Panbos hondenlosloopgebied?

In het Panbos bij Zeist barst het van de loslopende honden, schijnt. Wijzelf vinden dat niet zo erg, daar wij niet bang zijn voor honden. Of het Panbos nu werkelijk een ‘hondenlosloopgebied’, of zelfs een ‘hondenbos’ is, weten wij niet. Iemand stuurde ons echter het onderstaande relaas en daarom willen wij nu toch wel duidelijkheid omtrent de status van het Panbos. Het relaas:

Op 11 augustus was ik met mijn vierjarige dochtertje in het Panbos toen wij het aan de stok kregen met een paar ‘dames’. Deze ‘dames’ zaten op een open plek, waar zij een stuk of zes honden lieten loslopen. De honden stonden niet onder appèl, met als gevolg dat een paar ervan (speels, maar het effect was er niet minder om) tegen mijn dochtertje opsprongen waarbij zij ten val kwam. Even later bleken de honden niet van onze spullen (tasje met autoradio en -papieren, zweefvliegtuigje) te kunnen afblijven.

Tijdens eerdergenoemde woordenwisseling met de ‘dames’ beet een van hen mij toe dat wij moesten “opsodemieteren” (of woorden van gelijke strekking) aangezien de desbetreffende plek een “hondenbos” zou zijn. Ook zou zij “wel even de boswachter bellen”, zo deelde zij mij mede. Ik heb haar hierop verteld dat ze dat laatste vooral moest doen en dat iemand die zijn hond niet onder controle heeft te allen tijde strafbaar is als hij het beest laat loslopen, zelfs als dat op die plek in principe is toegestaan. Dat verzon ik ter plekke, maar als het niet waar is, zou het waar moeten zijn, doch dit terzijde.

Hierna hielden de ‘dames’ de honden toch wat beter bij zich (het kon dus wel, bleek) en konden mijn dochtertje en ik nog een poosje ongestoord genieten. Wat dat betreft is er dus geen probleem. Toen wij het bos uitgingen, heb ik eens op de bordjes gekeken en daar staat duidelijk op dat honden aangelijnd moeten zijn. Op internet is daarentegen her en der te lezen dat het Panbos een “hondenlosloopgebied” of een “honden losloopgebied” zou zijn.

Wij hebben onze losse onderzoeksjournalist ingeschakeld. Hij heeft zich ter plekke op de hoogte gesteld, waarna hij het Utrechts Landschap, waar het Panbos onder schijnt te vallen, een meeltje gestuurd heeft, met de volgende vragen:

– Mogen honden in het Panbos loslopen?
– Als honden in het Panbos mogen loslopen, ontslaat dat de eigenaren dan van verantwoordelijkheid voor de hond?
– Als honden in het Panbos niet mogen loslopen, hoe komt het dan dat zoveel hondenbezitters schijnen te denken van wel?
– Als honden in het Panbos mogen loslopen, waarom staat er dan op de bordjes dat ze aangelijnd moeten zijn?
– Is er toezicht op de honden in het Panbos, ongeacht of ze mogen loslopen of niet?

Wij zijn benieuwd of hij antwoord krijgt. Ook realiseren we ons dat we hem even hadden moeten vragen om achter de bomen te kijken, om te zien of er werkelijk achter elke boom een pedofiel staat.

14-08-2010 12.56 | Door: Cpt. Iglo | Categorie: Beesten in het nieuws, Juridisch, Redactiezaken, Toerisme

Er zijn 9 reacties op “Panbos hondenlosloopgebied?”

 1. Ruud Harmsen says:

  > Iemand stuurde ons echter het onderstaande relaas
  {…]
  > Dat verzon ik ter plekke, maar als het niet waar is, zou
  > het waar moeten zijn, doch dit terzijde.

  Betrapt! Is geen ingestuurd relaas maar komt van de redactie zelf! Typering taalgebruik. Herkenbaar als een vingerafdruk.

 2. Ruud Harmsen says:

  of toch een relaas van iemand anders maar dat het in de vorm van een interview de redactie ter ore is gekomen en die zelf de tekst persklaar heeft gemaakt met doorsijpelende eigen stijlkenmerken dat kan natuurlijk ook je weet het soms niet voordeel van de wtijfel

 3. Ruud Harmsen says:

  > “hondenlosloopgebied” of een “honden losloopgebied”

  een honden onderwerpen los schrijf gedoog zone misschien ook je weet het maar niet je komt tegen woordig de gek ste dingen tegen als je even niet op let

 4. Bennie Vaasen says:

  Er staat duidelijk aangegeven dat honden los zijn toegestaan.
  Dat ouders hun kinderen gewoon over een vlakte laten rennen waar mensen met honden balletjes gooien is een tweede. Een verhaal heeft altijd twee kanten. Alle vormen van recreatie (met uitzondering van fietsen, dat is er niet toegestaan) zijn in het betreffende gedeelte van het Panbos samengevoegd. Als mensen nu eerst eens zorgen dat ze zelf anderen niet tot las zijn, alvorens ze hoog van de toren gaan gillen dat honden aangelijnd moeten worden, is het er alvast een stuk gezelliger.
  * NOOT VAN UW CAPTAIN: “Er staat duidelijk aangegeven dat honden los zijn toegestaan.” Waar dan? Volgens onze doctorandus staat er duidelijk aangegeven dat honden moeten zijn aangelijnd. Of aangelijnd moeten zijn. Wat op hetzelfde neerkomt. EINDE NOOT *

 5. Bennie Vaasen says:

  Wellicht zit uw doctorandus er grandioos naast. Oh nee wacht, dat zou natuurlijk nooit kunnen. Wat de doctorandus waarschijnlijk heeft gezien is een van de borden die in het gebied zelf staan wanneer het gebied verlaten wordt aan de Golfbaanweg. Het gebied kent namelijk twee delen, een deel waar loslopen is toegestaan en een deel met aanlijnplicht. Wanneer je op bijvoorbeeld de parkeerplaats op de Josef Israellaan parkeert, staat er een bord van Utrechts Landschap bij betreden van het gebied, zoals dat bij alle gebiedsingangen staat. Aangezien het artikel niet duidelijk een locatie aangeeft binnen het bos ga ik er van uit dat het om deze vlakte gaat: http://maps.google.nl/maps?q=52.114148,5.226295&num=1&t=h&sll=52.095793,5.012556&sspn=0.006295,0.006295&ie=UTF8&ll=52.114175,5.229084&spn=0.007419,0.01929&z=16
  Wanneer uw doctorandus even aangeeft waar precies het in bos betreft, kan ik bevestigen of dat het losloopgebied betreft. Mijn ervaring is dat mensen met honden exact de grenzen en regels van dat gebied kennen terwijl andere recreanten er niet eens vooraf naar informeren. Dat uw doctorandus graag bluft was immers al duidelijk ;).

 6. hondenliefhebber says:

  Ik kom al jaren in het Panbos en blijf heel bewust altijd binnen de grenzen van het losloopgebied, omdat ik vind dat niemand last moet hebben van mijn hond als hij losloopt.
  Omdat ik ook een paar keer de opmerking heb gehad dat ik mijn hond moest aanlijnen, ben ik de bordjes rond het losloopgebied maar eens gaan bekijken. En ja hoor, overal staat heel duidelijk dat je je hond in dat gebied los mag laten lopen (gebied ligt tussen J. Israelslaan, Golfbaan, toegangsweg Golfbaan en de B-weg langs de N237, Mesdaglaan).
  Vervolgens heb ik het ook nog maar eens aan de boswachter gevraagd (die zit nl. bijna elke dag gezellig bij ons met zijn eigen hond ook NIET AANGELIJND !!!!!) Hij bevestigde dat het betreffende gebied een losloopgebied is en dat dat ook duidelijk aangegeven staat!!!
  Ik begrijp dan ook niet zo goed dat jullie alleen maar bordjes hebben gezien met ‘honden aangelijnd’, want rond het hele gebied staat dat honden daar los mogen (zelf gecontroleerd én gevraagd aan de boswachter van het gebied.

 7. hondenliefhebber says:

  Kaart waarop HEEL DUIDELIJK de hondenlosloopgebieden in het Panbos te zien zijn:

  Op http://www.utrechtslandschap.nl doorklikken naar ‘natuurgebieden’ (rechtsbovenaan in groen vlak) ,
  daarna naar ‘overzichtskaart gebieden’ (in het midden van de pagina),
  daarna naar ‘Beerschoten, Houdringe, Panbos'(onder ‘Utrechtse Heuvelrug’),
  vervolgens klikken op ‘Kaart bekijken’ (onder kaartje)

 8. elisa says:

  Wat een onzin! Vrijwel dagelijks loop ik in het Panbos met mijn volwassen loslopende hond. Door de week wandelen daar honden en bazen die prima zijn opgevoed en van geven en nemen weten. Maar in het weekend komen er nogal eens klagers die menen dat ze alleen rechten hebben.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2019 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.18 RSS-feed/RSS-feed reacties