Geert Wilders mist inspiratie
Wij hebben het hier wel eens over Geert Wilders gehad, het laatst in ‘Lachen met Geert Wilders‘. Vandaag bekijken wij “de spreektekst van Geert Wilders bij het debat over het sociaal akkoord”, zoals die is geplaatst op een extreemrechts blerghje dat wij soms bezoeken. Men heeft er bovengezet ‘Wilders: “Mark Rutte is de beste PvdA-premier ooit”‘ en als dat niet als grap bedoeld is, is het erg sneu, maar als het wel als grap bedoeld is, is het zo mogelijk nog sneuer. Wij lezen:
“Dit sociaal akkoord is het zoveelste akkoord onder premier Rutte waarin het woord belastingverlaging niet voorkomt. Ik begin dan ook met een felicitatie. Die felicitatie is welverdiend. Mark Rutte is de beste premier… die de PvdA ooit heeft gehad.“
Wij kunnen ons voorstellen dat er na deze openingsgrap geen hilariteit ontstond in de zaal, behalve dan onder de aanwezige PVVjers, die ongetwijfeld weten wat goed voor ze is en het wel uit hun hoofd zullen laten niet te lachen waar dat wel geëist wordt. Wij weten echter vrij zeker dat de PvdA weliswaar nooit een echt goede premier gehad heeft, zoals dat ook voor de andere politieke partijen geldt, maar dat iedere premier die de PvdA ooit heeft gehad een betere premier was dan Mark Rutte ooit zal worden. In ieder geval voor de PvdA.
“De minister-president was donderdagavond bij Nieuwsuur.“
Dat kwalificeert hem nog niet als een goede premier. Als Geert Wilders ooit premier zou worden, zou hij ook bij Nieuwsuur kunnen worden uitgenodigd, dus dat zegt nix.
“We moeten “met elkaar dat CPB verslaan,” riep hij tot de Nederlanders. Jongens, zei hij, ik citeer: “we gaan eens een keer die nieuwe auto kopen. We gaan eens een keer dat nieuwe huis kopen. Laten we die handshake doen.”“
Als premier Rutte dat zo gezegd heeft, is hij niet alleen niet goed bij zijn hoofd, wat wij al wisten, maar mist hij ook de aansluiting met de realiteit. Er is namelijk een economische crisis aan de gang, wat hij kennelijk niet weet, met als gevolg dat de meeste mensen al blij zijn als ze hun oude auto kunnen laten rijden, hun hypotheek of huur kunnen betalen en zich bij de maaltijd een plofkip kunnen veroorloven.
Het zou al heel veel schelen als de talloze belastingen op de benzine afgeschaft zouden worden, maar aangezien het premier Rutte en zijn dievenbende er niet om gaat de portemonnaie van de burger gevuld te houden, doch vooral de staat en zichzelf te verrijken, kunnen we dat wel vergeten.
“Toen ik dat hoorde, vroeg ik me af: Wat heeft de heer Rutte gegeten: waren het paddo’s of was het een flink stuk space cake wat hij achter de kiezen had?“
Waarom zou Wilders zich dat afvragen? Zou hij niet weten dat Rutte geschift is en geen realiteitszin heeft? Bovendien hoef je voor dat soort uitspraken niet naar de koffiesjop of de straatdieler, want wat is er mis met alcohol? En als Rutte dat echt zo gezegd heeft, dan is dat toch wel met de bravoure van een dronkelap die zich er de volgende ochtend volkomen terecht van harte voor schaamt en hoopt dat iedereen zijn gelal vergeten is.
“De minister-president staat te roepen: Niet somberen, heb vertrouwen, alles komt goed. Trek je portemonnee. Koop dat huis, koop die auto. Maar waarmee? Waarvan?“
Worden de interviews bij Nieuwsuur tegenwoordig staand gedaan? En heeft premier Rutte zijn tamelijk domme uitspraak nog herhaald ook? Of meende Geert Wilders dat zijn publiek uit geestelijk minvermogenden bestond en hij de uitspraak dus moest parafraseren alvorens verder te kunnen met zijn betoog?
“Waarvan moeten de Nederlanders die nieuwe auto en dat nieuwe huis betalen, nu het kabinet de mensen hun geld heeft afgepakt?!“
Geert ‘ik heb het niet begrepen’ Wilders heeft het niet begrepen. Het kabinet heeft de mensen hun geld niet afgepakt, maar er is een economische crisis aan de gang, zodat een heleboel mensen er geen geld meer bijkrijgen, als gevolg van bijvoorbeeld ontslag of geen klanten meer, en dus niet met geld kunnen smijten, zelfs als ze zouden willen.
“Alleen al dit jaar krijgt Nederland te maken met ruim 9 miljard extra lastenverzwaringen: de BTW ging al omhoog, de huren schieten omhoog, een hoger eigen risico in de zorg, de assurantiebelasting omhoog, de accijnzen omhoog, extra energiebelasting, de tarieven in de loonbelasting omhoog, de hypotheekrenteaftrek afgebouwd, ja zelfs 100 miljoen extra belasting op leidingwater.“
Wij vinden dat er net zoveel belasting geheven mag worden als nodig is om de staat in staat te stellen de weinige dingen die de staat zou moeten doen te doen, dus in dier voege zouden wij misschien best tegen al die extra belastingen zijn, maar gezien het feit dat Geert ‘een maand lang geen BTW is het wondermiddel’ Wilders geen betere ideeën heeft, vragen wij ons af of hij zijn tijd niet beter had kunnen besteden dan aan het verzinnen van flauwe grappen over de premier. Waarschijnlijk niet, want behalve geen gevoel voor humor heeft hij ook geen verstand van economie. Wij vinden trouwens dat de hypotheekrenteaftrek afgeschaft zou moeten worden, want de staat hoeft zich niet met de woningmarkt te bemoeien.
“De premier houdt de mensen straal voor de gek.“
De man is politicus, dus wat verwacht meneer Wilders dan?
“Door al deze belastingverhogingen hebben mensen helemaal geen geld meer om een nieuwe auto of dat nieuwe huis te kopen.“
Geert ‘als je nix te melden hebt, moet je jezelf wel herhalen’ Wilders herhaalt zichzelf weer. Maar hij heeft het weer mis: de mensen die door belastingverhogingen getroffen kunnen worden zijn nou net de mensen die nog wel geld zouden kunnen hebben om iets nieuws te kopen. Dat ook mensen die nog wel geld hebben dat momenteel liever in de zak houden, mag dan waar zijn, het is niet het resultaat van de belastingverhogingen. En reken maar niet dat iedereen als een gek gaat lopen kopen als de belastingen omlaag gaan. Er is namelijk een economische crisis aan de gang en dan blijven mensen nu eenmaal wat meer op hun geld zitten.
“Om die reden deugt het sociaal akkoord niet.“
Dat klopt dus niet, wat niet wil zeggen dat wij vinden dat het sociaal akkoord wel deugt, maar wat wij van het sociaal akkoord vinden, doet nu even niet ter zake.
“Want er zit geen cent belastingverlaging in.“
En Geert ‘Amerika is het grote voorbeeld’ Wilders wil nu eenmaal belastingverlaging.
“Helemaal niets.“
Geen cent te veel.
“Wat de Nederlandse economie nu nodig heeft is lastenverlichting.“
Ach welnee. Wat de Nederlandse economie nodig heeft, is dat de economie weer een beetje aantrekt. Bij iedere economische crisis die wij ooit meegemaakt hebben, had je hetzelfde soort gelul als nu en nog voordat de lastenverlichting of lastenverzwaring, afhankelijk van wat de idioten van dienst afgesproken hadden, zijn beslag had kunnen krijgen en zijn noodlottige en rampzalige invloed had kunnen hebben, was de crisis alweer over. Het probleem in dezen is dat Economie geen wetenschap is en dat het dus, alle plannen ten spijt, vooral een kwestie van afwachten is.
“Het inkomen van elk huishouden ging er vorig jaar gemiddeld 3 procent op achteruit.“
Dat valt dan reuze mee. Wij kennen mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en via de WW in de bijstand terechtgekomen zijn. Hoeveel procent denkt u dat die er de afgelopen jaren op achteruit zijn gegaan?
“Nederland had de grootste koopkrachtdaling in 30 jaar.“
Nou en? Wij weten niet hoe het met Geert ‘ik heb bij de VVD gezeten, wist u dat’ Wilders is, maar wij leven niet om te kopen. Er zijn bovendien nog veel te veel nutteloze winkels nog steeds niet failliet en er worden ook nog steeds smartphones verkocht, dus u hoort ons niet zeggen dat het met die koopkracht nu werkelijk desastreus gesteld is. Met de koopkracht van sommige individuen en gezinnen misschien wel, maar met die van Nederland als geheel duidelijk niet.
“Na Estland had Nederland de hoogste inflatie van de hele Europese Unie.“
En hoe hoog was die in Estland? En is dat zo erg dan, een beetje inflatie?
“De eigen woning van een miljoen huishoudens staat inmiddels onder water.“
O jeetje: watersnoodramp gemist. Of zou hij het figuurlijk bedoelen? Dat moet haast wel, want een watersnoodramp die de huurhuizen ongemoeid laat, is een zeldzaamheid.
“Maar de premier roept: Het vertrouwen moet groeien.“
Zo, roept hij dat.
“Maar het vertrouwen kan niet groeien als de economie niet groeit.“
Dat kan best. Als mensen maar in voldoende mate denken dat zij om de een of andere reden buiten schot blijven, is er niets aan de hand.
“En de economie kan pas echt groeien als de consumptie stijgt.“
Ach welnee.
“En de consumptie kan alleen stijgen als er lastenverlichting komt.“
Onzin.
“Vertrouwen heeft slechts drie dingen nodig: Belastingverlaging, belastingverlaging, en belastingverlaging.“
Zou hij daar nou lang over nagedacht hebben? Of zou hij gewoon geen twee andere factoren hebben kunnen verzinnen?
“En dat krijgt de burger niet.“
Dat is waar.
“Niet van het kabinet, niet van de sociale partners.“
Inderdaad.
“En daarom deugt ook dit sociaal akkoord niet.“
Onzin. Het sociaal akkoord deugt vast wel niet, maar met alleen belastingverlagingen, zonder het systeem te veranderen, maak je de zaken waarschijnlijk alleen maar erger.
“En hoe kan de heer Rutte de mensen in het land om vertrouwen vragen als hij alle verkiezingsbeloften heeft gebroken, als hij de belastingen verhoogt, en als zijn eigen partij de VVD vechtend en rollebollend over straat rolt.“
Ach, in een land waar de mensen in koningen, prinsessen en andere sprookjes geloven, geloven ze sowieso alles, dus dat is niet zo moeilijk voor Rutte.
“Wat een chaos.“
Waar?
“Wat een onderling wantrouwen.“
Waar?
“De VVD is de weg totaal kwijt.“
O, bij de VVD. Maar dat is toch Geert ‘ik ben er niet uitgeschopt’ Wilders’ pakkiean niet, sinds ze hem er uitgeschopt hebben?
“Iedere dag een andere boodschap.“
Altijd beter dan al jaren dezelfde verkeerde boodschap. Inspelen op de actualiteit, noemen ze dat.
“Op donderdag Mark Rutte die zegt: die 4 miljard extra bezuinigingen doen we even niet, en als u maar genoeg nieuwe auto’s en nieuwe huizen koopt, als u dat nu doet gaan we straks die 4 miljard misschien niet bezuinigen.“
Daarmee kondigt Mark ‘ik heb geschiedenis gestudeerd’ Rutte dus geen lastenverlichting aan, maar stelt een grotere lastenverzwaring even uit. Dat zou Geert ‘lastenverlichting is alleen lastenverlichting als ik het zeg’ Wilders dan toch moeten toejuichen?
“Op zaterdag Edith Schippers. Die zegt: die 3 procent maakt eigenlijk niet uit – 3,2% is ook goed.“
Nu kunt u ons veel vertellen, maar niet dat op donderdag de volgende dag zaterdag is. Bovendien weten wij niet of dat van die vier miljard en die drie procent wel mag gelden als “een andere boodschap”.
“En gisteren kwam ze ook daar op terug.“
Waar staat geschreven dat Edith Schippers consequent moet zijn? Of mag zijn? Misschien is ze wel gewoon teruggefloten.
“En op zondag schiet VVD-troonopvolger Halbe Zijlstra – ja, daar heb je hem, de campagne is begonnen – de boodschap van Rutte en mevrouw Schippers aan flarden.“
Agossie. Geert ‘ik heb mijn eigen partij hoor’ Wilders maakt zich wel erg druk over interne VVDzaken. Zou hij soms het zinkende schip van zijn eigen noodlijdende partij willen verlaten en terugkeren bij de VVD? Dan hebben wij slecht nieuws voor hem: interne beslommeringen van regeringspartijen worden pas interessant als het kabinet erdoor valt en dat is op dit moment niet aan de orde.
“Met zo’n VVD heb je eigenlijk geen oppositie meer nodig.“
Zou Geert ‘en een paar deelcertificaten rechten’ Wilders op de HAVO niet goed hebben opgelet bij Maatschappijleer?
“Het sociaal akkoord is een wassen neus.“
O.
“Want dat pakket van 4 miljard bezuinigingen ligt straks gewoon weer op tafel.“
Dat zou kunnen.
“Iedereen die denkt dat die nullijn in de zorg toch maar mooi van tafel is, die heeft het verkeerd begrepen.“
Is dat zo?
“Die zijn straal voor de gek gehouden.“
Vertel.
“De heer Zijlstra zei op televisie – ik citeer: “Laat ik als VVD-fractievoorzitter heel helder zijn: in augustus ligt gewoon dat pakket weer op tafel.”“
Zo, zei die dat? Als Geert ‘quousque tandem’ Wilders wel had opgelet bij Maatschappijleer, had hij kunnen weten dat het iedere partij vrijstaat pakketten op tafels te leggen, en dat pakketten die van tafels verwijderd worden daar ook weer op kunnen worden teruggeplaatst, maar dat er in de kamer bij meerderheid beslist wordt, waardoor een pakket dat nu van tafel is in augustus weer op tafel kan liggen, wat nog helemaal niet wil zeggen dat het niet opnieuw van tafel zou kunnen verdwijnen.
“Dat is de boodschap van de VVD.“
In ieder geval van de heer Zijlstra, begrijpen wij.
“De tijd tikt.“
Merkwaardig. Bij ons vliegt de tijd, of hij kruipt, terwijl hij geen kennis is van gezelligheid, maar hij tikt niet. Wij kunnen de tijd verspillen, verdrijven en doden, maar wij hebben de tijd nog nooit horen tikken. Vroeger hadden wij een klok en die tikte wel. Misschien dat Geert ‘doe nou niet zo lullig’ Wilders ook zo’n klok gehad heeft en niet weet dat er verschil is tussen de klok en de tijd.
“Elke dag dat we nalaten om het roer om te gooien, is een verloren dag, een dag dat we dieper in het moeras zinken.“
Een moeras waarin al een miljoen koopwoningen onder water staan. Is dat nog wel een moeras te noemen, of is het daar te diep voor?
“Gelukkig komen de burgers van Nederland steeds meer in het verzet.“
Is dat zo? Wij zijn net even buiten geweest, maar het is erg rustig op straat.
“De opiniepeilingen laten er geen twijfel over bestaan.“
Nederland wordt niet geregeerd door opiniepeilingen.
“De partijen in Vak K vertegenwoordigen inmiddels nog maar een derde van de kiezers.“
Ja, en? Er zijn nu geen verkiezingen, dus al vertegenwoordigden ze niemand, wat dan nog?
“Dat komt natuurlijk ook omdat Premier Rutte volstrekt ongeloofwaardig is geworden.“
Dat was hij dankzij het kabinet Poep 1 reeds voor de verkiezingen, dus dat maakt nix uit.
“Hij lacht alles weg.“
Doe er maar iets aan.
“Hij draait als een tol.“
En?
“Hij beloofde belastingverlaging, maar gaf belastingverhogingen.“
Is dat zo? Nix van gemerkt. Dan zullen de mensen die op hem gestemd hebben om belastingverlaging te krijgen nu wel zwaar de pest in hebben.
“Hij zei ‘Niet met de pvda’, maar ging toch in zee met de pvda.“
Dat krijg je met die politici. Niet te vertrouwen.
“Hij zei ‘Geen geld naar de Grieken’, maar gaf wel geld aan de Grieken.“
Geen man van zijn woord.
“Hij zei ‘Ik kom niet, als VVD, aan de hypotheekrenteaftrek’, maar hij deed het toch.“
Tsja.
“Hij zei ‘Niet nivelleren’, maar hij deed het toch.“
Wat een nare man.
“Hij zei dat hij perse 4 miljard extra wilde bezuinigen, dat was keihard nodig om in 2014 die 3% te halen. En nu zegt hij “Voorlopig toch maar even niet’.“
Wij krijgen de indruk dat je premier Rutte niet op zijn woord kunt geloven. Ons vertrouwen is geschokt.
“Het volk van Nederland beseft wat Mark Rutte zelf nog niet beseft: Niemand gelooft hem nog.“
En dat was dan “de spreektekst van Geert Wilders bij het debat over het sociaal akkoord”. Een slap en ongeïnspireerd verhaal. Het zal hem wel geen kiezers kosten, want de mensen die op Geert ‘ik ben nu eenmaal charismatisch’ Wilders stemmen, doen dat volgens onze inschatting om redenen die weinig met Geert ‘ik ben de beste premier die Nederland nooit zal krijgen’ Wilders of zijn denkbeelden te maken hebben en weten niet eens dat er een sociaal akkoord is, of dat je over zo’n ding zou kunnen debatteren.
17-04-2013 17.43 | Door: De Grote Vrager | Categorie: Bewindslieden, Geert Wilders, Geschiedenis, Monarchie, Taal
[…] drie slagen in de rondte, want die had net een enorme behoefte aan publiciteit. Nou ja, net: al een hele poos, eigenlijk. Hier kan hij wel wat mee, denken […]