Gaan ze nou echt allemaal te vroeg?

Banjo, mandoline, gitaar, trompet, ukelele, klarinet

Wij zaten zojuist naar een stukje Clifford Brown te luisteren en als u niet weet wie Clifford Brown is of was, moet u Clifford Brown maar even opzoeken op internet of in een goede jazzencyclopedie. Wij bedachten dat Clifford Brown veel te jong was overleden. ‘Te vroeg gegaan’, als het ware. Even later, want zo is onze redactionele jukebox ( moc over het lan met de server onder Ubuntu, voor de belangstellenden) nu eenmaal ingericht (op dit moment draait hij overigens Giuseppe Verdi – Ascolta! Le Porte Dell’asil (Barcarolle – Famous Opera Arias & Duets), doch dit terzijde) was Louis Armstrong te horen. Louis Armstrong is veel ouder geworden dan Clifford Brown. Henry ‘Red’ Allen? Dood. Jabbo Smith? Dood. Freddie Keppard? Dood. Afijn, zoals u weet zijn er meer mensen dood dan levend.

De vraag is echter, of ze allemaal te vroeg gaan. Dat geldt ook voor artiesten. Er zijn artiesten (Freddie Mercury, Bix Beiderbecke, de eerste drummer van Spinal Tap) die het hoogtepunt van hun artistieke kunnen misschien nog niet eens bereikt hadden alvorens te overlijden. Die zijn misschien te vroeg gegaan. Daarentegen zijn er ook ‘artiesten’ (Gerard Joling, Gordon, iedere willekeurige ‘rapper’) waarvan je je afvraagt wat de zin van hun bestaan is. En die zijn natuurlijk niet weg te branden, tenzij je Stommeling Jones met zijn vlammenwerper erop afstuurt, wat dan weer niet schijnt te mogen, maar daar gaat het niet om.

De vraag was: Gaan ze nou echt allemaal te vroeg? Het antwoord is: Neen. En dat wist u best. Sommige mensen hadden allang doodgemoeten maar die leven nog. Dat vond u ook. Dat vindt u nog steeds. Dat durft u alleen maar niet te zeggen omdat u bang bent dat de Stasi (zie ‘Nederland gaat steeds meer op de DDR lijken‘) strax op uw deur klopt. Oftewel: wij zijn een beetje chagrijnig (hoe leuk is het om in opdracht van uw en onze captain steeds maar weer van het dochtertje van onze stagiaire te verliezen met schaken via het gekkenmatje en het herdersmat? Nou? Stommeling Jones staat vrij hoog op onze lijst van mensen die allang gegaan hadden moeten wezen, want die heeft het haar geleerd. Daar) maar dat gaat wel weer over.

21-11-2009 1.37 | Door: De Grote Vrager | Categorie: Muziek, Polls, enquĂȘtes en rapporten

Reactieveld gesloten.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties