Nederland blijft langer in Oeroezgan

Stommeling Jones met een helm op

Uit doorgaans onbetrouwbare bron hebben wij vernomen dat Nederland langer in Oeroezgan blijft dan oorspronkelijk de bedoeling was. Weliswaar heeft de De Telegraaf vandaag de kop ‘Geen onderhandelingen over troepen Uruzgan‘ maar dat zegt natuurlijk nix. We citeren even de lead, om mee te beginnen:

DEN HAAG – „Er is op geen enkele manier sprake van onderhandelingen met de Amerikanen over het sturen van troepen naar Uruzgan” na het aflopen van de missie in 2010. Er ligt ook geen verzoek op tafel. Dat zei minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdagochtend na afloop van een gesprek met de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal.

Zag u dat? Zag u: “minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking)”? Was u er net als wij van overtuigd dat het leger onder het Ministerie van Oorlog (of desnoods het Ministerie van Defensie) viel? Zou de minister van Ontwikkelingssamenwerking gewoon uit zijn nek kletsen?

Ja, wij weten ook wel dat de Nederlandse militairen (en neen, wij noemen het niet “onze jongens”, want het zijn “onze jongens” niet) zogenaamd lopen dood te gaan in het kader van de wederopbouw van Afghanistan, maar daar geloven wij nu eenmaal geen barst van en wij kunnen ons niet voorstellen dat de minister van Ontwikkelingssamenwerking werkelijk iets over de militairen te zeggen heeft of dat de Amerikanen dat zouden denken. Dat er “op geen enkele manier sprake van onderhandelingen met de Amerikanen over het sturen van troepen naar Uruzgan” is, geloven wij eigenlijk nog wel: onderhandelingen zijn helemaal niet nodig, evenmin als een verzoek; als de Amerikanen zeggen “jullie gaan troepen sturen”, stuurt Nederland troepen. Dat kun je inderdaad geen onderhandelingen of verzoek noemen.

Koenders reageerde hiermee op vragen van de SP over een artikel in the Financial Times. Daarin staat dat functionarissen van de Verenigde Staten met Nederland praten over het houden van ongeveer vijfhonderd van de momenteel ongeveer 1600 militairen in Uruzgan na 2010.

Neen, laten we zeggen dat de gemiddelde kneus uit het neostalinistische godsdienstwaanzinnige griezelkabinet Balkenende 666 beter geïnformeerd is dan de Financial Times. Gelooft u het? En loopt u daarvoor al bij de psychiater? Maar goed:

Koenders wees er op dat als Nederland daarna nog met militairen in de provincie wil blijven, daar eerst een nieuw politiek besluit over genomen moet worden.

Tuurlijk joh. En een parlement dat zich een oorlog in Irak laat inrommelen, een Joint Strike Fighter (JSF) laat aansmeren en zich een serie neostalinistische godsdienstwaanzinnige griezelkabinetten laat aanleunen, zal nu in enen neen durven zeggen tegen de Amerikanen? Wij dachten van niet.

Onze doorgaans onbetrouwbare bron weet overigens ook nog te melden dat het ‘onderzoek’ naar de oorlog in Irak nog langer gaat duren dan toch al verwacht was (zie ‘Commissie Davids is een lachertje‘), maar dat is een heel ander verhaal.

11-09-2009 12.19 | Door: Stommeling Jones | Categorie: Afghanistan, Bewindslieden

Er heeft iemand gereageerd op “Nederland blijft langer in Oeroezgan”

  1. […] niets te zoeken en zal nooit iets te zoeken hebben in Afghanistan. Dit kabinet heeft echter allang besloten dat Nederland blijft, dus het enige waar wij op kunnen hopen zijn de kabinetscrisis en de vervroegde verkiezingen waar […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties