Vijf jaar later is er iets veranderd

Vijf jaar geleden schreef ik:

Voorkomen is beter dan genezen

Theo van Gogh is vermoord. Er zijn mensen die de dood van Theo van Gogh een goede zaak vinden, en hopen dat Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders de volgenden zullen zijn. Dat mogen ze zeggen, net zoals anderen mogen zeggen dat de islam, het christendom en het geloof in Lou de Palingboer achterlijke godsdiensten zijn, en dat je van alle godsdienstige gebouwen gevangenissen en psychiatrische inrichtingen zou moeten maken. Dat is vrijheid van meningsuiting, een groot goed. Theo heeft ervoor gevochten (weet ik sinds gisteren).

De afgelopen maanden zijn er in Amsterdam wel meer moorden gepleegd, maar dat waren onbekenden, of het betrof “afrekeningen in het criminele circuit” dus dan mag het kennelijk (doet u mij trouwens maar gewoon een factuurtje, een paar aanmaningen en een incassobureau), want er is weinig ophef over gemaakt. Nu het een bekende Nederlander betreft, en er parallellen te verzinnen zijn met de moord op Pim Fortuyn en de aanslagen van 11 september 2001 (ik weet er ook een: ‘s ochtends een aanslag, ‘s avonds speelt PSV in de Champions League. Gewoon eng.), is het natuurlijk veel erger. Nu is zelfs tot sommige politici doorgedrongen dat er iets niet deugt in dit land.

De vrijheid van meningsuiting zal de moord op Van Gogh wel overleven, en zo niet, dan niet. De demonstratieve lawaaibijeenkomst voor Van Gogh is aan mij voorbijgegaan. Je krijgt hem er toch niet mee terug, ik had andere dingen aan mijn hoofd (Gerrie Knetemann overleden, PSV tegen Rosenborg, biertje uit de koelkast halen), en ik ben geheel voor de vrijheid van meningsuiting, maar heb wel iets tegen dom geschreeuw.”

Is er sindsdien iets veranderd? Wel wis en waarachtig: ik heb een andere koelkast.

3-11-2009 12.34 | Door: Arnold Kuijk | Categorie: Columns, Geert Wilders

Reactieveld gesloten.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties