergroot, kun je derhalve de straffen verlagen. Bij de eerste overtreding wordt iemand gewaarschuwd, bij de tweede stuur je hem voor straf voor vijf minuten naar zijn bedje en als hij zich niet naar bed laat sturen of anderszins vervelend wordt, ga je zijn speelgoed afpakken, wat hij dan door goed gedrag moet zien terug te verdienen. Werkt als een speer.

* NOOT VAN UW CAPTAIN: Wij hebben zo’n donkerbruin vermoeden dat Stommeling Jones onlangs op het dochtertje van onze stagiaire gepast heeft en zijn ervaringen dienaangaande extrapoleert. Dat neemt niet weg dat er best iets in zou kunnen zitten. EINDE NOOT *

15-06-2010 16.23 | Door: Stommeling Jones | Categorie: Automobilisme, Juridisch, Wetenschap

Er zijn 2 reacties op “Pakkans vergroten, straffen verlagen”

  1. […] TOEVOEGING: Stommeling Jones wil graag dat wij hier even wijzen op zijn ‘Pakkans vergroten, straffen verlagen‘. Welnu, bij dezen. EINDE TOEVOEGING […]

  2. […] tot het vergroten van de pakkans, hebben wij al eens zeer overtuigend betoogd in ‘Pakkans vergroten, straffen verlagen‘, dus dat doen we hier even niet nog een keer en we lezen verder, want datgene wat Bert […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2019 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.18 RSS-feed/RSS-feed reacties