Cursus ‘Effectief woordvoeren’, les 7

Stel, u bent of hebt een organisatie, die beschikt over een woordvoerster. Stel, die woordvoerster is zodanig het boegbeeld van uw organisatie dat sommige mensen denken dat zij de organisatie ís. Kunt u het zich voorstellen? Goed. In dat geval verbiedt u haar natuurlijk om er onder eigen naam een privéblog op na te houden, aangezien dat het imago van uw organisatie zou kunnen schaden.

Mocht zij zich het privébloggen niet laten ontzeggen, dan zit er maar een ding op: de laan uit en een woordvoerster aannemen die iets meer kaas van public relations gegeten heeft. Een voorbeeld van hoe het niet moet, zien wij hier. De desbetreffende woordvoerster slaat slechts wartaal uit:

Dokter A. te A. keek nogal vreemd op toen er een patiënt binnen kwam, zonder dat dokter A. te A. er toestemming voor had gegeven. De nogal verwarde man praatte en praatte, het leek wel een waterval. Hij had het over dromme reeën die zijn verhaal niet wilde aanhoren en sloeg meerdere malen op het bureau van dokter A. te A. met zijn vuist.

Met de nodige medicatie werd de verwarde man gekalmeerd en kon de dokter een röntgenfoto laten maken door de inmiddels toegesnelde assistente. Het vermoeden van de dokter bleek de juiste te zijn, en met een kleine ingreep was het euvel verholpen, 2 kleine schroefjes, en dat was alles.

Het kan kennelijk geen kwaad om de belangrijkste tip tot nog toe nog maar eens te herhalen: probeer te allen tijde te vermijden dat men u weg kan zetten als volslagen geschift, zelfs als u het bent.

14-07-2010 11.52 | Door: De Grote Vrager | Categorie: Bezopen, Taal, Yvonne van Hertum

Er zijn 3 reacties op “Cursus ‘Effectief woordvoeren’, les 7”

  1. Ruud Harmsen says:

    Zoek op roze olifanten, stopcontacten, groene en blauwe pillen, kroonsteentjes, Peet, enz., dan wordt het wel duidelijker.

    Je moet het wel een beetje volgen allemaal (maar waarom toch? doe maar niet, dan dus) wil je het kunnen volgen, dat blog van haar.

    Maar dat geldt voor veel dingen. Zo’n foto van een doodschoppende voetballer is zonder context over 15 jaar ook niet zomaar meer begrijpelijk, er hoort een verhaal bij, maar dat gaan we niet steeds herhalen.

  2. Ruud Harmsen says:

    Ik las laatst nog een stuk van mezelf terug, waar ik meteen na voltooiing wel een beetje trots op was (“goed gedaan jochie”), maar bij die latere lezing dus realiseerde ik me dat er wel erg impliciet in bleef, zodat heel wat nietsvermoedende lezers er geen touw aan vast zullen kunnen knopen.

    Doelgroepdenken (“wat weet mijn lezer al?”, “welke interesse heeft mijn lezer?”, “wil mijn lezer dit wel weten?”) is erg belangrijk bij het schrijven.

  3. Ruud Harmsen says:

    Ik doelde op dit vreselijke zwamverhaal.
    http://rudhar.com/lingtics/irreverb/houveuen.htm

    De vaagheid zit o.a. bij eerste/derde persoon.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties