Blaffende koeien bijten niet (75)

Wat voorafging: een oude vrouw en haar lijfwacht zijn uit het ziekenhuis ontsnapt. De oude vrouw is vervolgens zogenaamd omgekomen bij een parachutesprong. Haar kleinzoon zit nu met haar lijfwacht in een jeep uit zijn nek te kletsen.

“Ja, lul maar raak”, begon Gerald zichzelf te herhalen, “maar je zult toch iets moeten gaan doen. Vrouwtje in huis halen, geld verdienen, van die dingen”.
“Waar zou ik nou in vredesnaam geld mee kunnen verdienen”, vroeg Jan. “Ik ben artiest, maar ik heb geen werk om te verkopen, en als ik werk zou hebben, zou ik het niet eens kunnen verkopen, want niemand zou het begrijpen. En wat moet ik dan? Ik heb geen vak geleerd, en als ik wel een vak geleerd zou hebben, zou ik het misschien of waarschijnljik ook al niet meer uitoefenen, of ik zou eigen baas moeten zijn. Maar waarmee? Als artiest ben ik eigen baas, maar dat genereert geen inkomsten. Wat kan ik verder nog? Ja, ik kan wat jongleren, maar daar heb je toch ook geen reet aan?”
“Woef”, zei Bello.

“Verrek. Waar komt die hond inenen vandaan”, vroeg Gerald.
“Die was er al die tijd al, denk ik, of je moet een heel eind gaan teruglezen, tot het punt waar we hem voor het laatst gezien hebben, of zoiets, maar als je gelooft in de Zenmeditatieve werking die er van jongleren uit schijnt te gaan, zou ik daar misschien wel lucratief mee kunnen gaan zweefkezen. Ik zou dan een psychologische praktijk kunnen opzetten, waarin ik mijn patiënten, die ik natuurlijk cliënten noem, tenzij ik ze voor een weekje opsluit, want dan noem ik ze gasten, hun levensgeluk doe vinden door middel van het opgooien en vangen van een paar balletjes. Dat lijkt me toch niets, want ik ben een eerlijke jongen.”
“Woef.”

“Een gematigd eerlijke jongen. En als ik er zelf niet in geloof, hoe kan ik het dan aan iemand verkopen zonder mij een oplichter te voelen? En dan weet ik nog wel de mensheid bedrogen wil worden. Wil worden? Eist om te worden, zeg maar. Als je iets gratis weggeeft, wil niemand het hebben, als het vijf euri kost, koopt de helft het, en als je er twaalfvijfennegentig van maakt, kopen ze het allemaal en dan zeggen ze nog dankjewel ook, omdat het zo goedkoop is. Kortom, ik zou de handel in moeten. Maar handel in wat? De kunsthandel? Wat is kunst? Neen, daar ben ik te filosofisch voor ingesteld. En als handelaar kun je je niet veroorloven om filosofisch ingesteld te zijn. Tenzij je in filosofieën handelt, of neen, dan juist helemaal niet. Zeg, heb je dat stuur nou al eens achteloos drie keer omgedraaid? Het begint volle maan te worden, zo te zien.”

7-10-2009 11.32 | Door: Een Schrijver | Categorie: Feuilleton

Er heeft iemand gereageerd op “Blaffende koeien bijten niet (75)”

  1. […] Wat voorafging: een oude vrouw en haar lijfwacht zijn uit het ziekenhuis ontsnapt. De oude vrouw is vervolgens zogenaamd omgekomen bij een parachutesprong. Haar kleinzoon zit nu met haar lijfwacht in een jeep uit zijn nek te kletsen. […]


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties