Bierbuik door bier

Geen bierbuik door bier‘, aldus de De Telegraaf. Dat is natuurlijk gelul van een dronken aardbei, want een bierbuik krijg je van bier, dus gaan we even kijken naar het stukje dat er onder staat. De leader luidt:

AMSTERDAM – Verstokte bierdrinkers kunnen met het oog op de naderende feestdagen opgelucht ademhalen. Het mag dan een bierbuik heten: er bestaat geen aantoonbaar verband tussen dit fysieke fenomeen en de consumptie van gerstenat.

Aangezien er wel degelijk een aantoonbaar verband bestaat tussen de bierbuik en het drinken van bier, en dan nog wel een causaal verband ook, moet er hier sprake zijn van onbegrip of een misverstand.

Het blijkt te gaan om een Deens onderzoek, dus misschien dat de detelegraafjournalist het onderzoek in het Deens gelezen heeft, terwijl zijn Deens daarvoor niet goed genoeg is, en wij citeren:

Pas bij meer dan vier liter per week – minstens twee glazen per dag – kan de buikomvang toenemen.

“Pas bij […] minstens twee glazen per dag”? Een beetje bierdrinker drinkt zowiezo minimaal drie glazen per dag, dachten wij, dus die gaat ruim over die vier liter heen. Dat betekent dus dat echte bierdrinkers wel degelijk een grotere buikomvang kunnen krijgen en dat hebben wij niet zelf verzonnen, maar wel zelf geconstateerd.

Als wij een tijdje veel meer bier drinken dan anders, merken wij dat wij dikker worden, tenzij we ook veel minder gaan eten dan anders. Maar natuurlijk gaan we niet minder eten dan anders, want als wij stevig aan de zuip zijn, krijgen wij ook meer zin in broodjes shoarma, kroketten, frikandellen en bakken friet met. En dat zet allemaal best aan natuurlijk.

Het onderzoek deugt dus niet, dat kunnen wij u zo wel vertellen. Volgens de De Telegraaf is het als volgt opgezet en uitgevoerd:

De Deense onderzoekers hebben voor deze nieuwste studie een groot aantal bestaande internationale onderzoeken nader onder de loep genomen. Het gaat om 35 bevolkingsonderzoeken (onder ruim 620.000 deelnemers) en 12 experimentele studies (bijna 500 proefpersonen).

Daar heb je dus nix aan. Dat vind een van de “Deense onderzoekers” ook:

Volgens onderzoekster dr. Nathalie Bendsen van de Universiteit van Kopenhagen was de kwaliteit van de nader bekeken studies niet optimaal: ,,Veel studies hebben gekeken naar alcoholconsumptie en overgewicht, maar slechts een beperkt aantal keek gedetailleerd naar consumptie van specifiek bier. Verder kan er sprake zijn van eventuele verstorende factoren. Zo hebben bierdrinkers mogelijk een ongezonder eetpatroon, roken ze meer en bewegen ze minder.”

Ja, hèhè. Als die Denen het echt onderzocht hadden willen hebben, hadden ze twee groepen van geheelonthouders moeten nemen, de ene groep dagelijks moeten volgieten met bier en de andere groep gewoon zijn normale gang moeten laten gaan. Vervolgens meet je na een paar weken bij de overlevenden de gewichtsverschillen ten opzichte van de uitgangsituatie, alsmede de buikomvang en dan weet je niet alleen dat je dikker wordt van veel bier drinken, maar ook nog precies hoeveel dat scheelt. Als de drinkende groep dan ook alle gevraagde etenswaren in ruime mate krijgt aangeboden, wordt het gewichtsverschil nog veel groter, denken wij.

Om na te gaan in hoeverre het eetpatroon van de bierdrinker van invloed is op het ontstaan van een dikke buik is de Universiteit van Wageningen dit voorjaar een onderzoek gestart. Daarbij wordt volgens ir. Ivonne Sleutels, communicatiemedewerkster van het Kennisinstituut Bier, het eetgedrag van de bierdrinker ten opzicht van drinkers van andere alcoholische versnaperingen nader bestudeerd.

Fijns, maar daar heb je dus ook nix aan. De grote fout die hier gemaakt wordt, is dat men ook bij dit onderzoek niet uitgaat van een groep geheelonthouders. De vraag is namelijk niet of bierdrinkers dikker zijn, maar of het drinken van bier en bij uitbreiding andere alcoholische versnaperingen leidt tot dikker worden en wij herhalen ons antwoord: ja, natuurlijk.

De volgende vraag is, of de gewichtstoename door het drinken dan het gevolg is van de genoten hoeveelheid alcohol, en dat moet voor een echte wetenschapper makkelijk uit te rekenen zijn, aangezien dat te maken heeft met verbrandingsprocessen en de wet van behoud van energie. Daar moet je dus een natuurkundige op kunnen zetten, maar wij zouden dat niet doen en ons geld lekker in de zak houden, als wij de opdrachtgevers waren.

Het is namelijk makkelijk te beredeneren dat mensen die meer eten en meer drinken vanaf een bepaald moment dikker zullen worden en dat dat dikker worden sneller gaat naarmate ze meer tijd in het eten en drinken steken. Er gaan maar vierentwintig uur in een etmaal, dus alle tijd die je aan eten en drinken besteedt, kun je niet aan bewegen besteden, wat inhoudt dat je het te veel gegetene en gedronkene er steeds minder makkelijk nog kunt aftrainen, hoe graag je misschien ook zou willen; je hebt er gewoon geen tijd voor. Dit nog even afgezien van het feit dat je van trainen alleen maar meer honger en dorst krijgt, dus dat dat eraftrainen ook een fabeltje is. Je wordt alleen niet dikker en zelfs magerder van minder eten en een beetje normaal bewegen, maar wie doet dat nou?

Maar goed, onze conclusie luidt dus dat je wel degelijk een bierbuik krijgt door te veel bierdrinken, maar dat dat niet noodzakelijkerwijs samenhangt met de ingrediënten van het bier. En nu een pilsje. Kan ons het schelen.

17-12-2012 7.00 | Door: Stommeling Jones | Categorie: Polls, enquêtes en rapporten, Sport

Reactieveld gesloten.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties