Daaaaag, Joost Niemöller
Joost Niemöller is een idioot die graag betaald wil worden om zijn idiote meningen de wereld in te slingeren. Dat kunnen wij hem niet euvel duiden, want ook wij zouden best graag betaald willen worden voor onze meningen, die niet idioot zijn en derhalve veel meer geld waard dan die van Joost ‘de idioot’ Niemöller, maar met de professionalisering van Opinieleiders.nl wil het voorzichtig gezegd niet zo vlotten, dus dat kunnen we voorlopig wel schudden, doch dit terzijde.
Op Barracuda zagen wij dat Joost ‘hier dat geld’ Niemöller nu achter een betaalmuur wil gaan zitten om eerdergenoemde betaling voor elkaar te krijgen:
“Rechtse bloggers willen ook wel eens een centje verdienen. Gaan ze nu doen ook. Joost Niemöller en Bart Jan Spruyt beginnen ieder een eigen nieuws annex opiniesite achter een….betaalmuur. Allebei maken kennelijk gebruik van hetzelfde platform, want of 99 eurocenten voor 1 artikeltje of een abootje voor 4,99 euri.“
Dat vinden wij knap duur, eerlijk gezegd. Weliswaar is de Donald Duck een stuk duurder, maar daar is een zekere kwaliteit gewaarborgd, terwijl je bij Joost Niemöller niet echt van kwaliteit kunt spreken, vinden wij. Dat neemt niet weg dat we zijn aankondiging even gaan kloosrieden. Het stukje heet ‘Waarom ik ‘betaald’ ga‘ en begint zo:
“Niet alleen als dagelijkse column.“
Een rare beginzin. Zouden ze die man nooit geleerd hebben dat een beginzin een heel belangrijke zin is?
“Het wordt een andere journalistieke insteek.“
Bij sommige mensen sluit de tweede zin van een stukje aan op de eerste. Nu had Joost ‘ik had niet bij de deur moeten beginnen’ Niemöller zich met dat eerste zinnetje al in een hoek geverfd, maar toch: als je een nieuw journalistiek initiatief aankondigt, doe je er misschien toch wel verstandig aan, te laten zien dat je een beetje samenhangend kunt schrijven, al is het maar in een text van huishoudelijke aard. Het gemiddelde boodschappenlijstje is beter geschreven, denken wij.
“Na de moord op Pim Fortuyn schreven mijn collega Stan de Jong en ik een reeks onderzoeksverhalen over Volkert van der Graaf en diens milieu voor HP/De Tijd.“
Jeugdsentiment.
“Daarbij verzuchtte De Jong eens hoe het toch kwam dat wij bijna de enigen waren in Nederland die zich op dit onderwerp gestort hadden.“
Hoe zou dat nou toch gekomen kunnen zijn? Misschien doordat er geen hond in geïnteresseerd was? Zou dat kunnen?
“De Nederlandse journalistiek heeft nu eenmaal geen interesse als het gaat over zaken die niet politiek correct geacht worden.“
Wacht: een gevaarlijke gek schiet een waardeloze relnicht dood en dat heeft dan iets met politiek correct te maken? Interessant.
“De immigratie als probleem, of de EU als probleem.“
Daar horen wij toch vrij veel over, eerlijk gezegd. Weliswaar is noch de immigratie, noch de EU echt een probleem, maar dat hangt van je definitie van probleem af.
“De islam als probleem.“
Ach welja, doe die er ook maar bij. Hier zien wij overigens meteen het probleem van Joost ‘de problemenman’ Niemöller, namelijk dat hij is blijven steken in oude problemen en dat de tijd (niet te verwarren met HP/De Tijd. Hahahahahaha. Sorry.) niet stilgestaan heeft, zodat er nog maar weinigen geïnteresseerd zijn in wat Joost ‘nog geen vijf uiri, dat is toch te geef’ Niemöller te melden zou kunnen hebben. Wij hebben intussen een echt probleem: onze nieuwe redactiekat ligt bij ons op schoot en we willen even een kopje koffie gaan pakken, maar dan moeten we dat beest wakker maken en dat vinden we zielig.
“En al helemaal niet een kennelijk heikel onderwerp als de verschillen tussen etnische groepen.“
Waarom zou de Nederlandse journalistiek, of, bij uitbreiding, wie dan ook, enige interesse moeten opbrengen voor de verschillen tussen etnische groepen? Dat is toch meer iets voor de Biologie, of een pseudowetenschap als de Sociologie?
“Zelden of nooit kwam het in een onderzoeksprogramma’s op de Nederlandse televisie aan de orde.“
“Een onderzoeksprogramma’s”. Jawel. Zo’n fout maken ze in de Donald Duck dus nooit.
“In de vele discussieprogramma’s wordt er soms iets geroepen, niet onderbouwd.“
Daar zijn het discussieprogramma’s voor. Als er iets onderbouwd zou moeten worden, zou er niets te discussiëren overblijven, aangezien de waarheid meestal niet in het midden ligt en de meeste mensen gewoon ongelijk hebben. Het levert alleen geen boeiende televisie op als iemand, bijvoorbeeld Joost ‘de grote nekkletser’ Niemöller net lekker uit zijn nek zit te kletsen en iemand hem onderbreekt met een eenvoudig “je kletst uit je nek” om hem vervolgens onderbouwd alle hoeken van de studio te laten zien. Dat is heel eventjes leuk, maar het hoeft ook maar heel eventjes te duren en op een discussieprogramma van drie minuten en zeuvenenveertig seconden, inclusief opening en afsluiting, zit niemand te wachten.
“Daarom wil ik een nieuw mediakanaal.“
Merkwaardig. Met een nieuw mediakanaal verander je toch nix aan wat er op televisie gebeurt of waar de Nederlandse journalistiek interesse voor kan opbrengen?
“Om de veenbrand een stem te geven.“
Welke veenbrand?
“En om ook niet politiek correcte zaken te onderzoeken.“
Zou daar behoefte aan zijn?
“En om interviews te doen met personen die je zelden echt aan het woord hoort komen.“
Waarom?
“Dat moet dus op een betaalsite.“
Waarom?
“Want er moet wel een minimaal inkomen zijn.“
O, daarom. Zou die meneer Niemöller niet weten dat mensen het over het algemeen heel erg verdommen om te betalen voor iets wat ze gratis nog niet eens willen hebben? Zou het hem bovendien ontgaan zijn dat zelfs de markt voor gratis geraaskal al tamelijk klein en krimpende is?
“Deze heet De Nieuwe Realist.“
Wat zou er met De Oude Realist gebeurd zijn?
“Het Nieuwe Realisme is de mooie, want neutrale term die bedacht werd door een wetenschapster in een studie over de strijd tegen het multiculturalisme, een beweging waarin ook de islamkritiek opgaat, de immigratiekritiek, het nationalistische streven en de pogingen om de voortschrijdende machtsuitbreiding van de EU te stoppen.“
Het is toch wat. Maar wat is het? In ieder geval houdt het stukje van Joost ‘nou, doe niet zo lullig, betaal gewoon’ Niemöller hier plotseling op. Wij vinden het zo ook wel genoeg en constateren slechts dat meneer Niemöller zich zelfs met de genoemde tarieven behoorlijk uit de markt prijst. Daarom sluiten wij af met een welgemeend: daaag, Joost Niemöller.
18-09-2013 13.57 | Door: De Grote Vrager | Categorie: Beesten in het nieuws, Godsdienstwaanzin, Personen, Taal, Televisie, Webzijden
Goede reclame voor Joost in een sneu geschreven stukje. Ga gelijk een abonnement nemen op Joost. Bedankt heren voor de tip.
[…] ‘Daaaaag, Joost Niemöller‘ zeiden wij onder […]
Nou bedankt heren, ik heb gelijk een betaal abonnement genomen.
* NOOT VAN DGV: Wij vroegen ons al af wie die sukkel was, maar dat is nu dus duidelijk. EINDE NOOT *
– Dit deel van de reactie geschrapt wegens niet ter zake –