Nieuw leven voor een oude scanner

Een computer of compjoeter

In ‘Windows 98 SE met Qemu onder Ubuntu ‘ beschreven wij hoe wij met qemu Windows 98 SE aan de praat hadden gekregen onder Ubuntu, wat achteraf best makkelijk was en wat nog makkelijker zou zijn geweest als wij ons er vooraf wat meer in verdiept hadden, maar al doende leert men zullen we maar zeggen. Wij besloten dat stukje met: “En nu op naar nieuwe avonturen”.

Welnu, het eerste nieuwe avontuur was, omdat het hier allemaal nix mag kosten, een poging om onze oude scanner, die voorheen aan onze inmiddels uit de vaart genomen laatste Windows PC hing, aan onze VDB (“Virtuele Dos-Bak”, weet u nog?) te koppelen, zodat we hem zouden kunnen blijven gebruiken. Wij voorzagen rampen en nachtwerk, doch dat viel reuze mee. Na het installeren van de software, die wij nog in het archief hadden (De CD is de Microtek Phantom Scanner Software CD 1.5 Europe en wij hebben daarvan ge├»nstalleerd de Microtek ScanWizard 2.53 en de ScanSuite, dat u het weet) moesten wij alleen even aan onze VDB doorgeven dat er een scanner op de parallelle poort zat, wat een fluitje van een cent bleek.

Het nadeel aan de nieuwe constructie is dat /dev/parport0 kennelijk alleen door de root en de superuser gebruikt mag worden, maar het voordeel is dat de scanner weer werkt. Aangezien we het ding zelden gebruiken, nemen we dat risico maar. Bovendien zijn wij zelf de root en de superuser, als wij dat willen, en wij doen haast nooit iets fout, dus wat lullen we dan? Afijn, de opdracht voor als wij willen scannen luidt:

sudo qemu -net none -localtime -parallel /dev/parport0 -m 128 -no-acpi win98raw.img

Vervolgens kunnen wij in Windows beschikken over onze scanner, net zoals vroeger. En hij blijft ook af en toe hangen, net als vroeger, dus onze hekel aan Microsoft wordt er niet minder op. Maar ja, toen uw en onze captain de scanner in quaestie aanschafte, had niemand hem nog verteld dat een scanner op de parallelle poort de slechtst mogelijke manier van scannen was, dus dat wist hij niet. En nu hij het wel weet, overweegt hij weliswaar een nieuwe en betere aan te schaffen, die dan rechtstreeks ondersteund moet worden door Ubuntu, maar (u weet het best, dus allen in koor:) het mag hier allemaal nix kosten.

7-09-2009 15.22 | Door: Technische Dienst | Categorie: Computerij

Reactieveld gesloten.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties