Het is maar televisie. Lees eens een boek (78) – Het zijn net mensen

Joris Luyendijk: Het zijn net mensen - Beelden uit het Midden-Oosten

Joris Luyendijk: Het zijn net mensen - Beelden uit het Midden-Oosten

Wij kennen iemand die ooit overwogen heeft correspondent in Warschau of Moskou te worden, toen je daar de communisten nog had, maar die daar op voorhand van afgezien heeft toen hij inzag dat het werk van een correspondent in een dictatuur niet bijster interessant is en vermoedelijk vooral tot cynisme, alcoholisme en geslachtsziekten leidt. Mede daardoor hebben wij het boek ‘Het zijn net mensen’ (Uitgeverij Podium, ISBN 978-90-5759-316-1) van Joris Luyendijk met bijzondere aandacht gelezen. Joris Luyendijk werd namelijk wel correspondent in een dictatuur en ondervond aan den lijve hoe dat werkt. Dat werkt namelijk helemaal niet. Wij citeren de binnenflap:

Vijf jaar lang was Joris Luyendijk correspondent voor het Midden-Oosten. Hij sprak met stenengooiers en terroristen, met taxichauffeurs en professoren, met slachtoffers, daders en hun familie. Hij ondervond aan den lijve dictatuur, bezetting, terreur en oorlog. Hoe meer hij meemaakte, hoe verbaasder hij raakte. Wat gaapte er een kloof tussen wat hij als correspondent ter plekke waarnam, en wat hij daarvan terugzag in de media.
In
Het zijn net mensen laat Luyendijk met pakkende voorbeelden en vol humor zien hoe de media ons een gefilterd, vervormd en gemanipuleerd beeld van het Midden-Oosten geven.

De volgend mop uit het boek vonden wij erg geslaagd:

Twee Israëliërs zitten op het strand in Tel Aviv te lezen. Eentje heeft een kwaliteitskrant, de ander een antisemitisch vod. ‘Waarom lees jij dat nou,’ vraagt de een. ‘Vroeger las ik net zo’n kwaliteitskrant als jij,’ zegt de ander. ‘Maar ik kon er niet meer tegen. Die zelfmoordaanslagen en massavernietigingswapens en de instortende economie en demonstraties tegen Israël in Europa.’ Hij wijst op het antisemitische vod. ‘Nu lees ik dit en voel ik me stukken beter; het blijkt dat er een joods wereldcomplot is en wij in werkelijkheid de hele wereld controleren.’

11-09-2009 15.33 | Door: Cpt. Iglo | Categorie: Boeken

Reactieveld gesloten.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties